Bruut! en Anton Goudsmit spelen in Goes

De relatie van de gemeente Goes met jazz is nooit een innige geweest. Het Goese podium ’t Beest heeft in haar bijna 40-jarig bestaan zelden plaats geboden aan jazzmuzikanten. Het Zeeuwse stadje is wel muzikale broedplaats geweest voor het populaire Racoon en de in de jaren ’90 fameuze deathmetalband Gorefest. De toenmalige gitarist is de huidige programmeur van het Goese podium. In Goes dus geen grote harde kern van jazzliefhebbers. Het is wat het is! En “Goes is Goes”, zoals de gemeentelijke slogan luidt.
Fijn dat MuziekPodium Zeeland haar vleugels wat uitslaat en nu ook buiten Middelburg wat jazzgerelateerde acts gaat programmeren. Ieder initiatief om het Goese jazzliefhebbers mogelijk te maken om milieu-neutraal naar een concert te kunnen, wordt toegejuichd. Vrijdag 20 december stonden de Bruut!-mannen voor de allereerste keer in Goes. Vergezeld van gitarist Anton Goudsmit speelden ze meteen hun laatste concert in de Go Surfing-tour van 2019.

SURFGITAAR
De strak in het pak geklede heren brengen samen met Goudsmit een ode aan de surfgitaar. Ze maakten een album met surfmuziek uit vroeger tijden in een hedendaags jasje en zochten de samenwerking met de creatiefste gitarist van Nederland. Bovendien versurften ze andere muziek voegden die feilloos toe aan het surfgitaarrepertoire. Zo werd Dolly Parton’s Jolene aangepakt, maar ook de Boogie Stop Shuffle van Charles Mingus blijkt goed surfabel te zijn. De winkel van de Bruut!-mannen steekt bovendien goed in elkaar en ze proberen hun muziek slim te vermarkten. Een witte vinylplaat is daar een trendy voorbeeld van. Door wat verlichtingsaccenten zoals de eigen “barbecue-lampjes” en een heuse surfgolf krijgt het podium de juiste “look and feel”.

DUEL
Bruut!
is in haar tienjarig bestaan een goed geöliede machine geworden, maar speelt zeker niet op automatische piloot. Saxofonist Maarten Hogenhuis wisselt regelmatig tussen alt en tenor en gaat veelvuldig het muzikale duel aan met gitarist Goudsmit. Voor Goudsmit is met het thema surfgitaar een absolute hoofdrol weggelegd. En hij vult die rol enthousiast, bewegelijk en met veel verve in. Het nummer King of The Surf Guitar verwijzend naar Dick Dale is eigenlijk zijn nummer!
Bah-ree-ba! en Choo-choo locomotion volgen elkaar op. Folkert Oosterbeek gaat tekeer vanaf zijn troon achter de hammond. Bassist Thomas Rolff en slagwerker Felix Schlarmann houden het ritme strak vast en het kwartet is flink op stoom. Ook klassiekers Gringo (Ventures) en Surfer Girl (Brian Wilson) ontbreken niet.  Het themanummer Tuyo van de Netflix-serie Narco van Rodrigo Amarante is een fraaie drugsballade. Het Goese publiek heeft het naar de zin en er wordt zelfs gedanst. Met de Bruut!-klassieker Surf en toegift Hawaii Five-O wordt deze memorabele Bruut!-goes-Goes-avond afgesloten.

MEER JAZZ?
Op vrijdag 14 februari speelt de Nederlandse feel-good vintage Acid Jazzband Tristan in ’t Beest op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland.
In De Spot in Middelburg staan ook nog jazzconcerten gepland van Broken Shadows, Gatecrash en Brederode, Scholten & Glerum.

PLAYLIST
Baha
King of The Surf Guitar
Baha-ree-ba!
Choo-choo locomotion
Jolene
Boogie Stop Shuffle
Gringo
Sjaco
Tuyo
Brant!
Surfer Girl
Music to watch girls by
Surf

Hawaii Five-0

BRUUT! EN ANTON GOUDMIT
Maarten Hogenhuis – alt- en tenorsaxofoon
Folkert Oosterbeek – hammond
Thomas Rolff – contrabas
Felix Schlarmann – drums
Anton Goudsmit – gitaar

’t Beest Goes (NL) 20 december 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR