De Stadhouders-Henriksen séance

Bram Stadhouders en Arve Henriksen

In het kader van een 4-jarige carte blanche van podium Paradox nodigt gitarist en wereldreiziger Bram Stadhouders gasten uit voor optredens. Twee keer per jaar kunnen bezoekers genieten van Stadhouders’ muzikale séances. In sommige gevallen ontmoetten muzikanten elkaar op de speeldag voor de eerste keer in hun leven. In andere gevallen gaat hun gezamenlijke geschiedenis al een tijdje terug. De relatie met de Noorse trompettist Arve Henriksen gaat meer dan vijftien jaar terug. Als 18-jarige trof Stadhouders de Noor voor het eerst en ze zijn elkaar nooit uit het oog verloren. Ze kwamen elkaar spontaan tegen op straat in Noorwegen of ze concerteerden samen, gepland of spontaan.

Arve Henriksen en Bram Stadhouders

NOORDERLICHT
Het podium van Paradox is deze avond gehuld in een gesimuleerd noorderlicht. De opstelling van instrumenten, microfoons, electronica en de verbindende spaghetti van snoeren is schaars uitgelicht in groen en blauwe tinten. De opgestelde geluidsinstallatie met ook achter in de zaal luidsprekers prikkelt de nieuwsgierigheid. De muzikanten nemen plaats in een gedempt spotlicht.

Psychedelische séance-muziek

DRAAIBOEK
De afspraken over het draaiboek van de avond zijn eenvoudig en doeltreffend: ze spelen één set en ze improviseren er samen lekker op los. Het begint met een tikkende trompet. Het geluid vult zwevend de hele ruimte. Zang, snaren, is het een volksliedje wat doorklinkt? Ze volgen elkaar intuïtief zonder onderling oogcontact. Een meditatieve ouverture opende dit meer dan spannende concert voor een publiek met ingehouden adem.

Rietblazer en trompettist

WONDERE WERELD
Welkom bij deze twee grote improvisatoren. De twee heren spelen uiteindelijk één lange set met drie nummers. Wanneer het nummer eindigt is altijd onduidelijk. Soms sturen ze aan op een slot en vlak voordat de slotakkoorden klinken gaat er dan weer een deur open naar een nieuw en onbekend landschap. Op het podium zit Stadhouders ogenschijnlijk emotieloos te spelen, maar in werkelijkheid gebeurde er natuurlijk veel in het brein van de muzikant. Henriksen toont meer bewogenheid. Het is een blik van een instemming, een glimlach of wanneer het om de pacemakeroperatie van zijn moeder gaat, toont de Noor zich zeer uitbundig.

Stadhouders wisselde slechts een enkele keer van instrument; hier de rubab

FILM
De muziek is overwegend bijzonder filmisch. De bewegende beelden ontstaan door de letterlijk zich verplaatsende driedimensionale klanken in een psychedelische setting. Paarden in galop doemen op uit de donkere krochten van de wondere wereld van deze muzikale breinen. Koren en zo mogelijk hele orkesten werden tevoorschijn getoverd. De instrumentbeheersing en het creatieve gebruik van mogelijkheden zoals een trumpet met een saxofoonmondstuk voegen een extra aspect toe. Het ruimtelijke en heldere geluid verdient een dikke pluim.
We zien nu al uit naar de volgende séance van Stadhouders!

Henriksen en Stadhouders verzorgden een zeer boeiend hoorspel!

BRAM STADHOUDERS & ARVE HENRIKSEN
Arve Henriksen – trompet, zang, electronica
Bran Stadhouders – gitaar, electronica

Paradox Tilburg (NL)
13 maart 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer