Club Carnaval Bonsai Panda PaRaDoX

Bonsai Panda in Tilburg
PaRaDoX bood een schuilplaats tegen het carnavalsoffensief in de Kruikenstad
Bonsai Panda met een alternatief feestje

De naam Tilburg is even van de kaart verdwenen. Van 9 t/m 13 februari is het carnaval en wordt de stad getransformeerd tot Kruikenstad. Voor onwetende westerlingen en noorderlingen van boven de grote rivieren komt het stadsbeeld een beetje hallucinerend over. Er lopen veel bizar uitgedoste en luidruchtige personages personages op straat. En die speciale Tilburgse carnavalskleurtjes groen en oranje overheersen het straatbeeld.

ELF
Vrijdag 9 februari staat in het teken van ‘wèèrmdraaje’ en de ‘kroegendwèèltocht’. Daarbij worden mensen aangemoedigd om tussen elf over zeven en elf over elf tenminste elf kroegen te hebben bezocht.
Maar voor alle duidelijkheid: wij zijn niet gekomen om mee te blèère. Maar wij wurmen ons tussendoor de kruikenzeikers en piskruizen op weg naar de stedelijke jazztempel PaRaDoX. Daar staan vanavond een vijftal noorderlingen die inmiddels bekomen zijn van de schrik en graag een alternatief feestje willen bouwen: Bonsai Panda

Louk Boudesteijn
Jelle Roozenburg

DE PANDA’S
De initiators en basale vormgevers Louk Boudesteijn en Jelle Roozenburg vormen samen met panda’s Romain Bly, David Kweksilber en Jimmi Jo Hueting het kwintet van Bonsai Panda, ontstaan tijdens de pandemie. Jazz, blues, rock, improvisatie en instrumentbeheersing en een flinke portie creatieve eigengereidheid en zijn ingrediënten van hun muziek en performance. Het is muziek in het moment. Nù is het er en daarna is het weer vervlogen. Short term memory music noemen ze het zelf. Maar daarmee doen ze onvoldoende recht aan hun muziek.

David Kweksilber, Romain Bly en Louk Boudesteijn bij openingsnummer

BLAASPANDA’S
De panda’s stralen energie uit. Woeste uitbarstingen werden geblust met quasi symfonische orkestraties. Verrassende zappiaanse tempowisselingen gingen hand in hand met voortdurende klankkleurwijzigingen door varianten in instrumentatie. Bluesparade – het eerste nummer – opende met de drie pandablazers waarna het rockende duo op gitaar en drums inviel.
Duizendpoot en rietblazer Kweksilber, voor de gelegenheid kleurig en carnavalesk uitgedost, opende op basklarinet, maar wisselde gedurende de avond ontelbare malen met zijn ‘gewone’ klarinet, alt- en baritonsaxofoon. De Parijse multi-instrumentalist Bly studeerde voordat hij in 2011 naar Rotterdam verhuisde klassieke en oude muziek. Zijn hoofdinstrumenten waren trompet en Engelse hoorn. Hij beheerst tegenwoordig veel meer instrumenten en is een groot improvisator. Nu startte hij op euphonium. Boudesteijn, vooral actief op trombone, had een kleine synthesizer binnen handbereik staan, die nog goed van pas kwam.

David Kweksilber
Romain Bly

HARD ROCK CAFÉ
Er zijn voldoende elementen aanwezig voor een meer dan kleurrijke orkestratie voor fraaie nummers met tot de verbeelding sprekende titels als Gooise R, over gebabbel van kakkers op een terras of Miezer, over een kletsnat makend regentje. Op het podium is het kwintet in twee blokken verdeeld. Soms als bijna zelfstandig opererende eenheden, maar meestal juist met een sterke cohesie en een goed evenwicht. Achter zijn kit met de robuuste 14 inch Ludwig Supraphonic snaredrum naar voorbeeld van oude held John Bonham laat de dynamische Hueting zich onbetwistbaar horen. Overgangen tussen militaire mars, percussieve punk en rockende groove passeren de revue. Samen met gitarist (en baritongitarist) Roozenburg vormt hij het hardrockcafé en de harde kern van de panda’s.

Jimmi Jo Hueting

VRIJ
Bonsai Panda blijkt een reuzeproductief bandje. Oude composities worden aangevuld met recente nieuwe composities die in alle gevallen leiden tot vrije muziek. En bij de improvisaties voelen èn vullen de musici elkaar wonderwel aan. Nummers met overwegend Nederlandse titels maken het overzichtelijk. Pak Rammel, Droom Oord, Buts, Nom Nom en met De Alarmschijf werd het concert afgesloten. Waarna een toegift volgde die werd ingeleid door Boudesteijn op de Moog synthesizer.

Rond half elf valt het doek. Wie nog naar de caranavalskroeg wil kan nog even…..

SJAALTJES
Na afloop was het nog lekker druk in de winkel. Daar waren vinylplaten om het kortetermijngeheugen te stimuleren en heuse bonsaipandazwaaisjaaltjes te koop.

BONSAI PANDA
Jelle Roozenburg – gitaar, baritongitaar
Louk Boudesteijn – trombone, moog
Romain Bly – hoorn, trompet, euphonium
Jimmi Jo Hueting – drums
David Kweksilber – alt-, baritonsaxofoon, klarinet, basklarinet

Paradox Tilburg (NL)
9 februari 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer