Een mooie jazzdag in Gent

Gitarist Vitja Pauwels opende solo op Garden Stage
Branford Marsalis Quartet sloot zaterdagavond Main Stage af
Stéphane Galland en zijn Rhythm Hunters sloten festival na middernacht af

Het festival Gent Jazz 2023 maakte na financiële en bestuurlijke problemen een herstart met een nieuwe organisatie. Oude wijn in nieuwe zakken zou je kunnen zeggen. Van de tien dagen muziek op Gent Jazz zijn er een flink aantal met een brede programmering en veel popmuziek. Uiteindelijk is er ook aandacht voor vertrouwde en veilige jazz. De voorlaatste dag van het festival was zo een dag. Vier jazzconcerten op de Main Stage en drie op de Garden Stage. Allemaal op de vertrouwde Gentse Bijlokesite.

Lara Rosseel met (een deel van) haar ARK

OVATIE
Op main stage stopte het Lara Rosseel Orchestra om kwart voor vijf de stekker erin. Wat een meesterlijke samensmelting van Jazz/klassiek en wereldmuziek was. De bassiste en bandleider heeft 12 medemusici uitgezocht en gevraagd plaats te nemen in haar project “Ark”. Vandaag op Gent Jazz het derde concert in successie van dit collectief. En wat voor een concert. Al tijdens de laatste noten veerde het publiek op om een staande ovatie te geven. Het was niet alleen voor Rosseel maar het uitzinnig applaus gold voor alle leden van deze formatie. Tijdens het gesprek na afloop van het concert vertelde ze over de vele plannen die ze nog heeft, waaronder spelen in Nederland. Maar dat is niet voldoende. Haar orkest hoort zeker thuis op festivals als North Sea Jazz. Dat zegt volgens mij voldoende over de kwaliteit van deze momenteel in Gent woonachtige bassiste/componiste en bandleider.

Lakecia Benjamin: “Give me some noise!”

GOLDEN GIRL
Het moment dat de in het goud geklede Lakecia Benjamin het podium betreedt gebeurt er iets. De goed gevulde tent wordt even stil en vooral als Lakecia om ‘noise’ vraagt en zoals ook later in haar concert meerdere malen vraagt om zoveel mogelijk foto’s en filmpjes op social media te delen, realiseert het publiek dat er iets te gebeuren staat.  En dat is ook zo Lakecia speelt de sterren werkelijk de tent binnen ze blaast op een tempo en met een gemak alsof het kinderspel is en vooral als ze begint over John Coltrane en een van zijn uptempo stukken op meesterlijk groovy wijze de zaal in spettert gaat ze door het enorme applaus zo uit haar dak dat ze zich ter aarde stort en op haar knieën op het podium het applaus in ontvangst neemt. Het publiek is van haar spel en haar stage performance meer dan ‘flabbergasted’.

Julian Lage Trio

WONDERKIND
Als je kunt spreken van een wonderkind dan gaat dat op voor Julian Lage die als 12-jarige al uitgenodigd werd om tijdens de Grammy uitreiking te komen spelen en als 15 jarige werd hij gitaarinstructeur aan de jazz afdeling van de roemruchte Stanford University. Een wonderkind ten voeten uit. Momenteel 35 jaar, heeft hij 8 albums op zijn naam is tweemaal genomineerd voor een Grammy, speelt als sparring partner van John Zorn en regelmatig samen met Bill Frisell. Lage laat de knoppen in handen van zijn echtgenote Margaret Glaspy. Zij is mede verantwoordelijk voor de filmische muzikale escapades van de gitarist. Muziek die, wanneer je de ogen sluit magnifieke beelden op je netvlies doet verschijnen en je in een andere dimensie laten belanden. Lage en zijn muzikale kompanen; bassist Jorge Roeder en drummer Rudy Royston zijn zo’n ijzersterke drie-eenheid dat de muzikale perfectie er vanaf straalt.

