Frimangron verkent vrije ruimte

Maandagavond in PaRaDoX
Frimangron met Sanne Rambags
Maandagavond in PaRaDoX
Koen van Wijnen en Remo van Osch
Het Tilburgse podium PaRaDoX heeft zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal toonaangevend podium voor jazz en improvisatiemuziek. Bijna iedere avond staan er activiteiten op de agenda gepland om uit de weide omgeving bezoekers te ontvangen.
Ook overdag staat het pand van PaRaDoX niet ongebruikt. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich een zestal muziekateliers die worden verhuurd aan muziekprofessionals of worden gebruikt voor residenties, broedplaatsen en andere speciale projecten.

Een van de gebruikers van de muziekateliers is het improviserende trio Frimangron. De naam van het trio is vernoemd naar de wijk in Paramaribo waar de eerste vrijgemaakte slaven zich vestigden. Letterlijk betekent het ‘vrijemansgrond’, wat ook weer goed past bij het vrijgemaakte karakter van de muziek die ze maken.

Deel van het broedplaats-concept op maat bestaat uit vijf podiumplaatsen (in eigen huis) gedurende het seizoen op een maandag. Dat betekent dat zij ongeveer maandelijks hun muziek kunnen presenteren. Deze avond – de eerste van het seizoen – deden ze dat met gast Sanne Rambags, niet alleen een bekende in Paradox, maar inmiddels een ervaren improvisator op nationale en internationale podia.

Emiel Scholsberg met Sanne Rambags

ZOEKTOCHT
Het viertal maakte een muzikale reis met als rode draad de zoektocht naar de eigen wortels. Tijdens de expeditie bracht de eigen folklore, afkomst of zelfs letterlijk de eigen taal de muzikanten op een plaats waar ze zich thuis en behaaglijk voelden. En zoals met veel zaken is de reis interessanter dan de bestemming. En dat gold deze avond natuurlijk zeker voor de bezoekers. Van ruimtelijke sjaministische mantra’s naar krachtige satanische rock passeerden er verschillende landschappen. Met subtiele communicatie werd onderweg gestuurd en waren er geen saaie momenten. Gastmuzikant Sanne Rambags had niet veel nodig om indruk te maken met haar stem en subtiele onalledaagse instrumenten. Toch bevatte het concert een goede balans met een evenwichtige input.

Sanne Rambags te gast bij Frimangron met zang en (o.a.) waterphone

VERVOLG
Voor wie Frimangron ook eens een keer bezig wil zie en horen en weer met een totaal ander programma: op maandag 21 november staan op zitten ze weer op het podium!

Emiel Scholsberg
Sanne Rambags
Koen Wijnen
Remo van Osch

FRIMANGRON
Koen Wijnen – drums, percussie
Remo van Osch – basgitaar, akoestische & electrische gitaar, toetsen
Emiel Scholsberg – gitaren, basgitaar, zang
Sanne Rambags – zang, poëzie & improvisatie

Paradox Tilburg (NL)
17 oktober 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTEN OKTOBER 2022
woensdag 19 oktober 2022 Jeremy Pelt (US)
donderdag 20 oktober 2022 Becca Stevens (US)
vrijdag 21 oktober 2022 Thomas Strønen’s ‘Time is a Blind Guide’ (NO)
zaterdag 22 oktober 2022 Thijs Borsten & Tarwa N Tiniri
dinsdag 25 oktober 2022 Jazzsessie #5
woensdag 26 oktober 2022 Amaro Freitas Trio (BRA)
donderdag 27 oktober 2022 Jazz Sabath (UK)
vrijdag 28 oktober 2022 Gard Nilssen Acoustic Unity (NO)
zaterdag 29 oktober 2022 Michael Wollny Trio ft. Tim Lefebvre & Eric Schaefer
zondag 30 oktober 2022 013 op locatie: Midwife (US) / Jozef van Wissen – Roadburn