Is de zaterdagmiddag het nieuwe vrijdagavond?

Pianist Luis Perdomo is vaste factor in het kwartet van Miguel Zenón
Muziek van Miguel Zenón is doorspekt van Latijns-Amerikaanse klank en ritme
Zes jaar geleden ook in Paradox

Het is zaterdagmiddag vier december en het voelt als het nieuwe vrijdagavond in Paradox. Het regent en het is guur en donker buiten. Even voor drie uur wordt een internationaal jazzkwartet aangekondigd dat even later de sterren van de donkere decemberhemel speelt.

De in New York woonachtige en op het Spaanstalige Caribische eiland Puerto Rico geboren altsaxofonist Miguel Zenón speelt niet voor de eerste keer in Nederland. Hij speelde met zijn kwartet tot nu toe drie keer op het North Sea Jazz Festival. De eerste keer was dat in 2003 vlak na het uitkomen van zijn eerste album Looking Forward. Toen al klonk zijn geluid doorspekt van invloeden uit Latin, klassiek en en volksmuziek bijzonder origineel. Alle keren kwam de Venezolaanse pianist Luis Perdomo mee, twee keer met de in Oostenrijk opgegroeide bassist Hans Glawischnig en één keer met de Puerto Ricaanse Henry Cole op slagwerk.

Luis Perdomo en Miguel Zenón

Zes jaar geleden was Zenón voor het laatst in Paradox. Met een beetje creativiteit en schuiverij met data, lokaties en tijden kon het zijn kwartet voor een select gezelschap op deze decembermiddag musiceren in Tilburg.

Ze speelden een combinatie van oudere en nieuwe muziek. Met een hoog energieniveau werd zonder enige onderbreking de eerste veertig minuten gevuld. Regelmatig nam de altsaxofonist even afstand om zijn trio alleen te laten spelen.

Henry Cole

De virtuoze pianist Perdomo maakte het de bezoekers lastig om stil te blijven zitten. Met warme en ritmische latinklanken zweepte hij de boel behoorlijk op. Zenón en Perdomo zijn twee handen op een buik.

Miguel Zenón

Dit jaar maakten ze samen nog een album onder de titel El Arte Del Bolero met mooie lyrische zelfgeschreven Latijns-Amerikaanse bolero’s. De (Cubaanse) bolero ontleent haar populariteit vooral aan de gezongen versies.

Hans Glawischnig
Zenón laat alle ruimte voor het trio

Zenón laat zich sterk inspireren door zijn roots en de muziekhistorie van zijn regio. Werk van de Puerto Ricaanse zanger Ismael Rivera die de bijnaam El Sonero Mayor van zijn Cubaanse generatiegenoot Benny Moré meekreeg, vormde de bron voor een eerder album. Deze middag werd muziek daarvan gespeeld. Met El Nazareno, en een stevige feature voor drummer Cole werd het concert afgesloten, waarna nog een fraaie ballade (of was het wellicht een bolero?) volgde om deze dynamische en mooie zaterdagmiddag niet te vergeten. Met dank aan Corona!

Einde van een ingelast zaterdagmiddagconcert

MIGUEL ZENÓN QUARTET
Miguel Zenón – altsax
Luis Perdomo – piano
Hans Glawischnig – contrabas
Henry Cole – drums

Paradox Tilburg (NL)
4 december 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer