Fongaro’s Pietre de Rolling Stones van de jazz

Alessandro Fongaro
Veel speelplezier bij Pietre
Sun-Mi Hong

De Ham Sessions vinden plaats in een besloten Gentse tuin. Het is een plek voor handgemaakte muziek. De naam is ontleend aan de straat Ham en klinkt niet vegetarisch. En ondanks het varkentje in het logo is deze ham niet wat je denkt dat het is. “Dan zouden we wel hesp zeggen,” zei iemand. Geen Rue du jambon dus. In realiteit is ‘Ham’ de aanduiding voor een rivierbocht waartegen slib aangedikt ligt, dat een stuk extra grond vormt. Dat lijkt aardig te kloppen, want een straat verderop stroomt de rivier de Leie. Tot zover is de naam alvast etymologisch verklaard.
Inmiddels is het jaarlijkse terugkerende event uitgebreid met Achterham Sessions en Kwaadham Sessions. Van jazzradar namen we een voorproefje van de achterham.

In het atelier in de tuin achter het adres Ham 12 Gent vinden de Achterham Sessions plaats

ROLLING STONES
In het atelier achter in de tuin met bloeiende perelaars speelt het Italiaans/Koreaans/Nederlandse kwartet Pietre. Een projekt van contrabassist Alessando Fongaro. Het eerste liedje dat Canzonetta heet en liedje betekent, start het concert met een trage tweestemmige melodie die door de tenor- en baritonsaxofonist krachtig en enigszins rafelig de ruimte in wordt geslingerd. Het is ook het eerste nummer van het debuutalbum van Fongaro’s Pietre. De muziek draagt een onderhuidse punky spanning met een aangename opwinding en rafelige rauwheid. Misschien zijn het wel de stenen die we horen, die Fongaro met zijn titel (Pietre betekent stenen) in gedachten had en die drummer Sun-Mi Hong kundig en beheerd aan het rollen weet te brengen.

Pietre in sfeervol atelier tijdens Achterham Session #2

BUIGEN NIET BARSTEN
De in Italië geboren bassist en componist Fongaro bracht zijn kwartet Pietre samen tijdens de lockdown in 2021. De opmerkelijke bundeling van krachten valt op: twee saxofonisten, een drummer en de expressieve contrabassist. De muzikanten zijn geestverwanten en tijdgenoten en elk van hen heeft een significante stijl van spelen. Toch zijn het niet de ego’s die deze muziek krachtig maken; het is juist de manier waarop de persoonlijkheden naar elkaar toe bewegen. Links naast Fongaro wakkert de Zuid-Koreaanse Sun-Mi Hong de heren aan met haar originele gecontroleerde uitbarstingen of tempert ze met haar meditatieve aanraking van het slagwerk. Ter rechterzijde staan twee visionaire en krachtige saxofoonspelers samen te spelen. Tenorsaxofonist en landgenoot Ricci speelt hartverscheurend en wordt dicht aan zijn zijde bijgestaan door de Rotterdammer Schilderink die zich met grote inzet veelzeggend op zijn bariton weet uit te drukken. Tijdens een enkel nummer zien en horen we twee tenorsaxofonisten bezig, wanneer Schilderink even wisselt van instrument.

Jong en ouder publiek in Gent!

NIEUW EN VERS
Naast het werk dat Fongaro componeerde als een persoonlijk dagboek werd er ook kersvers materiaal gespeeld tijdens de twee boeiende sets. Een volgend album ligt in het verschiet. Mooie sensitieve melodieën en stokkende tempi leverden een opwindende muzikale dynamiek deze middag.
De bescheiden gastheer Michel Mast kan terugkijken op een geslaagde 2e Achterham Session gecureerd door gitarist Artan Buleshkaj, die in het pinksterweekeinde hier zal optreden met zijn Anemic Cinema.

Pietre, hier met twee tenorsaxofonisten

HAM SESSIONS GENT
Sinds het financiële debacle van Jazz Middelheim en Gent Jazz weten we inmiddels dat organisatoren die een te grote broek aantrekken de boel aardig kunnen verzieken. Je zelf belangrijk vinden en het geld van een ander lekker laten rollen ten faveure van je grote ego en megalomane programmering zorgde voor een torenhoge schuldenlast van die festivals en uiteindelijk faillissement en teleurgestelde festivalgangers. Dat de flamboyante boosdoener niet vervolgd wordt, verbaast ons.

Hoe anders kan het ook! Not for profit wordt door een groepje liefhebbers sinds 2006 concerten georganiseerd in een beschutte tuin in Gent; genaamd de Ham Sessions. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen tuinfeest. Het werd een succesvolle artistieke formule door een fijne professionele neus en oor voor betekenisvolle en aanstormende muzikanten. Hier voel je de passie en liefde voor muziek, muzikanten en hun publiek! Er staan verspreid over drie opeenvolgende dagen negen groepen aangekondigd. Daarvan zijn er sowieso drie in de categorie “eerst op de Ham Sessions en dan op de grote festivals.”

Twee boeiende sets van Alessandro Fongaro’s PIETRE

PINKSTERDAGEN GENT
In de stedelijke ommuurde tuin staat tijdens de Pinksterdagen een comfortabele tent die de bezoekers hoedt voor lastige weeromstandigheden. Wij gunnen de Ham Sessions en haar bezoekers zonnige pinksterdagen.

PIETRE
Alessandro Fongaro – contrabas
Nicolò Ricci – tenorsaxofoon
Jesse Schilderink – bariton- en tenorsaxofoon
Sun-Mi Hong – drums

AchterHam Session #2
Ham 11, Gent (B)
9 april 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

hs-a-place-for-handmade-music

PROGRAMMA HAM SESSIONS 2003

– – –   Z A T E R D A G    2 7   M E I   – – – 

15:00 THE GREEN MEAN MACHINE
Werend Van Den Bossche (as) Warre Van De Putte (ts) Zjef Van Steenbergen (cb), Marcos Della Rocha (dr)

17:00 PABLO HELD’s BUOYANCY BAND (D, GB)
Pablo Held (p) , Kit Downes (hammond), Percy Pursglove (tp) Leif Berger (dr)

19:00  N O V A (B, NL, GB, BRA)
Ben Van Gelder (as) Nelson Veras (g) Kit Downes (p) Félix Zurstrassen (b), Antoine Pierre (dr)

 – – –   Z O N D A G    2 8   M E I    – – – 

15:00 VELVET REVOLUTION (D, F, GB)
Daniel Erdmann (ts) Théo Ceccaldi (alt) Jim Hart (vibra)

17:00  LES VIOLONS de BRUXELLES
Tcha Limberger (viool) Renaud Crols (viool) Alexandre Tripodi (alt) Renaud Dardenne (g) Sam Gerstmans (cb)

19:00 ANEMIC CINEMA
Artan Buleshkaj (baritongitaar) Steven Delannoye (ts, baskl.), Rob Banken (as, kl) Matthias Dewaele (drums)

     – – –   P I N K S T E R M A A N D A G    2 9    M E I   – – –

15:00 MACONDO TRIO (Benin, B, It)
Sylvain Debaisieux (ts) Federico Stocchi (b) Angelo Moustapha (dr)

17:00 VAN HERZEELE / GALLAND
Jeroen Van Herzeele (ts, ss), Stéphane Galland (dr, el)

19:00 LABTRIO
Bram De Looze (p) Anneleen Boehme (cb) Lander Gyselinck (dr)