Hildegunn Øiseth Night in Paradox

Hildegunn Øiseth + Espen Berg
Hildegunn Øiseth Quartet
Hildegunn Øiseth op geithoorn

Op 24 februari 2023 was trompettist Hildegunn Øiseth samen met percussionist Jakop Janssønn in Paradox te gast van Jeroen van Vliet en Sanne Rambags. Op 23 februari van dit jaar was ze er weer, maar dan met het Large Ensemble van de Zwitserse Sarah Chaksad. In korte tijd heeft de veelzijdige en spannende Noorse musicus Øiseth een lievelingsstatus opgebouwd in het Tilburgse Paradox. Naaste het fluisterzachte en weidse trompetgeluid maakt ze ook muziek op haar instrumenten die gemaakt zijn van dode en zelfs een beetje ‘smelly’ beesten. Dat zijn haar geithoorns (bukkehorn), die met vingergaten zijn uitgerust en het bereik van een flink aantal octaven kunnen hebben. Haar veelzijdigheid wordt ook weerspiegeld in deelname aan een grote diversiteit aan projecten. Haar loopbaan startte na de Ingesund School of Music bij de gerenommeerde Bohuslän Big Band waarna ze een paar jaar naar Zuid-Afrika vertrok en de band Uhambo oprichtte. Terug in het hoge Noorden voegde ze zich bij The Groove Valley JazzCamp, ging ze zich richten op de bukkehorn. De samenwerkingen en projecten groeiden. Bugge Wesseltoft, Mats Eilkertsen, Trondheim Jazz Orchestra, Nordic Beat het zijn allemaal namen die in het plaatje passen. Ook werkte ze samen met veel Sami kunstenaars.

Espen Berg

ONE NIGHT
Deze avond – een soort One Night Stand, want vandaag gekomen en de volgende dag weer terug – speelt ze met pianist Espen Berg, die regelmatig met zijn trio hier optrad. Dan is er ook drummer Per Oddvar Johansen, die we kunnen kennen van het legendarische The Source (met hun iconische kerstconcerten in Noorwegen) en de van de Faeröer eilanden afkomstige Bárður Reinert Poulsen. De boomlange bassist speelt voor de tweede keer met Øiseth.
Het eerste nummer nam het publiek gelijk mee naar de ‘Nordic sound’; een joik. Dat is een op traditionele Sami-zang gebaseerd nummer. Via een twinkelende waterstroom en een pratende trompet belanden we midden in een verhalend spel.

Per Oddvar Johansen

FOREST FINNS
Het opzwepende nummer over Bosfinnen handelt over een migrerende bevolkingsgroep die aanvankelijk door de eeuwen heen bossen verbrandden om landbouwgrond te ontwikkelen en nederzettingen stichtten. Afstammelingen van de Bosfinnen leven nog steeds in Noorwegen en Zweden. Lost and found en Time Is Coming met publieksparticipatie leidden langzaam naar de pauze. De gelukkige bezoeker die nog wist te melden dat het dode dier waar haar instrument van gemaakt is een geit is werd beloond met een cd.

Bárður R. Poulsen

LUISTERMODUS
De bassolo van Poulsen na de pauze brengt heel langzaam het opgewonden Tilburgse publiek weer terug in de luister- en genietmodus. Percussie en een mysterieuze melodie mengden zich, waarna Berg met zijn pianospel de hoofdrol naar zich toe wist te trekken. Een fantasierijke drumsolo bracht de melodielijn van Manana weer terug bij de trompet. Het dromerige door Espen Berg geschreven Skoddefall zweeft door de ruimte en brengt rust.

Fresu en Planjer

PEACE
Het Oosterse intro van About Peace appeleerde aan reizen. Waar je ook bent, wat je ook doet, wat je echt nodig hebt is vrede. Atmosferische klanklandschappen, volksliedjes en reisliedjes klonken in het uitverkochte Paradox. What Ever startte bijna abstract; inventief en onderzoekend naar de juiste klank. Een gedempte trompet met een klein belletje of met een bierglas, eerst demonstratief de laatste slok nemend, werden de harde klanken gesmoord. Bij het slotnummer Luringen dat binnenkort uitkomt op het nieuwe album zijn de Tilburgse bezoekers gretig om een melodie mee te neuriën. De band trok nog een keer alle registers open op dit eenmalige Nederlandse concert en sloot een prachtige concertavond af.

HILDEGUNN ØISETH QUARTET
Hildegunn Øiseth – trompet, geithoorn
Espen Berg – piano
Per Oddvar Johansen – drums
Bárður R. Poulsen – contrabas

Paradox Tilburg (NL)
22 maart 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer