Kleurrijk North Sea String Quartet verrast

George Dumitriu en Pablo Rodríguez
Thomas van Geelen
Yanna Pelser

De warme aardse gele kleur – bijna sinaasappel oranje – kom je overal in en rond de woning tegen. Soms in allerlei typische details, zoals in de speciale bankjes, ander meubilair of in een platenspeler. De voordeur van het maagdelijk witte pand met witte kozijnen en gele luiken staat op de eerste zomerse middag van het jaar gastvrij open. Een vriendelijke locatie tegenover de oude smidse op het pleintje van de Dorpsstraat in Ellemeet. Op de overweldigende gele vloer staan bij binnenkomst een vijftigtal witte stoelen gereed. Een aantal jaren geleden verruilde kunstenares Marie-José Robben haar atelier in Amsterdam voor deze plek op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. In de ruimte hangen grote en kleinere abstracte olieverfdoeken, zwaar aangezet met explosieve kleuren en bijna driedimensionaal. In Amsterdam schilderde ze en als hobby speelde ze altviool in het Philharmonisch Orkest Mozart. In Zeeland viel dat laatste weg en wilde ze toch nog wel eens iets met muziek doen; een strijkkwartet laten optreden bijvoorbeeld.

North Sea String Quartet

NOMADISCH
In Stichting MuziekPodium Zeeland (MPZ) vond ze een mooie bondgenoot. MPZ ontstaan uit de fameuze Stichting Nieuwe Muziek Zeeland houdt een bescheiden kantoor in Middelburg, en bouwt een nomadisch netwerk van speelplekken door de hele provincie. Misschien schatplichtig aan de Provincie Zeeland, maar dat is ook wederzijds getuige de aanwezigheid van Han Polman als Commissaris van de Koning, die overigens Cultuurgedeputeerde Jo-Annes de Bat verving. Voorafgaand aan dit concert was in de Bewaerschole in Burgh-Haamstede de expositie geopend van beeldend kunstenaar Nanda Raemansky. Zij heeft artistiek onderzoek gedaan naar het escapisme in Zeeland. Haar expositie Escapism – No Escape te zien tot 5 mei 2024.

North Sea String Quartet in galerie Ellemeet

VRIJ
Precies vier weken geleden zagen en hoorden we het in 1985 gestarte fenomenale Amerikaanse Turtle Island Quartet. Je zou kunnen zeggen dat het North Sea String Quartet dat bijna 8 jaar bestaat in de traditie van deze vrije strijkers haar eigen weg zoekt: No strings attached. Anders dan bij de traditionele strijkkwartetten hoor je hier improviserende musici. De topmusici van het North Sea String Quartet schrijven eigen muziek en laten zich inspireren door alles wat op hun pad komt. Ze putten uit moderne jazz, wereldmuziek, modern klassiek, drums ‘n bass, electronische muziek en meer. Dat maakt het zeer boeiend, omdat er een organische en zeer eclectische muziekbibliotheek ontstaat, waarbij weinig opties worden uitgesloten.

North Sea String Quartet

SPLUNGE
Vanaf 10 mei presenteert het gezelschap hun vierde plaat. Pas gisteren werden de opnames voor productie goedgekeurd, dus het nieuwste plaatje is nu in Ellemeet nog niet te koop. Maar vandaag worden we getrakteerd met de nieuwste muziek van deze groovy creatieve vogels. Een voorpremière van het album Splunge.
Het op Braziliaanse choro en Westerse Bigbandmuziek gebaseerde Choroesque, geschreven door Dumitriu startte het concert met een ritmisch intro en kreeg steeds meer melodieuze vorm. Iedere muzikant schreef van uit zijn of haar specialisme of inspiratie. Zo hoorden we achtereenvolgens een snufje tango en minimal music in Carousel van Pelser een stukje electro funk met Roller en het kryptische splasherige Cryptosplash. De inmiddels als single uitgebrachte W.T.T.T. – een persoonlijke visie op de wereld van Rodríguez – is eigenlijk een 4-delige suite. In het filmische Last Ferry hoorden we de veerboot zich moeizaam naar Helsinki door het met ijs gevulde water een weg banen. Het speelse Mojito van cellist Van Geelen sloot deze mooie zaterdag matinee met feestelijke klanken af.

North Sea String Quartet

MEER
Wie dit concert heeft gemist of nog niet genoeg had van de innovatieve speeltechnieken van dit eclectische ensemble kan nog uit een 13-tal releaseconcerten kiezen. Om het publiek zoveel mogelijk onderdeel uit te laten maken van dit muzikale avontuur, speelt het kwartet op de grotere podia met een alternatieve opstelling. Ook wordt het geheel verrijkt met een prikkelend podiumontwerp. Te zien en te horen vanaf 10 mei 2024 in LantarenVenster, PlusEtage, Pletterij, Cultuurschip Thor, Paradox, Willem II Toonzaal, Theater De Regentes, Het Drakenhuis, The Sound of Violin Festival, Brouwerij Martinus, Brebl, TivoliVredenburg tot en met 13 juni 2024 in het Bimhuis!

NORTH SEA STRING QUARTET
George Dumitriu – viool, altviool
Pablo Rodríguez – viool, percussie
Yanna Pelser – altviool
Thomas van Geelen – cello

MuziekPodium Zeeland
Galerie Ellemeet (NL)
6 april 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer