Dash! swingt de tent uit: uitroepteken!

Het is 6 december 2020. Het is fris wanneer we op de fiets stappen. Ondanks de schrale zondagmiddagzon ligt de gevoelstemperatuur zelfs ver beneden fris. We trappen op deze tot nu toe koudste decemberdag van het jaar naar een Bunder Kunst. Daar treedt op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland het trio Dash! op.

VERKLAARD
Een Bunder Kunst, kortweg “de Bunder” is een initiatief van een aantal lokale cultuurliefhebbers. Hun bestaansrecht werd vorig jaar bevestigd door toekenning van de Cultuurprijs van de Gemeente Goes. Een bunder is een oude oppervlaktemaat en het geeft de omvang aan van een in dit geval fraai ingerichte beeldentuin met doorlopende en tijdelijke exposities, maar ook kleinschalige evenementen en concerten overdekt en binnen. Dat bouwwerk bestaat uit een semi-permanente tent. Een yurt of joert moeten we eigenlijk zeggen. De binnenruimte wordt verwarmd door een centraal geplaatste houtgestookte kachel. De ronde tent heeft een houten vloer en dunne wanden waardoor omgevingsgeluiden binnensijpelen.

DASH!?
Dash! is het trio rondom rietblazer Maarten Ornstein en bestaat sinds 2004. Op basgitaar speelt Alex Oele, misschien voor velen bekend als de bassist van Kraak & Smaak en Zuco 103. En op zijn lekker compacte drumsetje slaat Eric Hoeke de maat en kleurt hij het tempo. In 2018 was hij in het Ella Fitzgeraldpark in Middelburg met broer en gitarist Ruben Hoeke om muzikaal een straatnaambordje te onthullen. De nieuwe straat werd genoemd naar hun vader de boogie- en bluespianist Rob Hoeke.
Het kan dan ook bijna geen toeval zijn dat de voorlaatste plaat van Dash! Boogie is getiteld en dat de laatste plaat ook vol met boogies staat. Vlak voor de corona kwamen ze uit met de plaat Rewired, waarvan ze zo veel mogelijk zullen spelen.

EEN SPELLETJE
Het lijkt of alle nummers, composities van Ornstein, stevig zijn ingestudeerd, maar er wordt behoorlijk geïmproviseerd. Zoals bij One Night At Cafe Olivera. Volgens Ornstein is het meer een spel dan een stuk, waarbij ze steeds hetzelfde spelen en om de regel één kleine verandering wordt gespeeld. De drummer kan eveneens het tempo of de maatsoort wijzigen. En omdat dat onregelmatig gebeurt, kun je snel de tel kwijtraken. De muzikanten weten van elkaar dan soms niet wie waar is. Gaan ze op eigen kompas verder of volgen ze de ander, dat is voor iedereen de vraag. Dit verhaal klinkt misschien redelijk chaotisch; de muziek doet dat zeker niet.
NO BOOGIE
Het hele repertoire op het album droeg aanvankelijk allemaal een nummer met daarvoor “Boogie”. Dat werkte toch een beetje verwarrend en er kwamen andere titels voor in de plaats. Behalve No Boogie, wat dan ook geen boogie is. Bij dit nummer wordt de tenorsax omgeruild voor de sopraan. Alex Oele speelt, diept onder zijn pet gedoken, aanstekelijke repeterende grooves op zijn Fender Jazz Bass. Zijn compacte Eden basversterker is trouwens de enige versterking die in deze setting wordt gebruikt en dat voldoet ruimschoots. Eric Hoeke beweegt zich staand achter zijn in de jaren 50 populair geworden cocktailkit met staande bassdrum. Compact en praktisch om mee te reizen en fijn om percussiever mee te werken. Zijn eerste setje kocht hij voor € 50 op marktplaats, maar nu heeft hij een wat meer solide exemplaar. En het klinkt prima en wezenlijk anders dan een normale kit.

ANDERE KIJK
Zoals gezegd er wordt veel muziek van Rewired gespeeld. Up & Down Hell, Black Elephant en On It komen voorbij. De laatste doet door de mooie stevige baslijnen en de volgende melodielijn op sax, denken aan het fameuze nummer White Room van een ander legendarisch trio in een ver verleden. Er wordt afgesloten met wat oudere composities van Ornstein zoals Safe Passage, waarbij Ornstein op sopraansaxofoon speelt en met het opgewekte Only Tony wordt het publiek door de drie boogie-mannen erop voorbereid om weer zo snel mogelijk te vertrekken. Want de bar is niet open!

Met een andere kijk op de unieke boogiemuziek van Dash! worden we door de laatste zonnestralen op de rug de invallende frisse duisternis in geduwd.

DASH!
Maarten Ornstein – tenor- en sopraansaxofoon
Alex Oele – basgitaar
Eric Hoeke – drums


MuziekPodium Zeeland
Een Bunder Kunst
 ‘s-Heer Arendskerke (NL) 6 december 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR