De intense smaken van Sanem Kalfa

Marta Warelis
Sanem Kalfa en Tineke Postma
Sun-Mi Hong

Sanem Kalfa, geboren in het Turkse Trabzon aan de Zwarte Zee, lijkt niet alleen haar artistieke weg goed gevonden te hebben. Ze is bovendien dichter bij haarzelf komen te staan en schittert in veel projecten. Dit jaar zagen we haar op diverse podia in allerhande samenstellingen glanzen. En altijd met een onderscheidende signatuur. Haar vocale talenten en onderscheidende gevoelsvolle improvisaties mengen zich in een krachtige melange. Met de Belgische creatieve klarinettist Joachim Badenhorst en de uit Roemenië afkomstige multi-instrumentalist George Dumitriu bracht ze liedjes samen met een oorsprong rond de Zwarte Zee in Black Sea Songs.
Of bij het eenmalige Invisible Columns met Ambrose Akinmusire, Jan Bang en Kit Downes in de Van Nelle Fabriek tijdens de opening van North Sea Round Town zette zij als Artist in Focus een spraakmakende en multidisciplinaire happening neer. Unieke muziek uitgevoerd door unieke ensembles.

Sanem Kalfa en haar Miraculous Layers

MIRACULOUS LAYERS
Als onderdeel van een opdracht van het Amsterdamse Bimhuis maakte Kalfa  Miraculous Layers. Het werd een muzikale voetdruk van emoties ten tijde van de lockdown. Het concert in Amsterdam werd een bijzondere gebeurtenis. Het werd geregistreerd en uitgebracht op BIMHUIS Records.
Maar àlle concerten van Kalfa zijn uniek, bijzonder èn verbindend. Deze week toerde haar all-starband via Amsterdam en Nijmegen naar Tilburg met een reprise.

Marta Warelis en Sanem Kalfa

SMAAKMAKERS
De aanvankelijke samenstelling van het gezelschap onderging een wijziging, doordat Tineke Postma zich bij het collectief voegde. Daarmee vulden vier intense smaakmakers de Miraculous Layers en vormden zij samen als vriendinnen de vier ‘wonderbaarlijke lagen’ in de muziek. Dat het vier vrouwen zijn is eigenlijk volstrekt irrelevant.
De aanwezigheid van publiek, de energie van de bezoekers in de zaal voedt de geestkracht van de vier musici op de planken. Het bijwonen van een concert met Sanem Kalfa is niet vrijblijvend. Het publiek wordt de muziek ingezogen en dompelt zich onder in een bijzonder mzikaal universum. Wanneer de bandleider How Close Do You Want To Be All Of You inzette, leek het als of eenieder persoonlijk werd aangesproken en ontwapenend in de kring werd getrokken.

Tineke Postma

KLAVIER
Marta Warelis
, die hier begin dit jaar nog een voorname plaats bij het Dave Douglas Quintet innam, schitterde ook deze avond weer achter en in het klavier. Tussen verfijnde elegantie en explosieve indringendheid bewoog Warelis zich. Soms op een deels geprepareerde piano achter de toetsen of zelfs met een stuk touw inwendig onder de klep van de vleugel. Het was weer een genoegen om haar bezig te zien en te horen!

Miraculous Layers

SAX
Het ‘inlijven’ van topsaxofonist Tineke Postma bij deze kring van vriendinnen bleek een aangename verrijking. Haar volstrekt eigen geluid op alt- en sopraansaxofoon ontwikkelt zich nog immer. Met het gebruik van elektronica werd de klank van de sopraan zelfs omgevormd tot EWI (Electronic Wind Instrument). Met een werkvisum voor de VS op zak en internationale speelplekken met haar Aria Group, mogen we blij zijn haar nog in Nederland te horen spelen.

SUN
Drummer Sun-Mi Hong is de vierde grote smaakmaker binnen dit ensemble die met een geheel eigen signatuur haar weg naar de internationale podia aan het vrijmaken is. Haar originaliteit, haar krachtige aanwezigheid en creatieve detailrijke ritmes passen als gegoten binnen dit extensieve muzikale viertal.

Marta Warelis en Sanem Kalfa

INDRINGEND
Sanem Kalfa
’s muzikale vocabulaire is een volstrekt unieke. Haar cellospel en zang in combinatie met een afgewogen gebruik van elektronica is zielroerend en volkomen authentiek. Haar indringende en expressieve zang samen met de wonderbaarlijke bijdrages van haar muzikale vriendinnen op het podium hebben bijna een genezende werking. Het moet wel gek zijn wil deze muziek haar weg niet vinden naar internationale podia!

MIRACULOUS LAYERS
Sanem Kalfa – cello, vocalen, elektronica
Tineke Postma – alt- en sopraansaxofoon
Marta Warelis – piano
Sun-Mi Hong – drums

Paradox Tilburg (NL)
15 december 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer