Groot feest met Ronald Snijders en Frank Koulen

In het Terneuzense Porgy en Bess werd op 2 juli 2022 de honderdste geboortedag van oprichter Frank Koulen herdacht met een prachtig feest. Er werd feest gevierd met naaste familie, met vrienden, met muziekliefhebbers en andere belangstellenden. Behalve het tijdschema klopte eigenlijk alles op deze feestelijke avond die tot ver na middernacht zou uitlopen.

Prof.dr G.J. Oostindie

GESCHIEDENIS
Er werd natuurlijk stilgestaan bij het leven van van de op 2 juli 1922 in het noordwestelijke district Nickerie in Suriname geboren Frank Koulen. En wie kon dat beter doen dan Gert Oostindie? Hij is niet alleen toevallig de schoonzoon van Koulen, maar ook emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis. “Oh dus jij houdt je bezig met mijn geschiedenis?”, had Koulen in 1984 gezegd toen hij kwam kennismaken.

SELF-MADE
Oostindie
schetste hoe Frank Koulen als self-made man zijn weg vond via Curaçao, het leger van de geallieerden en via Engeland en Frankrijk als bevrijder in Terneuzen binnenkwam. En ook hoe hij later, trots op zijn afkomst, worstelde met de koloniale oorlog van Nederland. In 1950 na eervol ontslag als sergeant uit de krijgsdienst vestigde hij zich in Terneuzen. Hij was inmiddels in 1947 getrouwd met Vera.

Daar zetten ze samen de breiwinkel van Vera’s ouders voort, kochten drie jaar later het tegenovergelegen pand en begonnen daar een lunchroom dat later een jazzcafé werd met de bekende naam. En daar maakte hij opnieuw geschiedenis met zijn jazzcafé, de braderie die werd uitgebreid met een “streetparade” en uitgroeide tot één van de vroegste jazzfestivals in Nederland.

MUZIEK
Vanzelfsprekend zou het geen feest zijn zonder muziek. Hiervoor was de Surinaams Nederlandse fluitist, componist, bandleider en etnomusicoloog Ronald Snijders uitgenodigd. Het concert kreeg een dag na keti koti meer importantie en sentimentele lading door een gedeelde historie. Bovendien speelde hij ooit bij Frank en kende hem. Plus de 71-jarige Snijders was zojuist de belangrijkste Nederlandse jazzprijs – de Boy Edgarprijs 2022 – toegekend.

STANDAARD
Het werd dan ook geen standaard concertavond, als er al een “standaard” zou zijn. Snijders schrijft dagelijks nieuwe stukken dus geen gebrek aan repertoire. Dan waren er nog kinderliedjes. Er werd meegezongen en zelfs meegemusiceerd, geklapt en de mensen kwamen uit de stoelen. En er werden muzikale herinneringen opgehaald. Het werd een avond zonder vaste regels waar de reünie, de liefdevolle herinnering en de geest van Frank Koulen centraal stond. “Het was de sfeer van hoe ik het me van vroeger herinner”, zei iemand die het weten kon.

RONALD SNIJDERS BAND
Robby Alberga – electrische gitaar
Walther Muringen – drums, zang
Ronald Snijders – fluit
Randy Winterdal – basgitaar
Giovanni Essed – percussie

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
2 juli 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer