Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Jazzahead! is grote jazzfamiliebijeenkomst!

Nederland partnerland tijdens jazzahead! 2024
Scheidend Artistiek Directeur Peter Schulze
Felix Schlarmann’s Tree House kondigde Nederland als partnerland 2024 aan.
Scheidend Artistiek Directeur Uli Beckerhoff

In de stad Bremen vond tussen 27 en 30 april de 17e editie van Jazzahead! plaats. Muzikanten, labels, agenten, bookers, festivalmakers, mediavertegenwoordigers, maar ook ‘gewone concertbezoekers’ troffen elkaar drie dagen en nachten op jazzahead! Hanzestad Bremen, met ca. 600.000 inwoners de tiende stad van Duitsland, is gastheer van dit grootste netwerk-evenement van de jazzindustrie jazzfamiliebijeenkomst. Het concept is een beetje afgekeken van de Nederlandse jazzdagen, nu in-jazz. Jazzahead! wordt groots en strak georganiseerd. Het evenement wordt sinds 2015 gefinancierd uit de landelijke pot voor Cultuur en Media.

Tijdens de editie 2023 waren 51 landen vertegenwoordigd en was er weer een stijging van het aantal deelnemers en exposanten. Het gastland alleen al was goed voor 872 deelnemers, met Frankrijk (166), Nederland (163), België (90), UK (89), Denemarken (85), Italië (77), Zwitserland (76) en Spanje (67) ook sterk vertegenwoordigd. Ook de VS was goed vertegenwoordigd met 77 deelnemers. Sommige landen waren voor het eerst vertegenwoordigd; Griekenland (20), Roemenië (14) en Chili (9).

Till Brönner en Dieter Ilg bij de openingsceremonie van jazzahead!

VEEL
De deelnemers konden zich bewegen tussen de 36 showcases die verdeeld over drie dagen in de twee concertzalen van Halle 7 van de Messe en het aanpalende sfeervolle Kulturzentrum Schlachthof opvolgend plaatsvonden. Strikt genomen hoefde je niet één van deze concerten te missen, want de concerten sluiten precies aan.
Maar er was meer dan alleen het programma met showcases. In Halle 6 van de exposanten liep gedurende drie dagen een indrukwekkend programma met workshops, conferenties, presentaties, discussiepanels, recepties en borrel-, wijn en bieruurtjes waarop naar hartenlust ‘gesocialised’ of gehangen kon worden. Ideaal om ontspannen te netwerken en relatiebanden aan te halen of uit te breiden. Maar onder de vlag van jazzahead! was er nog meer. Op de eerste dag was er nog een programma rond de uitreikingen van de Deutscher Jazzpreis in het sjieke Metropol Theater iets verderop in de stad. De tweede dag (op vrijdagavond) was er het Clubnight programma met concerten op meer dan dertig plaatsen verspreid door de hele stad. Dat alles viel samen met het programma in Messe Bremen.

Het Harold López Nussa Quartet trad op in Kulturzentrum Schlachthof. Alle concerten waren buiten, maar ook binnen thuis te volgen via livestream.

DE SHOWCASES
Uit een overweldigend aantal inzendingen van 576 bands verdeeld over 45 landen werden door de internationale vakjury tenslotte 36 uitgebalanceerde showcases van 30 of 45 minuten gedistilleerd. De juryleden van de verschillende categorieën (European Showcases, German Jazz Expo en Overseas Showcases) begonnen al in het vroege najaar van 2022 met beoordelen van de inzendingen. Via linkjes werden soms een paar honderd biografieën gecheckt, filmpjes bekeken en tracks beluisterd. Daarna werd voorzichtig een eerste ranking met hoogkwalitatieve muziek gemaakt. En vervolgens een gezamenlijke shortlist met uitgebalanceerde mix qua herkomst, samenstelling, gender en onderscheidend vermogen. Na al dat wikken en wegen kun je ervan uitgaan dat er een aantrekkelijk programma voor je ticket wordt geboden: of je nu zakelijk of als muziekconsument daar rondloopt. Kortom er staan 36 topconcerten op het programma.

Het explosieve en verrassende Zwitserse Sc’ööf (spreek uit Skùf!) sloot de eerste dag af.
De virtuoze Braziliaanse pianist Amaro Freitas speelde een 45 minuten durende soloset in Hall 7.2 als openingsconcert op vrijdag.

