Geslaagd showcase festival bij 25 jaar Motives for Jazz

Blazersectie Muze Jazz Orchestra
Sharp Eleven Electric Band met Jorre Reynders en Timothy Pedone
Charismatische zangeres Amber Haddad

In 1992 sloot de laatste koolmijn van de Benelux – in Zolder – haar deuren. En het was ook meteen de eerste die haar deuren opnieuw opendeed en de mijnen terug een centrale plaats in de samenleving teruggaf. Met steun van overheid en de internationale gemeenschap werden (en worden nog steeds) de oude beschermde gebouwen stuk voor stuk in gebruik genomen met een nieuwe bestemming.

CULTUURHUIS
Zo is er nu het museum ZLDR Luchtfabriek dat bijna letterlijk het Limburgs mijnerfgoed ademt. Hier wordt inzicht gegeven in het leven en de techniek diep onder de grond. De omvang van de machines is indrukwekkend evenals getuigenissen van ex-mijnwerkers.
In 2017 werd de bouw gestart van het huidige Cultuurcentrum MUZE in het ophaalmachinegebouw op de voormalige mijnsite van Zolder. Eind 2019 juist voor de Coronapandemie werd het nieuwe CC Muze met een prachtige state-of-the-art-schouwburgzaal in gebruik genomen.

25 JAAR MOTIVES FOR JAZZ
Het jazzplatform van de regio – Motives for Jazz – staat sinds 1997 garant voor een programma-aanbod van traditionele tot hedendaagse jazz, van toegankelijk tot moeilijke avant-garde, jong talent en gevestigde waarden, Belgisch en internationaal, muzikanten en deejays. Dat doen ze op op 4 locaties: Genk (C-mine), Heusden-Zolder (cc MUZE), Sint-Truiden (cc De Bogaard) en Bilzen (cc De Kimpel).
Om een kwart eeuw jazz te vieren inviteerde de organisatie van Motives for Jazz muzikanten uit Belgisch en Nederlands Limburg om op 4 april 2022 vanaf twee uur zeven showcases te presenteren in afwisselend de compressorenzaal met ca. 130 zitplaatsen en de schouwburgzaal met vierhonderd zitplaatsen.

Luchtfabriek, schachttoren en ophaalmachinegebouw vormen decor voor Motives for Jazz

TRIO MET STILLE DRUMMER
Het trio van trompettist Carlo Nardozza met contrabassist Christophe Devisscher en gitarist Tim Finoulst bracht met hun programma Par Coeur een hommage aan Charlie ‘Bird’ Parker en opende ontspannen de dag. In een rap tempo binnen de gegeven vijfendertig minuten werd er smaakvol gegrasduind in werken van en door Bird, zoals Blues for Alice en Everything Happens To Me. En waar is drummer Luc Vanden Bosch? Zijn foto’s, schilderijen, schetsen en pentekeningen worden gepresenteerd op de achtergrond.

Trilogy ‘Par Coeur’ met ode aan Charlie Parker

KWARTET
Bij het kwartet van altsaxofonist Lieven Cambré liet de in New York verblijvende drummer Jesse Dockx zich vervangen door international Lieven Venken. Cambré schrijft alle muziek zelf. Het kwartet met Bram Weijters aan de piano en Jasper De Roeck op contrabas gaven aan zogenaamde vergeten stukken een nieuw leven. Ze speelden op het grote podium van de schouwburgzaal o.a Just in Case, een nummer dat werd geschreven in residentie bij het podium van Cees van der Ven in Neerpelt. In het najaar verschijnt het eerste album van het kwartet.

Lieven Cambré Quartet met drummer Lieven Venken

SHARP EN FUNKY
De Sharp Eleven Electric Band ontstond op het conservatorium in Maastricht. Bandleider en alt- en sopraansaxofonist Jorre Reynders noemt als inspiratoren voor zijn jazz/fusionmuziek vooral Chick Corea en zijn electric band, de Brecker Brothers en Dave Weckl. Ze sloegen op het podium een bruggetje tussen jazz, rock en pop en balanceerden plezierig tussen een stevig geluid, subtiele melodieën en een funky latin sound. Gitarist Timothy Pedone kreeg als tweede frontman volop ruimte om te soleren op zijn fraaie 8-string Strandberg gitaar.

Jazz/fusion met de Sharp Eleven Electric Band

HUISBAND
Het 9-hoofdige Muze Jazz Orchestra is het huisorkest van CC Muze in Heusden-Zolder en is de beproefde kweekvijver voor Limburgse toptalenten. Vanzelfsprekend mocht dit eclectische gezelschap niet op dit showcasefestival ontbreken. Waarom zou je iets van ver halen wanneer je het in eigen huis al hebt. Het in 2010 opgerichte orkest speelde al verschillende programma’s met een grote diversiteit aan stijlen tussen swing en hedendaagse jazz met electronica. Op dit festival brachten ze met veel vuur een bloemlezing van composities van bandleden Marco Cirone, Lieven Cambré, David Demuynck en Koen Nys.

