Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Dave Douglas strooit met kadootjes

Tomeka Reid

 

Dave Douglas en James Brandon Lewis
Rafiq Bhatia

De New Yorkse muzikale vernieuwer Dave Douglas toert wederom door Europa. Deze keer was hij onderweg naar Schotland, zei hij. Om in Rotterdam, voegde hij eraan toe, het laatste concert van deze toer te spelen. Het Duitse treinverkeer is al enige tijd onbetrouwbaar als gevolg van een slepend conflict tussen vakbond en het staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn. Daarom arriveerde het Dave Douglas Gifts Quintet, afkomstig uit Berlijn ternauwernood op tijd in de Rotterdamse havenstad. Het geplande diner voorafgaand aan het concert in het spraakmakende LV-artiestenrestaurant van Laudi Almeida moest zich daarom beperken tot een voorgerechtje. Toch serveerde Douglas vanaf stipt half negen zijn muzikale cadeau voor het publiek in de tot ruim driekwart gevulde zaal in LantarenVenster. Trouwens ook het uit het zuiden per auto reizende publiek van buiten de stad werd gekweld door een hardnekkig verkeersinfarct met een uur vertraging op de route via het Zuidplein.

Dave Douglas Gifts Quintet

WEERZIEN
Het was kennelijk al even geleden dat de zeer productieve bijna 61-jarige Douglas in LantarenVenster optrad maar hij was blij om het paars/roze aangelichte podium te betreden. Een groot deel van het publiek zat overigens ook op een verlichte zitplaats. Douglas legde later uit dat hij sinds de corona nòg liever voor publiek speelt. En dat-ie dat publiek dan ook graag ziet! Met nieuwe en originele composities opende hij de set. Een iets jongere generatie veelbelovende Amerikaanse musici stond hem bij. Tijdens een parelende ouverture die begon met trompetsolo, belletjes, gitaar en een langzaam tot volle sterkte uitgroeiend ensemble werden de musici voorgesteld.

Ian Chang

GIFTS
Zo was er de plukkende en strijkende cellist Tomeka Reid (1977), gitarist Rafiq Bhatia (1987) en drummer, percussionist Ian Chang (1988). In de frontlinie stond naast Douglas de James Brandon Lewis (1983) Na een sfeervolle ballade werd het vuur wat verder opgestookt met een bijzondere bewerking en uitvoering van Billy Strayhorn’s Take The A Train. Daarin een aangenaam vervreemdende feature van gitarist Bhatia samen met het stuwende slagwerk van Chang, overgaand in een solo van Reid, waarna het thema terugkeerde.

Dave Douglas Gifts Quintet

STRAYHORN
Meer Douglas-arrangementen van Strayhorn volgden die avond. De aanleiding hiertoe was een merkwaardige twee-trapsraket. Douglas was feitelijk gedoken in het werk van collega Charles Lloyd. Diens fascinatie voor het werk van Strayhorn kreeg daarbij een bijzonder plaatsje. Met het al door velen uitgevoerde Rain Check liet het Gifts Quintet tot slot horen, dat deze muziek van tachtig jaar oud nog steeds superfris kan klinken!

Dave Douglas

KADOO
Het Dave Douglas Gift Quintet trakteerde deze avond op avontuurlijke muziek met geweldige improvisatoren. Douglas zelf schitterde op zijn trompet, maar liet vooral veel ruimte aan zijn meereizende musici. Vaak zijn concerten onderdeel van een albumpresentatie waarbij je aan het eind van de avond de muziek mee naar huis kunt nemen. Niet met deze muziek. De goed geluimde muzikant bleef graag nog even voor een praatje. Maar de cd komt pas uit op 6 april via het eigen Greenleaf Music label.

DAVE DOUGLAS GIFTS QUINTET
Dave Douglas – trompet
James Brandon Lewis – tenorsaxofoon
Tomeka Reid – cello
Rafiq Bhatia – gitaar, elektronica
Ian Chang – drums, percussie

 

LantarenVenster Rotterdam (NL)
16 maart 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer