Feedforward urgent thema als multimediaal spektakel

Melancholie, strijd, overwinning, verwarring, stress en euforie zijn ingrediënten in Robert Koemans’ twaalf-delige suite FEEDFORWARD. Een stam in een prehistorische nederzetting, een held, stamhoofden, een jungle en een fruitboom met onweerstaanbaar lekkere vruchten spelen een belangrijke rol in het muzikale sprookje. Gaat het allemaal goed komen in het sprookje? Is het eind goed al goed? De route naar de apotheose volgt een welklinkend, maar meeslepend parcours. Wij luisterden en huiverden in Porgy en Bess!

Jessie Brevé op basklarinet met bijpassende beelden op de achtergrond

ACTUALITEIT
Het verhaal handelt over verlangen naar meer groei en naar meer welvaart. Meer, meer, meer! Het gaat over de hebzucht en begerigheid van een groep die steeds rijker wordt en het andere kamp dat in volume groeit, maar steeds armer wordt. Over verdeeldheid en tweedeling. Over innerlijke strijd en over oorlog. Vernietigen de rupsjes-nooit-genoeg onze planeet en gaat de fruitboom tegen de vlakte? Het urgente thema is door pianist en componist Koemans muzikaal briljant verpakt. Het sombere vooruitzicht van het verhaal werd voor concertbezoekers smaakvol ingekleurd. Bovendien is er van Feedworward met het collectief Knetterijs, Tsjisse Talsma en Sarah Pannekoek een multimediaal project van gemaakt.

Thomas Pol
Willem Romers

URGENTIE
En eindelijk is er dan nu ook de langverwachte release-toernee van Coal Harbour van het op ZenneZ Records uitgebrachte album Feedforward; prachtig vormgegeven en zowel als CD en op vinyl verkrijgbaar. En het is actueler en urgenter dan ooit. Op het volle Terneuzens podium stonden het strijkerskwartet en het blazerskwartet als twee kampen frontaal tegenover elkaar. Contrabassist Thomas Pol en slagwerker Willem Romers vond je als scheidsrechters daartussen. Koemans zelf ging enigszins verscholen achter de strijkers en vulde het elfde plaatsje op het gevulde podium. Een groot ensemble heeft zo zijn nadelen. Maar het geluid in Porgy en Bess is grote klasse; ieder instrument is individueel hoorbaar.

Basklarinettiste Jessie Brevé speelde supermooie partijen en was nog maar drie dagen op de hoogte van haar podiumplek. Een andere invaller was cellist Jascha Bordon. Hij had nauwelijks een halve dag om zich in de muziek in te leven. De korte instudeertijd was niemand opgevallen.

HOUT EN KOPER
Het sprookje heeft een boeiende verhaallijn, die muzikaal wordt omgezet in prachtige herkenbare sferen. En er gebeurt heel wat. Strijkers en blazers versmelten ongekunsteld in de composities en arrangementen van Koemans. En overrompelen het publiek met de ene verbazing na de andere. De rijke klankkleuren van de blazers instrumentatie zijn fenomenaal. Houtblazers Jessie Brevé en Yoran Aarsen (op klarinet en altsax) en de koperblazers Tom Ridderbeekx op trompet en Romain Bly die daar ook nog hoorn en euphonium aan toevoegde boden fantasierijk samenspel. De Titels als The Hero’s Wandering in the Forest, Brawl: the Hero versus the Chieftains en The Hero’s Victory bieden natuurlijk een adequate kapstok voor stemmingswisselingen. Van lieflijk en sfeervol via harde strijd naar de apotheose. Een ‘must see and hear’ voor muziekliefhebbers.
Coal Harbour is dit jaar nog verschillende keren te zien en te horen!

Coal Harbour op het podium van Porgy en Bess

COAL HARBOUR
“Feedforward”

Merel Junge – viool
Anna Antipova – viool
Mark Mulder – altviool
Jascha Bordon – cello
Tom Ridderbeekx – trompet
Yoran Aarssen – klarinet & altsaxofoon
Jessie Brevé – basklarinet
Romain Bly – hoorn, euphonium & trompet
Robert Koemans – piano & composities
Thomas Pol – contrabas
Willem Romers – drums
Tsjisse Talsma – illustraties
Sarah Pannekoek – illustraties

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
30 april 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN PORGY EN BESS
15 mei 2022 Bert van den Brink & Philip Catherine