Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Chris Potter met avontuurlijk driemanschap

Chris Potter
Craig Taborn
Eric Harland

Saxofonist Chris Potter was onderweg voor een tiendaags tourtje met wederom een meesterlijk trio. Tussen De Singer in Rijkevorsel en het Echter’Jazz Festival in Luxemburg deed hij het stampvolle Tilburgse Paradox aan. Op Potter zijn veel positieve superlatieven van toepassing en hij beweegt zich van het ene hoogtepunt naar de andere. Altijd ergens tussen in. Zo komt hij begin maart weer al met een nieuw albumavontuur op de proppen waarbij Brad Mehldau, John Patitucci, en Brian Blade zijn passagiers waren. Nu reisde de Amerikaanse solist met twee andere zwaargewichten; toetsenist Craig Taborn en slagwerker Eric Harland.

Chris Potter en Eric Harland

KONINKRIJK
Potter heeft de sleutels tot het koninkrijk. Dat klinkt misschien een beetje arrogant, maar het is de titel van het laatste album van de saxofonist; Got the Keys tot he Kingdom. Got the Keys…, een spiritual, is tevens één van de nummers op het album waarmee een brug wordt geslagen naar de hedendaagse jazzmuziek. Op het album staan zes lange (niet-originele) stukken, live opgenomen in februari 2022 in The Village Vanguard. Het zijn stuk voor stuk niet de meest alledaagse standards. Zoals het van Strayhorn afkomstige Blood Count èn Klactoveedsedstene van de hand van Charlie Parker.
“Live in the Paradox” klinkt de muziek gelukkig ook allemaal niet zo doorsnee. Rondom flarden van herkenbare melodieën werd ter plekke een inventieve en rijkgeschakeerde lappendeken gedrapeerd van muzikale hoogtepunten.

Craig Taborn

OGEN DICHT
Meestentijds speelt Potter op de tenorsaxofoon, intens, geconcentreerd zich met gesloten ogen verdiepend op de te vormen melodielijnen. Een enkele keer pakt hij de sopraan. Voor hem staan twee microfoons. Een paar malen richtte hij zich op de meest rechts geplaatste microfoon. Dat opende extra klank- en kleurpaletten door de verbinding met electronica. Dat bleek, zo hoorden we in de tweede set niet alleen voorbehouden tot de sopraansax. Van goedkoop effectbejag was zeker geen sprake. Naturel – spelend voor de linkermicrofoon – bleef het spel zeer boeiend. Ook op adem komend en een stapje terugnemend bleken Harland en Taborn samen ook uitstekend in staat de spanningscurve hoog te houden en leverden boeiend samenspel.

Chris Potter Trio

GESTAPELD
Drummer Eric Harland heeft een enorme staat van dienst. Hij speelde niet alleen met McCoy Tyner, Terence Blanchard en Joshua Redman maar met velen. Hij wordt geroemd om zijn eigenzinnige geluid. We zagen hem regelmatig bij Dave Holland en Charles Lloyd. Harland had deze avond wat extra pedalen om de basdrum niet alleen met links of rechts aan te kunnen tikken, maar ook met zijn hak. In dit basloze trio kon wat extra laag geen kwaad. Op nagenoeg alle ketels van zijn drumkit plus de hi-hats lagen of hingen mee resonerende percussie-attributen. Inclusief de sizzle cymbals zorgde dat voor een mooi gestapeld geluid. Gedreven door creativiteit en op zoek naar de ideale sound stapelde Harland zelfs nog even een snaredrum op een andere, maar dat was gedoemd te mislukken.

Chris Potter Trio

BUITENAARDS
Toetsenist Craig Taborn spande wat betreft creativiteit misschien wel de kroon. Zijn spel was inventief en virtuoos! Aan zijn linkerhand stond een Fender Rhodes en aan zijn rechter de zwarte Steinway. Regelmatig bespeelde hij beide instrumenten samen. En nog meer! Ook Taborn had gestapeld met de instrumenten, want er stond bovenop nog een laagje met keyboards en electronica met zelfs een mengpaneeltje om alle mogelijkheden open te houden. Zijn features waren adembenemend en hij speelde soms als in trance. Met de linkerhand een repetitieve consistente baslijn vasthoudend terwijl de vingers aan zijn rechterhand een complexe melodie dansten. Het leek soms wel tovenarij.

Chris Potter Trio in een vol Paradox

GEEN HAAST
De drie muzikanten speelden twee sets met samen ongeveer twee uur speeltijd. Behalve dat de leden van het trio kort werden voorgesteld waren er tussentijds geen aankondigingen van enige andere aard. Ze waren gekomen om te spelen en om waar voor hun geld te bieden. De toonkunstenaars konden op die manier in hun concentratie blijven en ze leverden muziek op een niveau dat zelden zo gehoord wordt. Na de toegift was er alle tijd voor een ontspannen gesprek.

CHRIS POTTER TRIO FEATURING
CRAIG TABORN & ERIC HARLAND
Chris Potter – tenor-, sopraansaxofoon, electronics, loopstation
Craig Taborn – piano, Fender Rhodes, MIDI controller keyboard, synthesizer, vintage vibe machine, microlooper
Eric Harland – drums

Paradox Tilburg (NL)
23 februari 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer