Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Innovatieve Noorse jazz met ambachtelijke Rotterdamse taarten

Omdat het feest is! Er zijn heerlijke taarten van Koekela met koffie en thee bij binnenkomst in de concertzaal van LantarenVenster. Het is Hubro Label Night en het toeval wil dat dit Noorse platenlabel 10 jaar bestaat. Reden voor een traktatie.

Wie kennis wou maken met muziek uit Noorwegen, kon hier drie verschillende concertjes meemaken op één avond. Zonde om zoiets te laten schieten, toch? Niet dan?
Het trio Bushman’s Revenge stond aanvankelijk als tweede op het programma, maar om moverende redenen sloten zij de avond af. De onfortuinlijke bassist Rune Nergaard brak vlak voor de tour zijn arm en mocht thuis blijven. Gitarist Stephan Meidell die tijdens het eerste concert met Hardanger Fiddler Erlend Apneseth speelde, zou uiteindelijk bij Bushman’s Revenge de bas hanteren. Probleem was opgelost.

HARDANGER VIOOL
De traditioneel geschoolde Erlend Apneseth is éen van Noorwegens meest bekende bespelers en vernieuwers van de Noorse Hardinger fiddle. Apneseth heeft zich de laatste tijd vooral toegelegd op geïmproviseerde muziek. Gewapend met drie van die Noorse violen, waarvan hij er soms twee tegelijk bespeelde, betrad hij het podium. Die violen hebben behalve vier melodiesnaren ook vier of meer resonantiesnaren die het instrument extra galm meegeven. Een dergelijk instrument kun je associëren met volksliedjes, maar dat werd hier in LantarenVenster niet de hoofdmoot. Gitarist Stephan Meidell had zijn muziekgerei uitgebreid met wat electronica en kunst- en hulpmiddelen zoals een strijkstok en een draaiend tolletje waarmee hij zijn gitaar bewerkte. Ook slagwerker Øyvind Hegg-Lunde had een bonte verzameling percussie-instrumenten, zoals een compleet valse en verbogen duimpiano die toch zijn nut goed bewees. De sfeer van alle boeken van Tolkien kwam voorbij en er werd een serieus spektakel gepresenteerd. Een atmosfeer van smeltend ijs, diepe fjorden, donkere spelonken werd geserveerd met een ruime diversiteit aan stemmingen. Alles compleet verrassend en boeiend tot het eind.

SPROOKJESSFEER
In de Scandinavische sprookjessfeer blijven we met Building Instrument. Ook een trio met de drummer Øyvind Hegg-Lunde, die we bij het eerste trio bezig hoorden en zagen. Spil in dit trio is multi-intrumentalist Mari Kvien Brunvoll. Zij werkt met electronica, live sampling, een citer en nog wat diverse kleine instrumentjes. Met haar heldere transparante hoge stem voegt ze een Oosters of Aziatische dromerige stemming toe. Åsmund Weltzien vlecht met synthesizer en electronica delicate en intense soundscapes in de mix van pop, folk, jazz en impro. Building Instrument heeft in haar tienjarige bestaan aan een zeer onderscheidend genre gebouwd en bood de bezoekers een fraaie amuse.

ENERGIEK
Het derde trio met invallend Stephan Meidell op basgitaar, tapt uit een heel ander vaatje. Gitarist Even Helte Hermansen staat bij Bushman’s Revenge garant voor de meeste composities. Het al zestien jaar actieve trio is energiek en productief, want ze brengen inmiddels al het tiende album uit. De muziek die door dit gezelschap wordt gemaakt, lijkt misschien wel het meest op een kruising tussen Black Sabbath en King Crimson; vuige hard-rock ontmoet melodieuze jazz-rock in een sausje van instant composing. Sinistere melodiën verweefden zich deze avond met bezwerende opjagende ritmes om over te gaan in jazzy blues. Hermansen liet zijn gitaar onheilspellend gillen, terwijl drummer Gard Nilssen de stokjes strak hanteerde. Ook gitarist Meidell leek zich uitstekend te amuseren in zijn nieuwe rol binnen dit rockersgezelschap. Met het sfeervolle Happy Hour For Mr. Sanders van de hand van drummer Nilssen werd deze Noorse avond afgesloten.

ERLEND APNESETH TRIO
Erlend Apneseth – Hardanger viool
Stephan Meidell – gitaar en electronica
Øyvind Hegg-Lunde – drums, percussie

BUILDING INSTRUMENT
Mari Kvien Brunvoll – stem, live sampling en electronica, percussie, citer
Øyvind Hegg-Lunde – drums, percussie
Åsmund Weltzien – synthesizer, electronica

BUSHMAN’S REVENGE
Even Helte Hermansen – gitaar
Gard Nilssen – drums
Stephan Meidell – basgitaar en electronica

Hubro Label Night
ERLEND APNESETH TRIO + BUSHMAN’S REVENGE + BUILDING INSTRUMENT
LantarenVenster Rotterdam (NL) 31 oktober 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer