Fleurine brengt Braziliaanse zomer

Zondagmiddag 7 november 2021 sloot Fleurine haar tour Fleurine & Boys from Brazil af in het Rotterdamse LantarenVenster.
De concertdata van deze tour waren al een paar keer verzet en opgeschoven, maar nu leek het toch door te gaan. Met hetzelfde gemak was alles nog een keer opgeschoven omdat haar vaste Boys door Corona-perikelen niet allemaal de oversteek konden maken. Het was Fleurine echter haar eer te na om niet naar goede vervanging te zoeken. Zo werd het gezelschap opgeleukt met “1 girl from Brazil”; Elisabeth Fadel op accordeon en piano en woonachtig in Rotterdam kon zelfs een thuiswedstrijd spelen. De vaste namen van gitarist Ian Faquini en percussionist Zaza Desiderio ontbraken niet. Een andere nieuwe naam was die van contrabassist Tata Monteiro, die ook niet onverdienstelijk tenorsaxofoon bleek te spelen. Maar dat was een onjuiste conclusie; saxofonist Gideon Tazelaar was als gast uitgenodigd en die had zich juist wat toegelegd op het bespelen van de bas. En hij voegde zich bij Fleurine in een fraaie dubbelrol met een fictieve naam. Verder mag niet onvermeld blijven de naam van Trindade Thiago, die de Braziliaanse sfeer en Fleurine tot ongekende hoogte liet stijgen.

Fleurine met zomerse sferen in november

De grote zaal van LantarenVenster In Rotterdam (tribune geheel ingeklapt) was geheel gevuld. Sommige bezoekers (stoeltje, tafeltje met drankje) wachtten met hun ticket al een jaar op dit concert. Het publiek is minder internationaal dan gedacht. Fleurine, zoals we haar kennen in een kleurig zomerjurkje, spreekt haar talen. Frans, Duits en Spaans, maar vanzelfsprekend Portugees en Engels. Echter alle bezoekers in Rotterdam begrepen Nederlands.

DREAMING
Fleurine laat zich inspireren door verschillende ritmes uit delen van Brazilië. En zo is eigenlijk ook haar band samengesteld. Gezongen teksten zijn vaak in het Portugees en/of Engels dat vertaald is uit het door haar geschreven Portugees. Sommige woorden zoals ‘saudade’ laten zich moeilijk letterlijk omzetten: Longing, sehnsucht, weemoedig verlangen of heimwee?

ODE AAN BRAZILIË
Ze opende met Dreaming van haar laatste album Brazilian Dream blooms. Waarna een samba en een ballade volgden. Niet allen eigen composities, de geliefde Braziliaanse componist Guinga werd geëerd met een mooie balade met een hoofdrol voor Facquini. De Bossa nova koning Antônio Carlos Jobim en de iconische Tania Maria ontbraken deze middag niet. Ook João Bosco (bekend sinds de jaren ’70 met música popular Brasileira) met een mooi liedje, maar nog al rolbevestigende metaforen voor vrouwen kwam voorbij. Kortom een mooie variatie aan rijke Braziliaanse muziek werd ten tonele gevoerd. Romantiek en mooie verhalen in Passion, energiek en swingend bij Dança. Wanneer vanuit de zaal danser Trindade het podium op stormde en met Fleurine een complete dance-workout demonstreerde, werd het ook behoorlijk fysiek.

Dança!

TOEGIFT
De vaart in het concert met Brazilica en ‘Brazilified’ songs leek het publiek enigszins te overdonderen. Het verzoek tot de ingeplande toegift kwam aarzelend op gang. Haar cd vond gelukkig gretig aftrek en dat is maar goed ook. De opbrengst komt grotendeels ten goede aan het project Estrela da Favela; een schooltje in de sloppenwijk van Rio de Janeiro dat extra onderwijs & sport verzorgt voor kinderen van 4 tot 14 jaar.

na de toegift…..

FLEURINE & BOYS FROM BRAZIL
Fleurine – zang, gitaar
Ian Faquini – gitaar, zang
Elisabeth Fadel – accordeon, piano
Zaza Desiderio – percussie
Tata Monteiro – contrabas
Gideon Tazelaar – tenorsax
Trindade Thiago – dans

 

LantarenVenster, Rotterdam (NL)
7 november 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer