Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Drie heren, drie dames en een heel alfabet

Muzikant en programmeur Paul van Kemenade presenteert weer al voor de 27e maal zijn eigen wijze festival.
Stranger than Paranoia startte op maandag 23 december met de vaste drie-eenheid van drie onderscheidende programmaonderdelen.
Twee trio’s en een Bik Bent van 13 personen vulden de openingsavond in het Tilburgse Paradox ruimschoots. Het festival wordt afgesloten op zaterdag 28 december.

 

MIXMONK
Het generatie- en grensoverbruggende akoestische trio MixMonk opent overtuigend. Meesterslagwerker Joey Baron weet met zijn druminventiviteit nog immer te verrassen. Het is een genoegen om de pater familias van dit trio zijn creativiteit ten toon te zien spreiden.  De benjamin van het trio Bram De Looze lijkt helemaal in zijn element in dit nog relatief jonge gezelschap van muzikanten. Dit grote Vlaamse pianotalent begint ingetogen en komt volop op stoom en toont ook flair. De in New York gevestigde Robin Verheyen verkiest de tenorsaxofoon boven de sopraan. Zijn sierlijke spel kent veel aangename en boeiende wendingen. De heren spelen, en dat is natuurlijk niet verrassend, een mix van Monkcomposties en vermonkte eigen creaties.

PICATRIX
En dan nu een totaal andere mix. Natuurlijk! Drie improvisatoren vermengen de klanken van piano, viool en stem tot een veelzijdig en kleurrijk tweede concert van de avond. Buitencategorie-stemkunstenaar Greetje Bijma toont zich als een vrije vogel wanneer het gaat om het gebruik van haar stem. Ook op het podium beweegt ze zich op haar blote voeten frank en vrij. Als een krassende kraai luidt ze Abbey Lincoln’s Caged Bird in.
Pianiste Nora Mulder kreeg vorige maand de Willem Breuker Prijs uitgereikt. Op het Tilburgse Paradoxpodium zit ze achter de vleugel. Dat wil zeggen, wanneer ze niet in de vleugel zit, want de snaren kunnen op vele manieren muziek vrijgeven. Zoals met paardenhaar (?) langs, over en onderdoor de snaren strijken, levert ongehoorde klanken op. Violiste Mary Oliver kon alleen deze avond en daar was Paul van Kemenade blij mee. Oliver speelt bij Picatrix viool en altviool en is een verbindende factor in het trio. Wanneer de muziek zich ontwikkelt richting volksmuziek komt de Noorse Hardanger fiddle tevoorschijn en kleuren de klanken net weer iets passender.

EL XYZ DE SON
Bent Braam, het muzikale gezelschap van de Nijmeegse pianist en componist Michiel Braam mag het avond-drieluik afsluiten. En daar nemen ze de tijd voor met de presentatie van Braam’s nieuwste creatie. In navolging van zijn uit 1995 daterende XYZ van Bik Bent Braam wordt er nu een gloednagelnieuwe 26-delige Latin versie gespeeld door een dertien-koppig ensemble. De 26 delen met alfabetische namen als Apagado, Electricidad, Jazz, Tristano tot en met Zafio worden aansluitend gespeeld. Het podium vult zich met een indrukwekkende blazerssectie trompettisten, trombonisten en saxofonisten en een stevige ritmesectie. Alle muzikale stroming uit Latijns Amerika en het Caribisch gebied komen voorbij. Paradox verandert in een broeierige casa de la trova. Liefhebbers van boléro, calypso, cha-cha-cha, merengue, rumba, son en meer, kunnen best een dansje wagen. Helaas blijven ze ruim anderhalf uur op hun stoel zitten.
Michiel Braam en zijn muzikanten krijgen na afloop een terechte staande ovatie.

MIXMONK
Robin Verheyen – tenor- en sopraansaxofoon
Bram De Looze – piano
Joey Baron – drums

PICATRIX
Greetje Bijma – stem
Mary Oliver – viool, altviool, hardanger fiddle
Nora Mulder – piano

El XYZ DE SON BENT BRAAM
Michiel Braam – piano
Bart van der Putten – altsax
Efraïm Trujillo – sopraansax, klarinet, fluit
Frank Nielander – tenor- en sopraansax
Jesse Schilderink – tenorsax en klarinet
Angelo Verploegen – trompet
Joël Botma – trompet
Jeroen Verberne – trombone
Ilja Reijngoud – trombone
Aty de Windt – babybas
André Groen – percussie
Danny Rombout – percussie
Martin Gort – percussie

STRANGER THAN PARANOIA
Paradox
 Tilburg (NL) 23 december 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

 

VERVOLG STRANGER THAN PARANOIA:
24 december 2019, Brebl Nijmegen
27 december 2019, Paradox Tilburg
28 december 2019, Paradox Tilburg

CONCERTRADAR