Branford Marsalis Quartet

BRANFORD
Het is al heel veel jaren geleden dat deze Marsalis telg op Gent Jazz was, maar zijn herinnering eraan is nog steeds springlevend. Het was een geweldige zomeravond destijds, eigenlijk net zoiets als nu op deze voorlaatste dag van Gent Jazz. Marsalis heeft er zin in zo blijkt als er in het publiek nog voor aanvang wordt gevraagd om more. Hij gaat er met een kwinkslag op in. Zijn spel is vlekkeloos en bescheiden als hij is, biedt hij ook alle ruimte aan zijn 3 muzikale partners te weten pianist Joey Calderazzo, bassist Eric Revis en drummer Justin Faulkner. Zo zeer dat Marsalis zich met regelmaat terugtrekt op het achterpodium om wat water te drinken en te luisteren naar de soli van zijn muzikale vrienden waarbij drummer Faulkner met enige regelmaat echt uit zijn dak gaat en zijn enorm strakke ritme de boventoon laat voeren soms naadloos aaneengesloten met Revis. Naast veel eigen werk van zijn laatste twee kwartetalbums speelt Marsalis ook mijn Nat King Cole all time favorite When I Take My Sugar To Tea. Dit doet hij in wel zo’n geweldig mooi en strak arrangement, dat het overkomt alsof dit nummer alleen voor de saxofonist is gecomponeerd.

Vitja Pauwels
Kahil_EL’Zahar
Stéphane Galland

GARDEN STAGE
Op het tweede en intiemere podium stonden gedurende de avond drie fraaie concerten geprogrammeerd. Die concerten waren ook deels als intermezzo gepland tussen de concerten op het grote podium. De talentvolle gitarist Vitja Pauwels opende daar als solist het programma. De legendarische jazz sjamaan Kahil El’Zabar, al decennialang pionier in de afrojazz speelde met zijn musici uit Chicago-scene. Zijn muziek omvat alles tussen meditatief en energiek en verbindt geschiedenis met toekomst.
Het laatste concert op de Garden Stage stond niet als overbrugging tussen Lage en Marsalis gepland. Daar viel op vrijdagavond  een stilte. Alvorens huiswaarts te keren konden we nog een keer genieten bij meesterdrummer Stéphane Galland en zijn Rhythm Hunters met in de gelederen de in Brussel wonende Nederlandse basgitariste Louise van den Heuvel; een naam die je mag onthouden. Galland sloot de zaterdag af.

Kahil El’Zabar Quartet met trompettist Corey Wilkes

GENT JAZZ
Bijlokesite Gent (B)
14 juli 2023
Tekst: Jacques Nachtegaal
Fotografie: Maurits van Hout

LARA ROSSEEL ORCHESTRA: ARK
Lara Rosseel – contrabas, elektrische bas
Sep François – percussie, vibrafoon, marimba
Willem Heylen – gitaar
Robbe Kieckens – percussie
Jan Van Moer – trompet
Joppe Bestevaar – bariton saxofoon, basklarinet
Stefan Bracaval – fluit
Frederik Heirman – trombone
Eva Debruyne – hobo
Siewald Degrave – viool
Amèle Metlini – viool
Marijn Thissen – altviool
Aya Pribylovskiy – cello

LAKECIA BENJAMIN
Lakecia Benjamin – altsaxofoon
Enoch Strickland – drums
Ivan Taylor – contrabas
Zaccai Curtis – piano

JULIAN LAGE TRIO
Julian Lage – gitaar
Jorge Roeder – contrabas
Rudy Royston – drums

BRANFORD MARSALIS QUARTET
Branford Marsalis – tenor- en sopraansaxofoon
Joey Calderazzo – piano
Eric Revis – contrabas
Justin Faulkner – drums

VITJA PAUWELS
Vitja Pauwels – gitaar, electronica

KAHIL EL’ZABAR QUARTET
Kahil El’Zabar – multi percussie/stem
Corey Wilkes – trompet/percussie
Justin Dillard – toetsen
Alex Harding – baritonsaxofoon

STÉPHANE GALLAND & THE RHYTHM HUNTERS
Stéphane Galland – drums
Shoko Igarashi – tenorsaxofoon
Sylvain Debaisieux – altsaxofoon
Pierre-Antoine Savoyat – trompet
Wajdi Riahi – piano
Louise van den Heuvel – contrabas