NON-PROFIT
Het is natuurlijk fijn om als muzikant met je band op jazzahead! te kunnen spelen en daar volop de aandacht te krijgen. Maar voor professionals moet er natuurlijk wel een verdienmodel zijn. Idealiter is er een uitkoopsom voor het optreden worden onkosten betaald. Dat lijkt wat karig voor een evenement waarvoor ook publiekelijk tickets worden verkocht. Project Manager Sybille Kornitschky verklaart desgevraagd dat een videoregistratie van het concert een equivalent vertegenwoordigt van 4 á 5000 euro en dat het voor een non-profitorganisatie als jazzahead! op dit moment niet haalbaar is een vergoeding te betalen. “We verwijzen graag door naar aanwezige financiële structuren bij landen van herkomst en helpen desgewenst,” zegt Kornitschky.
Als het aan Nederland ligt zou dat anders zijn, zo meldde Mark van Schaick van BumaStemra. “Bij in-jazz wordt ook een redelijke vergoeding betaald voor een optreden. En voor (buma-geregistreerde) muzikanten betalen we die ook op jazzahead! Met het Fonds Podiumkunsten is tijdens de corona-tijd overeengekomen dat zij nu bijdragen door de reis- en verblijfskosten te dekken.”
Dat is fijn voor Nederlandse muzikanten, zeker nu in 2024 Nederland partnerland is en er meer inzendingen zullen zijn. Hoe dat bij inzendingen uit andere landen geldt, is verschillend. Sommige landen kennen een exportbureau waarmee regelingen kunnen worden getroffen. Ook in België zijn er regelingen via overheid en SABAM mogelijk, maar die zijn vaak complex en lijken lastig toegankelijk.

Het Sun-Mi Hong Quintet in de Sendesaal
Ingrid Laubrocks “Lilith” in Schlachthof

CLUBNIGHT
Op de fiets omdat het kon en een beetje nat omdat het drizzelde proefden we kort van de Clubnight. Er waren 31 lokaties in Bremen met 1 of meer concerten. De programmering viel niet onder de verantwoording van de organisatie van jazzahead!, maar de organisatie hielp graag met invullen van het programma. Niet duidelijk werd waar was bijgesprongen, maar we waren nieuwsgierig naar de akoestische kwaliteiten van de Sendesaal in de Bürgemeister-Spitta-Allee, waar regelmatig album-opnames plaatsvinden. Daar stonden Jasper Høiby’s Planet B en Lionel Loueke gepland. En het opende met een prachtig optreden van het Sun-Mi Hong Quintet waar we graag bij wilden zijn. Na afloop haastten we ons weer richting Kulturzentrum Schlachthof, waar we juist op tijd waren voor Ingrid Laubrocks “Lilith”.

Officiëel tintje met Minister Claudia Roth

MORE JAZZAHEAD!
De slotdag ook weer met zes middag- en zes avondshowcases eindigde na middernacht in de leukste concertlokatie van allemaal in het industrieel erfgoed van een voormalig slachtbedrijf: Schlachthof. Daar mocht de Nederlandse Duitser of Duitse Nederlander Felix Schlarmann met zijn nieuwe zeven personen tellende ensemble Tree House zijn nieuwe werk presenteren. Dat laatste concert had een officieel tintje door de aanwezigheid van wat hoogwaardigheidsbekleders. En zo bleek al snel dat dit Nederlands-Duitse concert niet toevallig gepland was aan het eind. Door één van de twee scheidend artistiek directeuren Peter Schulze werd de groene staatsminister van Cultuur en Media van de Bondsrepubliek Duitsland Claudia Roth ingeleid. Die vervolgens de loftrompet stak over de organisatie en het woord ondanks pogingen van Schulze niet meer losliet tot ze alles had gezegd wat ze kwijt wilde. In het bijzijn van de ambassadeur voor internationale culturele samenwerking Dewi van de Weerd van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken werd bekendgemaakt dat Nederland partnerland voor jazzahead! in 2024 wordt.
En daarna kon het optreden van Tree House met één van de vier werken in opdracht jazzahead! 2023 overtuigend en met een goed gevoel afsluiten.

Felix Schlarmanns “Tree House”

11 – 14 APRIL 2024
De data voor jazzahead! 2024 zijn inmiddels vastgelegd.

Jazzahead! 2023
Bremen (D)
27, 28, 29 april 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer