Duo Erker / Van Vliet presenteert coronakind

Mete Erker en Jeroen van Vliet zijn inmiddels 32 jaar muzikale vrienden van elkaar. In 2015 kwamen ze met hun eerste gezamenlijke album Unseen Land. Het duurde tot 2019 tot hun Pluis het daglicht zag, maar mede door toedoen van de corona kwam hun derde kindje wat sneller. Het album In werd opgenomen in juli 2021 in het bimhuis en gereleased in januari 2022. Nu laten ze werk vooral horen van dat laatste album In.

POPPODIUM
Op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland spelen Erker en Van Vliet in Middelburg in De Spot. De Spot is hét poppodium van Zeeland, zeggen ze zelf. Wat er trouwens ook gezegd wordt over het verschil tussen popbandjes en jazzbandjes is niet altijd waar; popmuzikanten kennen een handvol akkoorden en spelen voor heel veel publiek; jazzmuzikanten hebben heel veel technische en muzikale bagage en spelen voor een handvol toeschouwers. Maar wat wel waar is: een popband heeft zelden een concertvleugel nodig.

Jeroen van Vliet speelt op de staande piano van De Hamernoot

DE PIANO
Pianostemmer en -verhuurder Joost van Hartevelt van De Hamernoot uit Middelburg vertelde dat hij laatst een vleugel moest afleveren bij een gerenommeerd poppodium buiten de provincie en dat was daar de tweede keer in hun bestaan dat er een vleugel binnenkwam. En dan hadden ze nog geluk, want de vleugel kon gewoon naar binnen. Tijdens de bouw was rekening gehouden met die mogelijkheid. In De Spot in Middelburg is daar nooit rekening mee gehouden. Verkeerde zuinigheid en/of ondeskundigheid van de gemeente Middelburg? Dat is jammer, want toppianist Jeroen van Vliet, die in het Tilburgse Paradox hun nieuwe eigen vleugel heeft helpen kiezen, gun je een vleugel om op te spelen. En hij koos als alternatief voor een (akoestische) staande piano. Zodoende stond er een Kawai K-300 voor hem gereed. Het is wat het is.

VERFIJND
Als een dief in de nacht begon Van Vliet zachtjes en verstild en voorzichtig startend meteen alle aandacht naar het podium te trekken. Erker valt hem na een aantal maten op tenorsaxofoon bij met langgerekte melodielijnen. Met dit verfijnde samenspel was de toon gezet en de gunst van het publiek al voor 100% gewonnen. De vingers waren los en de tenor warm gespeeld.

Jeroen van Vliet achter een Kawai K-300
Mete Erker speelt tenor- en sopraansaxofoon

BALAFOON
Van In werden composities gespeeld van beide muzikanten; Dark Water, Jake’ s Journey, donkere pianotonen worden afgewisseld door lyrische klanken en intiem samenspel. Erker ruilt regelmatig de tenor- in voor de sopraansaxofoon. Er leek ook een saxofoonstemmer te bestaan want in BalaBala bespeelde hij wonderwel melodisch op onorthodoxe zijn tenor met alleen de handen en het mondstuk er af. Het instrument scheen gestemd te zijn als balafoon.

Mete Erker met BalaBala

HOEZO SAAI?
In Grace speelt Erker met de sopraansaxofoon in de klankkast van de piano en laat de snaren mooi mee resoneren. De saxofoon kent behalve blazen ook ploppen en zuchten als toegevoegde geluiden. Van Vliet demonstreert dat het ook is toegestaan om stopverf in de piano te stoppen om de gewenste klank te krijgen. Kortom met slechts twee muzikanten van dit kaliber hoeft het niet saai te zijn.

Album IN

EMOTIE
Het samenspel, maar ook het componeren van deze twee muzikanten legt voelbaar en hoorbaar ook menselijke emoties bloot. Zo toonde Summer Gloom een verbinding tussen zwoele zomerdagen en melancholie. En in de zogenaamde stille week voor Pasen is Bach zeker niet misplaatst. In het titelnummer In gaat subtiel een koraal van Bach verscholen. En daarmee werd de set beëindigd.

Met een toegift van Dandelion en The Other Side en een staande ovatie werd dit prachtige concert afgesloten.

Duo sluit af voor een enthousiast publiek

ERKER | VAN VLIET
Mete Erker – tenor- en sopraansaxofoon
Jeroen van Vliet – piano

MuziekPodium Zeeland
De Spot, Middelburg (NL)
14 april 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
26 mei 2022 EDDY & THE ETHIOPIANS – De Spot