Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Kap- en Nagelsalon De Doelen voortijdig gesloten

De burgemeesters weten het zelf ook niet meer. Zaterdag 15 januari opende de horeca bij wijze van protest tegen de corona-maatregelen massaal de deuren. Voor controleren van een QR-code was weinig tijd of capaciteit; laat staan dat er naar ID werd gevraagd. In een groot deel van de horeca was het een ongecontroleerd feest en zelfs sluitingstijden werden niet altijd gerespecteerd. Maar van handhaving van de regels was nergens sprake en burgemeesters gedoogden massaal overtredingen.

ESSENTIËLE CULTUUR
Dat het ook anders kan bleek woensdag 19 januari 2022 toen de cultuursector op een creatieve manier haar noodkreet liet horen; beschaafd en bescheiden! Terwijl winkeliers en veel andere ondernemers hun deuren weer al mochten openen, zit de cultuursector volledig op slot. En dat moet zo snel mogelijk veranderen!

In het pand aan het Rotterdamse Schouwburgplein was als onderdeel van een landelijke protestactie de Doelen Studio tijdelijk omgebouwd tot een Kap- en Nagelsalon en de knip- en nagelgasten werden getrakteerd op een divers en hoogstaand muzikaal programma tussen 13.00 en 17.00 uur. De gasten die aan de deur hun reservering konden maken voor een behandeling konden vervolgens na QR- en ID-controle in behandelstoel of wachtruimte plaats nemen. Alles tot in de puntjes geregeld! De door De Doelen uitgenodigde muzikanten verzorgden volgens tijdschema een optreden van ongeveer dertig minuten.

KNIPPEN MET KIKA
Om drie uur stond de, ten onrechte als gelegenheidsband geafficheerde, Fenix gereed om op te treden. Deze vier muzikanten (Kika Sprangers op alt- en sopraansaxofoon, Robert Koemans op piano, William Barrett op contrabas en Willem Romers op drums) speelden voor het salonpubliek een prachtige set met heerlijke eigentijds jazzmuziek.
Het Nederlandse Coronabeleid is voor niemand meer te begrijpen. Waarom juist deze sector, die zich al bijna twee jaar aan de regels heeft gehouden en hun publiek en de sector niet in de kou liet staan, nog niet open mag is een raadsel. En dat terwijl je bij IKEA gewoon in de rij kan staan om naar binnen te gaan. De musea, theaters en concertzalen moeten zo snel als mogelijk weer open!

BURGEMEESTERSPROTEST
Na het laatste nummer van Fenix springt directeur Janneke Staarink op het podium om te melden dat er helaas toch gehandhaafd gaat worden en dat er aan dit rustige en niemand-in-de-weg-zittende evenement voortijdig een eind gaat komen. Er is nog wat gerekt met de tijd tot vier uur, maar dán moet het afgelopen zijn.
Vanzelfsprekend willen ze hun goede relatie met de gemeente niet op het spel zetten. Een snelle wisseling op het podium zorgt er voor dat het laatste ensemble ook nog wat speeltijd krijgt en om vier uur is inderdaad iedereen vertrokken uit de Beautysalon. Ook op andere plekken in de stad zoals Theater Walhalla werden de deuren voortijdig gesloten onder dreiging van boetes.
Met dit handhavingsbeleid geven de burgemeesters van de gemeentes aan van de landelijke regels ook geen snars te begrijpen. Hoe kun je anders dit beleid duiden?

FENIX
Robert Koemans – piano
Kika Sprangers – alt- en sopraansax
William Barrett – contrabas
Willem Romers – drums

Doelen Studio Rotterdam (NL)
19 januari 2022
Tekst en fotografie: Eddy Westveer