Muze Jazz Orchestra ontstaan uit een spontane jamsessie in 2010 en uitgegroeid tot avontuurlijk huisorkest voor een loyaal publiek

INTIEM
In de intimiteit van de kleine zaal paste de muziek van het kwintet van Amber Haddad uitstekend. De Maastrichtse Haddad met Libanese afkomst nam haar publiek mee op een muzikale reis tussen west en oost vol met emoties, gebeurtenissen en ervaringen. Ze deed dat met eigen liedjes zoals het jazzy The Breathe over diep ademhalen en dankbaar zijn voor wat je hebt, geschreven tijdens Corona, en met My Dreams gaf ze een inkijkje in haar intensieve droomwereld. Ook vertolkte ze melancholieke nummers uit het Midden-Oosten van o.a. de Libanese zangeres Fairuz. Met een lied van dankbaarheid – Sukran – sloot ze de set af.

Amber Haddad Quintet op muzikale reis tussen west en oost

HORIZONTAAL
Het trio Profound Observer is een nieuw projekt van saxofonist Lennert Baerts dat ontstond tijdens de pandemie. Zelf zegt hij daarover dat hij van een muziek met een snelle verticale ontwikkeling naar een horizontale benadering wilde gaan waarbij je meer ruimte schept. Met I Choose Not To presenteren ze hun eerste show met dit concept. De langgerekte melodielijnen die Baerts uit zijn tenorsaxofoon liet klinken boden gitarist Vitja Pauwels een open universum waarin zijn grensverleggend sound magisch kon gaan drijven en slagwerker Daniël Jonkers stemmig maar adequaat de grenzen cirkelend  inkaderde. Het product van deze muzikanten is geen modegril maar een innerlijke muzikale verdieping en een rijke ervaring voor het publiek. Een indrukwekkend concert!

Profound Observer met gitarist Vitja Pauwels
 Profound Observer projekteigenaar Lennert Baerts imponeerde
Vitja Pauwels zoekt de muzikale ruimte
Slagwerker Daniël Jonkers stemmig en doeltreffend

DRUMMER MET AMBITIE
Drummer Gert-Jan Dreessen studeerde in Leuven, Keulen, Antwerpen en New York. Zijn verblijf in New York inspireerde hem tot veel nieuwe muziek. Het project ‘Dimensions’ – muziek voor een groter ensemble met strijkers – ontsproot aan zijn brein in deze wereldstad èn na het horen van Brad Mehldau’s Highway Rider met o.a. Joshua Redman. De live uitvoering van zijn uit vier delen bestaande werk dreigde daags voor het festival te stranden toen twee leden van Another String Quartet zich moesten afmelden. De last-minute invallers violiste Linde Verjans en celliste Marlon Dek wisten met een uurtje repeteren het probleem op te lossen. De vloeiende melodielijnen met romantische wendingen en uitspattingen met zacht klassieke tinten kleurden het optreden. De interactie tussen de veelzijdige musici maakten de uitvoering tot een boeiend geheel en waardige afsluiting van de festivaldag.

Gert-Jan Dreessen met lef en ambitie
Last-minute invallers redden het concert van ‘Dimensions’

SHOWCASE FESTIVAL
25 JAAR MOTIVES FOR JAZZ
CC Muze, Heusden-Zolder (B)
3 april 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

TRIOLOGY ‘PAR COEUR’ 
Carlo Nardozza – trompet
Christophe Devisscher – contrabas
Tim Finoulst – gitaar
Luc Vanden Bosch – visuals

LIEVEN CAMBRÉ QUARTET
Lieven Cambré – altsaxofoon
Bram Weijters – piano
Jasper De Roeck – contrabas
Lieven Venken – drums

SHARP ELEVEN ELECTRIC BAND
Jorre Reynders – saxofoon, composities
Timothy Pedone – gitaren
Andy Willems – toetsen
Roman Korolik – bas
Gerry Reynders – drums

MUZE JAZZ ORCHESTRA
Selim Aydin – trombone
Gustavo Jaramillo – trompet
Lennert Baerts – baritonsaxofoon
Lieven Cambré – altsaxofoon
Koen Nys – tenorsaxofoon
Marco Cirone – gitaar, zang
Rob Vanspauwen – bas
David Demuynck – piano, rhodes, synths
David La Mela – drums

AMBER HADDAD QUINTET
Amber Haddad – zang
Adil Benhsain – oed, alt viool, darbuka, backing vocal
Wim Cops – flamenco gitaar, backing vocal
Martijn Vanbuel – contrabas, backing vocal
Bert Peyffers – percussie, backing vocal

PROFOUND OBSERVER
Lennert Baerts – tenorsaxofoon, composities
Vitja Pauwels – gitaar, effecten
Daniël Jonkers – drums, percussie

GERT-JAN DREESSEN ‘DIMENSIONS’
Gert-Jan Dreessen – drums, composities
Steven Delannoye – tenor saxofoon
Karel Cuelenaere – piano
Jeroen Reggers – gitaar
Cyrille Obermüller – bas
Another String Quartet
Linde Verjans – viool
Charlotte Verdoodt – viool
Katrien De Munter – altviool
Marlon Dek – cello