Jasper Høiby’s swingende Planet B revolutie

De in Berlijn woonachtige Franse drummer Marc Michel
De Deense bassist, musicus en wereldverbeteraar Jasper Høiby
De Engelse saxofonist Josh Arcoleo

Het was op 6 maart 2020 dat Jasper Høiby zijn debuutalbum van Planet B presenteerde in Paradox. Dat de presentatie van dat album een mijlpaal in de geschiedenis zou worden, konden we toen nog niet bevroeden. Zijn boodschap dat het vijf voor twaalf voor onze planeet was, werd onaangenaam voelbaar toen Paradox na dit concert de deuren voor langere tijd moest sluiten. Een bedreigende wereldpandemie sloeg letterlijk de deur dicht. Dat concert in 2020 en het coronavirus COVID-19 zullen altijd aan elkaar blijven kleven.

De Deen Jasper Høiby woont in Engeland

VERBINDING
Drie jaar na dato staat Planet B met een kakelvers tweede album – What It Means To Be Human – steviger op het podium dan ooit. Het is het tweede in een serie van vier thematische albums. Er worden belangrijke actuele mondiale onderwerpen aan de orde gesteld: de mensheid, klimaatverandering, kunstmatige intelligentie, monetaire hervorming. Dit album gaat uit van optimisme waarmee we de problemen te lijf kunnen gaan; het zoekt verbinding tussen de mensheid en de planeet.

Jasper Høiby’s Planet B tijdens de eerste set

STERKE VROUWEN
In 2020 zocht Høiby zich nog een weg in de hem omringende attributen die de elektronica op gang hielpen; nu past dat allemaal naadloos in de muziek en in zijn boodschap.
Met zijn boeiende muziek bouwde hij vanaf tel één een aangenaam broeierig sfeertje met aangrijpende grooves en spannende elektronische soundscapes, aangevuld met samples met bezwerende uitspraken van visionaire sterke vrouwen; Grace Lee Boggs, Ruby Sales en Jane Goodall. Die legendarische primatoloog staat ook eigenlijk voor de titel van het album: What It Means To Be Human.

Josh Arcoleo en Jasper Høiby

BOODSCHAP
In het eerste nummer dat dreigend startte met de trommels van drummer Marc Michel en onheilspellende soundscapes. In de toegevoegde samples met tekst van Jane Goodall roept zij op om ons denken te veranderen en onze filosofie te wijzigen door te reageren op wat er om ons heen gebeurt en hoe laat het is op de wereldklok. Daarna versnelde de muziek, nam saxofonist Arcoleo de melodielijn over en kreeg de groove langzaam een wat opgewekter karakter. Het trio dat oude en nieuwe muziek – beiden in een nieuw jasje – wist de bezoekers comfortabel te amuseren.
Juist voor het concert begon werd de bezoekers nog meegedeeld: “en we hebben ook nog een verrassing!” Achter in het publiek zat die verrassing al te glunderen en te popelen. “Ik mag vijf nummers in de tweede set,” fluisterde hij me in het oor. Op het podium stond de gitaarversterker subtiel onder een kleedje verscholen.

Deense verrassing op gitaar

VERRASSING
Jasper Høiby is populair en kent in Nederland veel liefhebbers en zeker ook fans. De eveneens uit Denemarken afkomstige Teis Semey heeft in korte tijd ook veel ogen op zich gericht gekregen. De sympathieke in Nederland verblijvende gitarist was de laatste jaren dan ook op veel plaatsen te zien en te horen en in een grote diversiteit van samenstellingen. De verrassing was dan ook min of meer stiekem bekokstoofd.
De tweede set, Høiby en Semey hadden natuurlijk wel eens eerder samengespeeld, was dan ook een mooie aanvulling op het trio. Op het podium ging de gitarist verfrissende samenwerkingen aan met Arcoleo en Høiby. Semey schikte zich in de rol van vierde man maar hij verrijkte onbetwist het muzikale spectrum.

Spannend samenspel tusen Jasper Høiby en Teis Semey

GEZELLIG
Na de opgewekte toegift bleef het nog lang gezellig in Paradox

JASPER HØIBY’S PLANET B
Jasper Høiby – contrabas, elektronica
Josh Arcoleo – tenorsaxofoon
Marc Michel – drums
Teis Semey – gitaar (gast)

Paradox Tilburg (NL)
25 maart 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer