Drummer Eric Ineke viert zijn 75ste verjaardag

Zeg je Eric Ineke dan zeg je pianist Rein de Graaff. Maar dan doe je Eric toch te kort, Weliswaar waren de twee onafscheidelijk en is Eric meer dan veertig jaar de drummer geweest van het Rein de Graaff kwartet en trio, en heeft met deze vaderlandse virtuoze pianist in welhaast alle werelddelen opgetreden. Maar ook mét of zonder Rein was hij de stuwende kracht achter Amerikaanse solisten als Hank Mobley, Lucky ThompsonDexter Gordon, Johnny Griffin, Dizzy Gillespie, Al Cohn, Jimmy Ranney, Barry Harris en Eric Alexander.

Gidon Nunes Vaz
Marius Beets

Drummer Eric Ineke is al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw niet meer weg te denken uit de Nederlandse jazz. Zijn 75ste verjaardag viert hij groots, met een dubbelconcert waarbij maar liefst twee nieuwe albums zullen verschijnen. Het eerste is een verzameling waarop hij te horen is met jazzlegendes uit binnen- en buitenland, onder wie Ben Webster, Etta Jones en Piet Noordijk. Het tweede album, Norway, bevat recent ontdekte opnames uit begin jaren zeventig van het Frans Elsen Septet. Pianist Frans Elsen (1934-2011) schreef de muziek naar aanleiding van zijn reis door de weidse landschappen van Noorwegen.

Ineke’s verjaardag werd zondagavond 10 april gevierd in een behoorlijk gevuld Bimhuis in Amsterdam waar in het eerste gedeelte Eric Ineke samen met Bart Fermie de rhythm sectie vormen van de muziek waarop Frans Elsen werd geïnspireerd tijdens zijn verblijf in het Noorden, en waarbij Martijn van Iterson op gitaar, Marco Kegel altsax, Gidon Nunes Vaz trompet, Juraj Stanik piano en Marius Beets  elektrische bas op hun beurt fraai soleerden.

Juraj Stanik

Na de pauze transformeerde Eric Ineke zijn band in het sinds 2006 bestaande bebopkwintet: JazzXpress. Deze keer uitgebreid met een extra blazer werd er ouderwets hard-bop gespeeld, onder het motto: JazzXpress plays Cannonball & Parker, waarbij Eric Ineke middels de bassdrum, snare, hihat, toms en cymbals zijn sextet aanvoerde die deze avond bestond uit Sjoerd Dijkhuizen op tenorsax, Marco Kegel altsax, Rob van Bavel piano, Gidon Nunes Vaz trompet en Marius Beets op contrabas. De vitale drummer gaf niet de indruk het bijltje er spoedig bij neer te gooien. En waarom zou-ie? Zijn vroegere leermeester Johnnie Engels (87 jaar) sloeg er ook toch nog lustig op los!

Marco Kegel
Eric Ineke

THE FRANS ELSEN FACTOR (gezien)
Martijn van Iterson – gitaar
Marco Kegel – altsaxofoon
Gidon Nunes Vaz – trompet
Juraj Stanik – piano
Marius Beets – elektrische bas
Bart Fermie – percussie
Eric Ineke – drums

JAZZXPRESS PLAYS CANNONBALL & PARKER
Sjoerd Dijkhuizen – tenorsaxofoon
Marco Kegel – altsaxofoon
Rob van Bavel – piano
Gidon Nunes Vaz – trompet
Marius Beets – contrabas
Eric Ineke – drums

Bimhuis, Amsterdam (NL)
10 april 2022
Tekst: Bram Schilperoord
Fotografie: Ranjani Nirosha