Festival PRESENT in Willem Twee is hier en nu!

Audrey Chen
August 38th
The Handover

Den Bosch heeft een nieuw festival onder de naam PRESENT dat gedurende het seizoen drie keer wordt georganiseerd. Verwondering, spanning en expressiviteit van het moment zijn kernthema’s. Bedoeld voor musici die over het randje durven te gaan en dat ook willen tonen. En natuurlijk ook voor nieuwsgierige bezoekers die hun horizon graag oprekken. Present staat voor nu en hier en je hoeft er niet ver voor te lopen. Het is een kado op een dienblad! Jazzradar was present op de eerste editie bij Willem Twee Toonzaal.

Equilibrium

EQUILIBRIUM
Mikkel Ploug, Sissel Vera Pettersen en Joachim Badenhorst vormen samen al enkele jaren het improvisatietrio Equilibrium; hun debuutalbum dateert uit 2007. Na een onderbreking van zes jaar presenteerden ze op het podium in de toonzaal nieuw werk. Hun muziek is verfijnd, gevoelig en verwonderend. De wisselende combinaties van gitaar, zang, klarinet en basklarinet, electronica en sopraansaxofoon laten dan geheimzinnige en ruimtelijke klanken horen. Of op andere momenten weerklinken aardse en harmonieuze koralen met een verbluffende samenhang.

Max Frimout en Mathilde Nobel

SYNTHS
Mathilde Nobel
en Max Frimout zijn bekend met de Willem Twee Studios. Deze vier studios bergen een keur aan apparatuur als vintage en analoge elektronica en modulaire sythesizers. Producer, beeldend kunstenaar en muzikant Nobel combineert graag het elektronische experiment met een hedendaagse sound kunnen we lezen. Frimout is Natuurkunde gaan studeren vanuit een interesse in akoestiek en de werking van geluid. Samen rollen ze een fijnmazige deken van geluid uit die zich minutieus ontwikkelt en licht ritmisch opschuift. En uiteindelijk als een stroperige brij kolkende massa afvloeit via het afvoerputje en achter de horizon verdwijnt.

Grensverleggend vocaal ensemble August 38th

KOOR
August 38th is een vocaal ensemble met negen zangeressen van vele nationaliteiten, woonachtig en/of werkzaam vanuit Amsterdam. Samen verkennen zij de mogelijkheden van de menselijke stem in performances waarin improvisatie een constante factor is. De compositie is het vertrekpunt. Het podium van de toonzaal is leeg, maar vanuit de ruimte en van tussen het publiek horen we fluisteren, sissen, zingen. Wat willen ze ons zeggen? Wat horen we? Invloeden vanuit de klassieke muziek, Europese volksliedjes en jazz vormen de achtergrond voor het opgebouwde grensverleggende oeuvre. Een boeiende performance.

Audrey Chen

AUDREY CHEN
De Chinees/Taiwanese in de buurt van Chicago geboren muzikant studeerde vanaf jonge leeftijd cello en zang op hoog niveau. Haar loopbaan in wereld van de oude en nieuwe muziek nam in 2003 een wending. Ze wierp zich op geïmproviseerde muziek met stem, cello en analoge elektronica als ingrediënten. Zonder cello, maar met huisgemaakte analoge synthesizer, microfoon en stem liet Chen horen wat haar bezighoudt. Wat er precies gebeurt tijdens haar geestdriftige klankverkenningen is met geen pen te beschrijven. Stem-, keel- en neusklanken vormden samen met het houten blok met knopjes en snoertjes dat met haar vingers werd bediend de bijdrage door het hoorbare resultaat. Niets leek bedacht of gepland. Alles ontstond op de plek en in het moment. Zij was ongetwijfeld de meest onverwachte verrassing. Of je het nou leuk vond of niet.

The Handover van serene sferen naar dansbare extase

THE HANDOVER
De laatste act in de toonzaal voordat DJ Habibi Gun in de foyer de bezoekers met haar verzamelde muziek en klanken naar de buitendeur mocht begeleiden was aan The Handover in de toonzaal. Het muzikale speelveld daar was al enige tijd verplaatst van het podium naar de zaal waar een kleine kring bezoekers rondom het schaars verlichte trio met oud-, viool- en toetsenspeler plaats nam. De muzikanten zaten eveneens naar elkaar toe gericht en vormden de kern van de cirkel. De Egyptische musici op de snaren werden door de Belgisch-Noorse toetsenist bijgestaan. De improvisatiemix van de spelers is vooral gebaseerd op populaire volksmuziek chaabi, die voortkwam uit buikdansmuziek. In achterwijken van Cairo wordt veel gedanst op de geliefde en rauwe electro chaabi. In de toonzaal werd niet gedanst, hoewel dat goed had gekund. De muziek werd steeds energieker en ritmischer en kreeg door de herhalende riffs een bijkans hypnotiserend karakter. Een goed geplande volgorde van de eerste editie van PRESENT.

Sissel Vera Pettersen van Equilibrium

MEER PRESENT
Op 20 januari 2024 is PRESENT #2 op de locatie popzaal. Daar kun je o.a. trompettist Nate Wooley, de elektronische broers Wallumrød of de Franse multi-instrumentalist en installatiekunstenaar Pierre Bastien verwachten.

EQUILIBRIUM
Sissel Vera Pettersen – zang, effecten
Joachim Badenhorst – klarinet, basklarinet
Mikkel Ploug – gitaren

MATHILDE NOBEL / MAX FRIMOUT
Mathilde Nobel – stem, elektronica
Max Frimout – elektronica

AUGUST 38TH
Laura Polence, Sanem Kalfa,
Marta Arpini,
Annelie Koning,
Jodi Gilbert, Maryana Golovchenko, Felicity Provan,
Julia Werner, Saskia Oving, 
Liva Dumpe

AUDREY CHEN SOLO
Audrey Chen – zang, electronica

THE HANDOVER
Aly Eissa – oud
Ayman Asfour – viool
Jonas Cambien – toetsen, elektronica

DJ HABIBI GUN
DJ Habibi Gun – dj, eigenaardige sounds

PRESENT #1
Willem Twee Toonzaal
foyer, toonzaal
‘s-Hertogenbosch (NL)
17 november 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer