Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Explo impro van Martina Verhoeven in Paradox

Martina Verhoeven
Dirk Serries
Onno Govaert

Ooit werd Martina Verhoeven geprezen om haar spel op de elektrische basgitaar waarna ze de overstap maakte naar de contrabas. Inmiddels legt ze zich muzikaal bijna volledig toe op haar pianospel. Met beide benen staat ze stevig in de avant-gardistische en vrije geïmproviseerde jazz. Ze speelde op zondagmiddag 12 februari met haar kwintet in het Tilburgse Paradox.

Martina Verhoeven Quintet vierde de presentatie van hun hier live opgenomen album

ROADBURN
Tijdens de editie van het Roadburn Festival 2022 was gitarist,en echtgenoot van Martina Verhoeven, Dirk Serries artist in residence en speelde dagelijks in Paradox. Daarvan twee keer met Martina Verhoeven in verschillende samenstellingen. De eerste keer met TONUS; als kwartet met de Franse drummer Tom Malmendier. Ze sloten af met het Martina Verhoeven Quintet. Van dat laatste concert werden onder de titel Driven onlangs de live-opnames uitgebracht op cd.

Colin Webster all the way from the UK

WOEST
Dat laatste was eigenlijk aanleiding om die opname van een geslaagd concert nu nog eens te vieren. En met een nieuw concert de cd aan het publiek voor te stellen.
Woest aantrekkelijk en innemend onstuimig bewoog de Vlaamse pianist Martina Verhoeven gedurende ruim drie kwartieren achter de piano. En soms ook half in de piano. Gitarist Dirk Serries had weinig aanmaakhoutjes nodig om de kachel aan te steken. Bassist Gonçalo Almeida sloot aan en de wind van Colin Webster en de pulserende bijdrage van Onno Govaerts wakkerde het vuur in korte tijd aan.

Portugese bassist Gonçalo Almeida, ook wel bekend als Gonzo

VRIJ
Geen doorsnee jazz. De muziek is uiterst vrij en het kan alle kanten opgaan. De muzikanten luisteren vooral goed naar elkaar en vervolgens bepalen ze ter plekke waar de muziek naar toe zal gaan. Het enige wat vastligt is de plek op het podium en wanneer de muziek begint. Er werd één set gespeeld met één stuk muziek. Ook wanneer en hoe het zou eindigen was een verrassing.

Martina Verhoeven onstuimig in en achter de piano

SLOT
Na ruim vijfenveertig minuten van intensieve arbeid op het podium kwam er uiteindelijk een organische wending die leidde naar het slot. Een mooie ontlading die een tevreden gevoel opleverde bij bezoekers en muzikanten.

MARTINA VERHOEVEN QUINTET
Martina Verhoeven – piano
Gonçalo Almeida – contrabas
Onno Govaert – drums
Dirk Serries – gitaar
Colin Webster – altsaxofoon

Paradox Tilburg (NL)
12 februari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer