Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Lady Blackbird eert sterke vrouwen op Gent Jazz

Lady Blackbird
Van Morrison
Saxofonist Gary Bartz speelde dit weekend met het Britse jazzcollectief Maisha

,,Gloria… G-L-O-R-I-A… Gloria’’ zingt het publiek massaal mee met Van Morrison.
Het zijn de laatste tonen van het geslaagde eerste deel van Gent Jazz Festival waarbij 17.000 bezoekers de kassa passeerden. De Noord-Ier, 76 inmiddels, was de hoofdact op zondag 10 juli. De hits van vroeger kwamen zoals verwacht aan het eind van het concert, dus ook Brown Eyed Girl. Meezingen deed een deel van het publiek ook al bij het eerste nummer, DangerousVan The Man had in Gent op de Bijloke-site een goede band bij zich en hij speelde bluesy en jazzy op de mondharmonica. Sir Van –  hij werd in 2015 in de adelstand verheven – had er duidelijk zin in deze avond.

Ibrahim Maalouf speelde op de openingsdag van het festival

STERKE VROUW
Het festival begon donderdag 7 juli, met trompettist Ibrahim Maalouf als grote trekpleister. Mijn speciale aandacht vrijdag ging uit naar Lady Blackbird, de band van zangeres Marley Munroe, die ik nog nimmer had zien optreden. Het werd een verbazingwekkende goed concert.
De zangeres kwam op en zette in. Ik noteerde: “Een Betty Carter-achtige intro” –  “Stem lijkt op Mahalia Jackson” – “Outfit doet me denken aan Josephine Baker” – “En aan Grace Jones”. Het tweede nummer van de setlist was Blackbird, een protestsong die Nina Simone vorige eeuw schreef. Weer een link van Marley Munroe met een sterke vrouw. “Blackbird, you ain’t ever gonna fly”… maar de krachtige zang scheert wel over de hoofden van het publiek. Indrukwekkend is nog zacht uitgedrukt. De zang en de performance zijn van een vrouw die heldinnen eert en hun boodschap doorgeeft. Tegen onrecht en ongelijkheid in haar geboorteland Amerika en overal ter wereld. Hoe actueel wil je het hebben…

Pianist Chris Illingworth van het Britse GoGo Penguin

TRIO
Het Britse trio GoGo Penguin heeft door de jaren heen een superstatus gekregen. Ritmisch spel, minimalistisch, improviserend vanuit minieme wijzigingen in het thema, hevig swingend. Het pad voor deze vorm van muziek van piano, drums en bas werd in Europa ooit geplaveid door het Esbjörn Svensson Trio. De bekendste volgers zijn Chris Illingworth, Rob Turner en Nick Blacka. Hun dynamische optredens spreken veel mensen aan – terecht.

Charles Lloyd trad op met zijn Marvels en gitarist Bill Frisell

SAXOFONISTEN
De saxofonisten Charles Lloyd (84) en Archie Shepp (85) zijn de grote namen op zaterdag 9 juli. Zij zijn van een generatie die niet wil ophouden met optreden: muziek met een boodschap is hun leven, hun missie.

Een derde saxofoonlegende, Joe Lovano trad dezelfde dag op met Dave Douglas

LLOYD
Charles Lloyd & The Marvels
with Bill Frisell staat in het programma. Bill Frisell is een gevierd gitarist. Er zijn weinig muzikanten die een zo’n breed spectrum van de muziek beheersen. Free jazz (bij John Zorn bijvoorbeeld), country en blue grass en concerten met een symfonie orkest; hij beheerst het allemaal.

Het laatste album van Charles Lloyd, Tone Poem, grijpt terug op “klassieke” nummers uit het jazzrepertoire en is de rode draad tijdens het concert. Lloyd speelt met overtuiging en weet als altijd prachtige sound uit zijn tenorsax te halen. Ook op fluit soleert hij meesterlijk. Bill Frisell en pedal steel guitar-speler Greg Leisz zijn onmisbaar voor de sound op Tone Poem – toch een wat ongebruikelijk instrument op een jazzfestival, de pedal steel guitar, maar het pakt prima uit. Als altijd heeft Charles Lloyd met bassist Reuben Rogers en drummer Kendrick Scott een ritmesectie van de buiten categorie. Het was een spetterend concert.

 De 85-jarige Archie Shepp wisselde zang af met de tenorsaxofoon, met Jason Moran op de piano

SHEPP
Hoe anders was het optreden van Archie Shepp en pianist Jason Moran. Zij brachten vorig jaar het album Let My People Go uit. Daaruit werd ook geput voor het optreden in Gent. Voor Archie Shepp gaan de jaren tellen. Hij oogde broos op het podium, gezeten in een stoel, bracht hij zijn karakteristieke spel vol vuur, maar hij haalde niet het niveau van op de cd. De Franse zangeres Marion Rampal voegde zich bij het tweetal op het podium en dat gaf het concert een nieuwe dimensie. De Française opende met Blasé. En weer noteerde ik  de naam van een beroemde vrouw. De stem van Marion Rampal deed me herinneren aan Billie Holiday.

Londonse jazzvocaliste Judi Jackson stond op de slotdag op het podium

B-JAZZ
Het trio van de Belgische saxofonist en componist Matthias Van den Brande is de winnaar geworden van de B-Jazz International Contest. De Nederlandse bassist Tijs Klaassen en – eveneens uit Nederland – drummer Wouter Kühne zijn de andere leden van het trio. Er namen zes groepen aan de contest mee. De winnaars gaan optreden op enkele van de grootste Europese jazzfestivals.

Het tweede deel van Gent Jazz festival ( 12-16 juli) heeft onder meer Sting,bassist Avishai Cohen en Christian McBride als trekpleisters.

Trombone-ensemble van Nabou Claerhout, winnaar van de Jong Jazztalent Gent 2021, speelde de eerste dag
Jim Wilson, Trixie Whitley en Daniel Lanois (v.l.n.r.) speelden op de slotdag van het eerste weekend van Gent Jazz

GENT JAZZ
eerste weekend
7 t/m 10 juli 2022
De Bijloke
Gent (B)
Tekst: Peter Beije
Fotografie: Maurits van Hout
(behalve Van Morrison door Bruno Bollaert)