Bye bye livestream en welkom concertbezoekers!

Toen bekend werd dat er vanaf zaterdag 5 juni bezoekers weer waren toegelaten bij concerten, hoefden ze bij Paradox niet lang nadenken. Het voor vrijdag 4 juni geboekte An Pierlé Quartet wilde best mee verhuizen in de agenda naar de zaterdag. En daarmee openden deze sympathieke Belgen een nieuw tijdperk.

Zaterdag 5 juni 2021 gingen bij Paradox na ongeveer een half jaar de deuren open. Twee keer dertig bezoekers konden weer genieten van live-muziek. Misschien hadden het er wat meer kunnen zijn, maar in Tilburg speelden ze het met dertig personen op veilige afstand op safe.
Om acht uur en kwart voor tien startten de sets en de bar was open tot stipt tien uur. Het was een muzikaal feest in de zaal en op het podium; An Pierlé met ‘haar mannen’ speelden twee verschillende sets.

AN PIERLÉ QUARTET
Het An Pierlé Quartet verkent met een verkwikkend open vizier het muzikale speelveld. Een welklinkende melange van invloeden en improvisaties laten het kwartet niet opsluiten achter hinderlijke tralies van een al te beknellend muzikaal genre. Is het pop? Is het jazz? Who cares! De muzikanten gaan gewoon samen de ontdekkingsreis aan. An Pierlé is al sinds jaren een bekende verschijning in België. De piano speelt in haar werk een belangrijke rol naast zang en spoken word. Haar theatrale verschijning op het podium maakt het eigenlijk alleen nog maar meer de moeite waard en geeft extra reuring. Dit kwartet met rietblazer (en partner) Koen Gisen werd onlangs opgetuigd met de verfrissende mannen van het jazzduo SCHNTZL. Hendrik Lasure genereert achter zijn toetsen met een dosis electronica een experimenteel vuurwerk met loops, grooves, psychedelische landschappen en effecten. Drummer Casper Van De Velde weet precies waar hij mee bezig is. Met zijn verfijnde slagwerk kleurt hij intuïtief de composities en improvisaties in, maar levert eveneens structuur aan de muziek. Het An Pierlé Quartet kwam onlangs met het album Wiga Waga uit. Koen Gisen was de producer (o.m. ook voor Dans Dans, Nordmann, en SCHNTZL) en is letterlijk de verbindende factor; hij speelt saxofoon en basklarinet.

 

WIGA WAGA
Uiteraard wordt er muziek gespeeld van het nieuwe album, maar voorspelbaar is en panklaar zijn de nummers niet. Er is alle ruimte voor instant composing; en ook al klinkt de muziek soms poppy slaapverwekkend is het geen moment. Zelfs niet bij het als slaapliedje aangekondigde Slow Down. De met toegiften ruim een uur durende (tweede) set levert swingende pop, dreigende underground, jazzrock en ook nog een vette groovy versie van Cyndi Lauper’s Time After Time.

PARADOX OPEN 
Tot de zomervakantie valt er weer een boel te beleven bij Paradox. Check de agenda voor Ikarai en Sanne Rambags’ ‘Murakami’, Eric Vloeimans, Anton Goudsmit en Harmen Fraanje met Fugimundi, Teus Nobel en Manu Delago……

AN PIERLÉ QUARTET
An Pierlé – piano, zang, melodica
Koen Gisen – sax, basklarinet
Hendrik Lasure – keyboard, loops
Casper Van De Velde – drums, electronics


Paradox Tilburg
(NL) 5 juni 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR