Gershwin, Ghost, King & I

The Ghost, Frans van Geest
the King, Vincent Koning
and I, Rob van Bavel

Het drumloze trio The Ghost, the King and I met Frans van Geest, Vincent Koning en Rob van Bavel bestaat 15 jaar. Reden genoeg om weer eens wat nieuw werk te arrangeren en (oud) werk te bestuderen en te herschrijven. Werk van Gershwin uitvoeren lijkt op zich geen wereldschokkende keus. Het werd immers al door vele duizenden muzikanten gedaan. Het zojuist onder eigen beheer uitgebrachte album We Got Rhythm – heeft ook al geen aangrijpende titel. Toch waren we nieuwsgierig!

The Ghost, the King and I met hoofdzakelijk door Van Bavel gearrangeerde stukken van George Gershwin

STIPT
Ze openden stipt om drie uur met On The Street Where You Live (uit My Fair Lady). Dat is het eerste stuk van hun eerste trioplaat En Blanc Et Noir 11 uit 2008. Dat klinkt als een klok en swingt als een trein.
It Ain’t Necessarily So is het volgende nummer, en het eerste nummer van de nieuwe plaat. Het is afkomstig uit de opera Porgy and Bess en is één van de populaire veel uitgevoerde nummers van Gershwin. De knappe funky uitvoering van deze heren is uitzonderlijk en verdient alle lof.

Rob van Bavel

PORGY
Daarna de aangrijpende ballad I Loves You, Porgy. Waar kun je een tour gewijd aan de muziek George Gershwin beter starten dan in Porgy en Bess? De oude jazzclub in Terneuzen kreeg haar naam omdat de oprichter op Broadway Gershwin’s opera had gezien. Achter de vleugel zit Van Bavel helemaal in zijn comfortzone. Zijn virtuoze spel en timing grijpt je naar de strot. Bassist Frans van Geest haalt nog eens even aan waarom ze destijds kozen voor een drumloos trio; het is gewoon veel stiller. En wat hun voorbeelden in de jazzgeschiedenis waren; Oscar Peterson, Art Tatum en Nat King Cole.

Frans van Geest en Vincent Koning

SUMMERTIME
Een andere populaire jazzstandard is ’S Wonderful afkomstig uit de musical Funny Face, die met een speelse intro van Van Bavel werd geopend. Het lijflied van het Terneuzense jazzpodium Summertime werd fraai op gitaar ingeleid door Koning en gespeeld in vijfkwartsmaat. Met de titelsong I Got Rhythm werd de pauze aangekondigd.

Rob van Bavel

PRELUDES
En na de pauze werd het alleen maar spannender en virtuozer. De enige eigen compositie in dit concert, geschreven in 2007 voor dit trio, is een gebaseerd op de standard Beautiful Love. Daarna volgen de drie klassieke preludes. Na de eerste prelude volgt The Blues of wel de tweede prelude en de nummer drie ook wel Spaanse prelude genoemd. Die laatste bood een lange medley gecombineerd met akkoorden van Summertime en een groot gedeelte van Rhapsody in Blue aan het eind. Met deze doordachte afsluiter werd de concertmiddag glansrijk afgesloten. En de toegift was een echte toegift: ook een stuk van Gershwin, maar niet terug te vinden op de plaat, want pas vorige week ingestudeerd: How Long Has This Been Going On.
Qua repertoirekeus blijft Rob van Bavel in zijn comfortzone. Daarom verwachten veel mensen geen verrassingen bij een concert. Dat is een misvatting. De verrassing zit in de uitvoering van het werk. Het is perfectionistisch met briljante arrangementen en virtuoos piano-, bas en gitaarspel!

THE GHOST, THE KING AND I
the music of George Gershwin
Rob van Bavel – piano
Vincent Koning – gitaar
Frans van Geest – contrabas

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
4 februari 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer