Haagse hakken op Zeeuwse tenen

Rembrandt Frerichs met bassist Tony Overwater
Rembrandt Frerichs Trio in ’t Beest in Goes
Rembrandt Frerichs in volle concentratie

Het trio van pianist Rembrandt Frerichs stond al vele malen op de agenda van MuziekPodium Zeeland. Niet één keer vond het geplande concert plaats. Deze vrijdagavond stond op de planken van Podium ’t Beest in Goes een stralende Bösendorfer te wachten en in de zaal een handje vol publiek. Het optreden kon dit keer zonder excuus doorgaan!

Rembrandt Frerichs aan het woord

Frerichs kwam met zijn collega’s vanachter de coulissen en speelde zonder aankondiging zo’n twintig minuten voornamelijk werk van zijn nieuwe album A Wind Invisible Sweeps Us Through the World. Ingetogen en verstild gestart, bouwde het eerste stuk zich uit naar een ritmische partij met veel Caribische tinten.

Daaruit kwam een up-tempo solo van Tony Overwater voort die zijn contrabas liet zingen en swingen, terwijl Vinsent Planjer zijn prachtige arsenaal van over de hele wereld verzamelde percussie-instrumenten liet inkleuren en het tempo meestuurde. Zijn instrumenten zijn van hout, terra-cotta, metaal of andere al dan niet natuurlijke materialen en werden (nagenoeg?) allemaal effectief ingezet. Om in wat rustiger vaarwater terecht te komen werd Bob Haggart’s fraaie ballad What’s New? benut.

BEZOEKERSAANTALLEN
Frerichs memoreerde voor het inderdaad niet zo massaal opgekomen Zeeuwse publiek nog even fijntjes wat eerdere wapenfeiten. Vlak voor de coronapandemie had hij gespeeld in China in Guangzhou (Guangzhou Jazz Festival op 28 november 2019, JR) en daarvoor in Taiwan voor zestigduizendkoppig publiek (Taichung Festival 7 oktober 2017, JR). Dat hij daardoor wat kakkineus overkwam en (misschien onbedoeld) wat gevoelige Zeeuwse zieltjes raakte, probeerde hij snel te bagatelliseren. “Het plezier is er niet minder om en het klinkt hier als een klok”.

Tony Overwater laat zijn instrument zingen

Het Goese Beest zou ook dezelfde popzaalachtige sfeer hebben als zijn Haagse Paard. “Het is hier het neusje van de zalm in Zeeland”, stelde hij vast. Met Leaves of Green van het album met die lange titel werd de muzikale draad van het concert weer opgepakt. Bassist Overwater opende met een sprankelende solo. Oosters, poppy, jazzy en Bach gingen hand in hand en vloeiden traploos in elkaar over. Planjer schitterde nogmaals met zijn slagwerk en het verrassende percussie-arsenaal en gaandeweg temperde het vuur van de muziek en vertraagde het ritme.

Vinsent Planjer achter het drumstel met een ruim scala aan verzamelde accesoires

Piano en gestreken bas gingen eenstemmig soms tweestemmig samen terwijl percussieve ornamenten een geraffineerde detaillering boden. De ontstane dromerige sfeer overgaand in Porter’s Everytime You Say Goodbye kondigde subtiel het naderende eind van het concert aan. “Geen dag zonder Bach, maar ook geen dag zonder Ellington of Cole Porter”, aldus de trioleider.

Cole Porter’s Everytime We Say Goodbye kondigde het slotnummer aan

NAAR BUITEN
Met Binnen Zonder Kloppen, een nummer van het album Graffiti Jazz uit 2019 eindigde dit prachtige compacte concert. Binnen zonder kloppen en naar buiten zonder toegift in precies een uur.

REMBRANDT FRERICHS TRIO
Rembrandt Frerichs – piano
Tony Overwater – contrabas
Vinsent Planjer – drums, percussie

MuziekPodium Zeeland
Podium ’t Beest, Goes (NL)
8 april 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
14 april 2022 Mete Erker & Jeroen van Vliet – De Spot
8 mei 2022 Gijs Idema & Anna Serierse – Een Bunder Kunst
28 mei 2022 Eddy & The Ethipians – De Spot