Jazz in historisch Zierikzee

Miran Noh
Johannes Fend
Martin Hafizi

Een leuke middag op het kerkhof? Ja dat kan. De ring rondom de Nieuwe Kerk en de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren heet namelijk kerkhof. De bouw van die toren, ook wel De Dikke Toren genoemd, werd meer dan 500 jaar geleden al stilgelegd als gevolg van geldelijke tegenvallers. De planning was om met de toren tot 130 meter te komen. Dat is dus een maatje groter dan de 112,32 meter hoge Utrechtse Domtoren. De toren staat nog steeds als een baken overeind. De bijbehorende gotische kerk ging in 1832 helaas in vlammen op. Het adres Kerkhof 3 doet misschien het ergste vermoeden.

De Dikke Toren in Zierikzee met de oude kerk

FIZI
Het Zeeuwse stadje Zierikzee, met stadsrechten vanaf ongeveer 1220, heeft een rijke geschiedenis.  Op het adres Kerhof 3 – aan de zuidzijde van De Dikke Toren – werd in de 18e eeuw in de Louis Quinze-stijl een herenhuis gebouwd en ingericht. Deze late barokstijl in de toegepaste kunsten werd in 1840 tenietgedaan toen het pand werd verbouwd tot weverij. Deze ambachtelijke werkplaats voor textielwaren werd in 1869 weer al gesloten. Pas in 2012 vond een nieuwe ingrijpende reconstructie plaats en vond een metamorfose plaats tot klein theater met horeca. De weverij gaat nu verder als fiZi, een verkorting van filmhuis Zierikzee, maar is ook geschikt voor theater en concert met 100 zitplaatsen.

Miran Noh Quartet

LAATSTE ZONDAG
Op 29 oktober startte het nieuwe FiZi muziekcafé seizoen dat in principe op de laatste zondag van de maand wordt georganiseerd. In het nieuwe seizoen werkt fiZi voor de programmering samen met muziekpodium Brogum en de stichting Gillespie uit Rotterdam.

Wim van Zon tijdens zijn bevlogen lezing
Miran Noh tjdens lezing

Vanuit de Rotterdamse stichting Gillespie gaf Wim van Zon een pakkende verhandeling over jazz-icoon Herbie Hancock.

Daniel Clason

Van Zon kenschetste de ontwikkeling van de 83-jarige Amerikaanse jazzmuzikant, bandleider en componist in zijn muziek. En hij beschreef zijn invloedrijke rol in de geschiedenis van de jazz tot op de dag van vandaag. Dat illustreerde hij met bijzonder beeldmateriaal en kenmerkende muziekfragmenten. Ook werd de Zuid-Koreaanse pianiste Miran Noh en haar muzikanten gevraagd muziek te belichten.

Miran Noh

MIRAN NOH
Pianiste, arrangeur, componist en docent Miran Noh studeerde eerst klassiek in Seoul en vervolgens haar master jazz bij Codarts. Ze maakte afgelopen zomer haar debuut op North Sea Jazz met haar kwintet Nohmi. Nu speelde ze met haar kwartet waarvan trompettist de Nederlandse Daniel Clason ook deel uitmaakt. De Oostenrijkse bassist Johannes Fend en de Bulgaarse drummer Martin Hafizi maakt het getalenteerde viertal compleet. Ze speelden een fraaie bloemlezing uit het album, zoals A Bird at the Edge, Blooming Hart, Hi There! en Snowflake for Ravel.

MIRAN NOH QUARTET
Miran Noh – piano
Johannes Fend – contrabas
Martin Hafizi – drums
Daniel Clason – trompet

fiZi Zierikzee (NL)
29 oktober 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer