Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Dutch Jazz Collective in LantarenVenster en North Sea Jazz

Dutch Jazz Collective presenteerde aan de vooravond van North Sea Jazz haar nieuwe album Generations in Rotterdamse LantarenVenster

Bigbandmuziek is weer hot. Allerlei initiatieven op diverse plaatsen in Nederland ontpoppen zich om de traditie en toekomst van bigbandjazz met veel swing en blazersgeweld in ere te houden en verder te ontwikkelen. In jazzstad Rotterdam stelden trompettist Bart van der List en drummer Sander Smeets een bigband samen met aanstormend jonge talent uit de Nederlandse jazzscene. op 19, 20 en 21 juli 2021 maakten zij voor hun debuutalbum in de  grote zaal van LantarenVenster de opnames.

Dutch Jazz Collective featuring Benjamin Herman en Jan van Duikeren

DRIE GENERATIES
Donderdag 7 juli 2022, precies één dag voor aanvang van dat langverwachte North Sea Jazz en als onderdeel van het programma North Sea Round Town, presenteerden ze in diezelfde zaal dat nieuwe album. Het album met ’the final touch’ van Chris Weeda is vanaf heden te koop! Het kreeg de titel Generations en vestigt de aandacht op drie verschillende generaties Rotterdamse musici: Ab Schaap, Jan van Duikeren en Benjamin Herman. Hun composities en die van bandleden stonden centraal bij het concert in LantarenVenster.

Het album Generations vestigt de aandacht op drie verschillende generaties Rotterdamse musici: Ab Schaap, Jan van Duikeren en Benjamin Herman.

MANNEN
Maar liefst eenentwintig mannen (waar blijven de vrouwen?) inclusief dirigent Nils van Haften vulden het podium. Dat het ook nog alleen ‘witte mannen’ waren, werd goedgemaakt door de compositie Malcolm I & II van Jesse Schilderink over Malcolm X, met prachtig solowerk van de Rotterdamse tenorist. De muziekstukken van Ab Schaap, die in het publiek aanwezig was, kregen terecht veel speelruimte. Aboriginal Blues, Song for Silver, Neral en Consultation knalden en vielen op door de fraaie bigband-arrangementen. Veel andere fraaie arrangementen waren van de hand van pianist Robert Koemans, zoals zijn eigen compositie Mucho Más, Tom RidderbeekxWestkreuz en het funky Leave Me Alone van gasttrompettist Jan van Duikeren. De andere gastsolist Benjamin Herman ‘kreeg’ drie speelbeurten die hij met bezieling en veel elan invulde. Zijn Catatonics en Cherry 2000 (niet op het album) werden voor een enthousiaste uitverkochte grote zaal vol allure ten gehore gebracht.

Zonder andere muzikanten te kort te willen doen, vielen ook de vele bij bigbandmuziek zo gebruikelijke soli in goede aarde. Kortom Rotterdam heeft er een nieuw paradepaardje bij. Komt dat zien en komt dat te horen en support livemusic!

Na afloop van het uit twee sets bestaande concert was het debuutalbum te koop in de hal en vond gretig aftrek. En vanaf vandaag in de winkel en/of ZenneZshop.

Dutch Jazz Collective in de pauze; ontlading na eerste set met een goede vibe 

LAST MINUTE IN MISSISSIPPI
Natuurlijk wilde deze Rotterdamse bigband ook wel op het Rotterdamse North Sea Jazz spelen. En gelukkig vond de organisatie dat op het laatste moment ook een goed idee. Wat je van ver haalt smaakt soms lekkerder. Maar het vervallen van het concert van Trondheim Jazz Orchestra & Gurls kwam zeer goed van pas. In de Mississippi speelt nu dus last minute het Rotterdamse collectief zaterdag al om 17.00 uur op de vrijgekomen plek.

Een avond met bigbandjazz, blazersgeweld en aanstekelijke grooves!

DUTCH JAZZ COLLECTIVE
Benjamin Herman – gastsolist, altsaxofoon
Jan van Duikeren – gastsolist, trompet
Nils van Haften – dirigent
Bart van der List, Gidon Nunez Vaz, Alvaro Jimenez, Tom Ridderbeekx, Laurie Carpenter – trompet
Alex van Abeelen, Sam Thomas, Gregor Sperzel, Jeroen Vermazeren – trombones
Donald Simoen, Paul van de Calseijde, Jesse Schilderink, Frank Groenendijk, Emillio Tritto – saxofoons
Robert Koemans – piano
Wouter van Deventer – gitaar
Matheus Nicolaiewsky – bas
Sander Smeets – drums

LantarenVenster Rotterdam (NL)
7 juli 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer