De onthaasting van Joachim Badenhorst

North Sea Round Town

Tweeënhalve week voordat Norh Sea Jazz start in het Rotterdamse Ahoy-complex, barst het fringe festival North Sea Round Town los. Dat gebeurt stadsbreed op 125 locaties en met ruim 350 concerten. Het opende op donderdag 22 juni met een exceptioneel concert op een bijzondere plek. Die bijzondere plek is De Kaai op de Kop van Feijenoord. De twee grote deuren van de hal aan de Nassaukade aan de Maas staan wijd open. De bezoekers worden hartelijk verwelkomd. De twee aangrenzende fabriekshallen van deze voormalige margarinefabriek zijn nog leeg. De grootste hal is gevuld met enkele en dubbele strandstoelen in vrolijke dessins en er liggen grote zitkussens op de betegelde vloer. In de ander hal staan twee lessenaars en een opstelling met twaalf glimmende Kyujo-orin. Dat zijn moderne Japanse klokken.

Opening van Youran
Joachim Badenhorst

ONTHAASTING
Wanneer eventjes na half tien alle bezoekers binnen waren werden ze verwelkomd door curator van het festival Raluca Baicu. Zij verzocht de aanwezigen om voor de ouverture van deze éénmalige muzikale performance zich naar de andere hal te bewegen. Daar stond de Japanse Tsubasa Hori met verfijnde klanken de omgeving te zuiveren van slechte geesten. Van deze geluiden wordt wel gezegd dat ze alfa-hersengolven ontwikkelen die een gevoel van comfort oproepen. De bedenker van dit alles, de Vlaamse multi-instrumentalist Joachim Badenhorst voegde zich samen met de Schotse trompettist Alistair Payne binnen de cirkel van muisstille bezoekers. Subtiele zwevende tonen verkennen het gebouw en galmen door de ruimte. De Ierse gitarist Simon Jermyn kon je in de verte op zijn balkon zien zitten en zijn klanken botsten halverwege.

Alistair Payne

STILTE VERBROKEN
Toen het moment kwam dat de muzikale actie zich naar de andere zaal ging verplaatsen werd de stilte volledig verbroken. Dat was misschien te voorzien, maar wel een beetje jammer. Pas toen iedereen zijn plek weer had gevonden en zich comfortabel had genesteld kwam de stilte en magie weer terug.
Het stuk heet Youran en dat staat voor ‘het begin der dingen’ en ook voor onthaasting en ontspanning. En dat gold ook voor de muzikanten. De muziek en klanken ontwikkelden zich langzaam en voor allen leek een gelijkwaardige rol weggelegd.

STORM
Duetten, solo’s, verstilling en soms ook spontane uitbarstingen hielden het boeiend. Soms leek het stuk tot een eind te komen, zoals toen muzikanten letterlijk langzaam musicerend naar buiten liepen. Enkele ogenblikken later kwamen ze met een nieuw muzikaal hoofdstuk de finale weer helemaal uitstellen. De Rotterdamse sample-tovenaar Rutger Zuydervelt, ook bekend als ‘Machinefabriek’ was druk bezig achter zijn tafel om sfeer te brengen. Geraffineerd en delicaat strooide hij met samples en effecten. Soms bracht hij zelfs verkoeling in de ruimte door het even te laten stormen. De Oostenrijkse bassiste Beate Wiesinger verruilde haar contrabas slechts een enkele keer voor de basgitaar. Maar de baslijnen brachten een stevige tegenwicht voor de soms overdadige ijle hoge tonen van gitaar, trompet en klarinet.

TAIKO
Badenhorst
heeft een sterke band met Japan. Tijdens de corona-crisis zat hij lange tijd ‘vast’ in Kyoto. Een voorname rol was weggelegd voor de sinds 2010 in Antwerpen verblijvende Japanse Tsubasa Hori. Dat was al bij het openingsstuk, maar het bespelen van het Japanse snaarinstrument koto was indrukwekkend. Ook het bespelen van de taiko, de grote drum was imponerend. En dat gold zeker voor de bezoekers die even waren weggedroomd vanaf hun comfortabele zit- of ligplaats.

Tsubasa Hori

SLOT
Het geluid, de klanken, de zang, de muziek kwam letterlijk van alle kanten. De muzikanten verplaatsten zich regelmatig door dit industriële gebouw. Er werd volop gebruik gemaakt van de gehele voormalige margarinefabriek. Na een moment van verstilling kwam alles weer samen tot harmonie die loom en bedachtzaam na ruim twee uur tot het eind van dit uitzonderlijke evenement leidde.

YOURAN
Joachim Badenhorst – saxofoon, klarinet
Tsubasa Hori – taiko-percussie
Beate Wiesinger – contrabas
Alistair Payne – trompet
Simon Jermyn – gitaar
Rutger Zuydervelt – samples

North Sea Round Town
Openingsconcert
YOURAN
voormalige margarinefabriek
De Kaai Rotterdam (NL)
22 juni 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer