Jasper Blom reist opgewekt met duistere zorgen en toonklok door het land

Jasper Blom won in 2019 de Buma Boy Edgar Prijs. De daaraan gekoppelde zegetocht langs podia bestond aanvankelijk uit 22 speelplekken, waarvan er in het desastreuze concertjaar 2020 slechts 5 doorgang konden vinden. Een zure appel voor Jasper Blom die overigens moed houdt dat de andere 17 ooit nog een keer kunnen worden ingehaald.
PRIMEUR
Deze avond stond hij met kakelverse muziek in Goes in ’t Beest op het podium met een primeur voor een select gezelschap bezoekers. Gastheer MuziekPodium Zeeland (MPZ) maakt gebruik van diverse speellocaties, waarbij De Spot in Middelburg een voorname is. Het past in de visie van MPZ om met programmering wat uit te waaieren in de provincie en het feit dat De Spot geen toegang kan bieden aan een vleugel helpt daar wel aan mee. Daarmee had het Goese poppodium met een Bösendorfer op het toneel de primeur hun eerste Boy Edgar Prijswinnaar een plaats te geven. En dat deden ze uitstekend door een fraaie belichting en transparant geluid te bieden

DUISTERE ZORGEN
Zoals al gezegd veel nieuw materiaal deze avond. Vaak nog titelloos of regelmatig wordt The Dictionary of Obscure Sorrows geraadpleegd voor een passende titel. Dit onvoltooide naslagwerk bevat diverse omschrijvingen van niet eerder benoemde gemoedstoestemmingen en duistere zorgen. Het openingsnummer Midding verbeeldt het aangename gevoel in de buurt van een groep mensen te vertoeven dat een feestje viert waar je niet echt bijhoort, maar wat je wel een lekkere vibe geeft. Zo is de (tweede) titel Jouska gebaseerd op een dwangmatig gesprek dat je in de hoofd voert. De titels klinken complex en spannend en zo klinkt ook de muziek. De muzikanten spelen vaak ogenschijnlijk onafhankelijke muzieklijnen maar smeden een bouwwerk waar het aangenaam vertoeven is en waar ze elkaar soms ook als bij toeval unisono samentreffen. Maar alles is toch onderdeel van een groter samenhangend plan. Naast nieuwe nummers worden ook het bestaande zoals Lumen, een mooi laagtempo nummer en vervolgens het oudste nummer van de avond Magic Hands gespeeld. Die staan op één van de bestaande albums die onderdeel uitmaken van het Masterplan om tien cd’s uit te brengen, waarmee ze inmiddels over de helft zijn.

KWARTET PLUS GAST
Een inmiddels vaste formule van het kwartet van Jasper Blom is om tijdens projekten te werken met gastmuzikanten als Bert Joris of Nils Wogram. Dat zou nu de Duitse pianist Pablo Held geweest zijn, maar omdat reizen in Covid-tijd ingewikkeld is, werd Harmen Fraanje gevraagd. Daar heeft Blom al veel mee samengedaan, maar eigenlijk nog nooit gemusiceerd. Daar hebben beiden een goed gevoel bij. Ook voor bassist Frans Verhoeven bleek het noodzakelijk om vervanging te zoeken en die werd gevonden in Clemens van der Feen. Vaste en onmisbare leden van het sterke kwartet, drummer Martijn Vink en “star op guitar” Jesse van Ruller gaven onevenaarbaar acte de presence.

TOONKLOK
Het nieuwe werk als vervolg op de Polyphonie-cd’s is veelal geïnspireerd op de muzikale wetten van de Toonklok van de Nederlandse componist Peter Schat. Het is een compositiesysteem dat op drieklanken is gebaseerd. Het verklaren van dit systeem ervaart Blom (met een knipoog) meestal als dieptepunt van de avond. Het is voor niet-musici complex. Hij illustreert het met een paar voorbeelden met drieklanken in de chromatische toonladder. Voor het nummer dat hierop volgde met de werktitel Toonklok zesde uur was aanvankelijk uit de eerdergenoemde Dictionary Interleuden gekozen, “maar dat gaat hem niet worden, want dat staat voor de angst dat alles wat je doet al een keer gedaan is, en dat is natuurlijk een vreemde titel voor een eigen nummer”, aldus Blom.

Blom staat er niet om bekend dat hij kiest voor de makkelijkste weg. Voor de hand liggende keuzes en gemakzucht en leveren in zijn ogen niet het meest gewenste resultaat. We hebben niemand horen klagen, anders dan dat de avond zo snel om was….of omdat de bar gesloten was.

Het is te hopen voor Jasper Blom dat de 17 resterende concerten van zijn tournee  alsnog op een nader tijdstip kunnen worden ingevuld.

Op 20 november speelt Blom samen met naamgenoot Jasper van ’t Hof samen op Amersfoort Jazz. Dit concert wordt live gestreamd en kan iedereen meemaken.

 

JASPER BLOM QUARTET + 1
Jasper Blom – tenorsaxofoon
Harmen Fraanje – piano
Jesse van Ruller – gitaar
Clemens van der Feen – contrabas
Martijn Vink – drums


MuziekPodium Zeeland
Podium ’t Bees Goes
(NL) 30 oktober 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR