Fenix opent serie Dizzy’s Jazzhouse concerten

JAZZHOUSE OP WOENSDAG
In Rotterdam start er een nieuwe serie jazzconcerten in jazzcafé Dizzy. Het programma had al vanaf begin november moeten starten als Dizzy’s Jazzhouse. De naam Jazzhouse eert een Rotterdamse jazzclub die kort bestond in de jaren 70. En in de traditie van deze legendarische en avontuurlijke vrijplaats van jazzpromotor Willem ‘Wodka’ van Empel, presenteert Stichting Gillespie op de woensdagen hedendaagse jazz in de breedste zin van het woord. Van modern creatief tot post-bop en van jazzrock tot avant-garde en alles daartussen, aldus de aankondiging.

EERST STREAMEN
En omdat in 2020 alles anders loopt dan gedacht en de organisatie niet langer wilde wachten tot de kust weer helemaal veilig is, beginnen ze BINNENKORT met een gestreamd concert via het YouTube-kanaal van Dizzy. Je kunt de artiesten en Dizzy steunen via een doneerknop!
Het eerste concert werd inmiddels op 25 november geregistreerd door Karen van Gilst (beeld) en  Ad Maas (geluid). Na de mix van beelden en geluid kan het concert later worden uitgezonden.

FENIX
Fenix
, vernoemd naar het Katendrechtse terrein bij de Fenixloodsen, is een kwartet met niet alleen excellente musici, ook allen schrijven eigen werk. En dat levert een fraaie bron voor spannend samenspel binnen Fenix. Tijdens het concert worden nummers gespeeld van de hand van toetsenist Robert Koemans, die dit jaar zijn veelbelovende debuutalbum Cross uitbracht en werk van saxofoniste Kika Sprangers van haar edisongenomineerde Human Traits. De set wordt afgesloten met twee werken van drummer Willem Romers. Zijn beeldende nummer Svartass, door de muzikanten ook wel “smart ass” genoemd, met als inspiratiebron een vermoeiende Noorse hike springt er uit. Het nummer staat op zijn nieuwe album dat verwacht wordt voorjaar 2021. Bassist William Barrett schrijft ook eigen werk, maar dat moet wachten tot een volgend concert. Fenix heeft de pretentie een bandje te worden waar rekening mee kan worden gehouden op de Europese podia

NIEUWSGIERIG?
Het heeft weinig zin om uitvoerig te beschrijven hoe een LIVE-STREAM CONCERT kan klinken. Je kunt immers zelf luisteren en kijken naar de bewegende beelden in kleur tijdens Dizzy’s Jazzhouse Online.

FENIX
Kika Sprangers – alt- en sopraansaxofoon
Robert Koemans – keyboards
William Barrett – contrabas
Willem Romers – drums

Jazzcafé Dizzy Rotterdam (NL) 25 november 2020
Tekst en fotografie: Eddy Westveer