Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Maciej Obara Quartet stak vuurwerk af

Maciej Obara
Maciej Obara maakt indruk in Paradox
Maciej Obara Quartet
Gecompliceerd, geconcentreerd en verkennend samenspel op het podium
Maciej Obara
Maciej Obara

De Pools conservatief-nationalistische regering sloopt de rechtsstaat en houdt hervormingen in het land tegen. Volgens het Europees Hof van de Rechten van de Mens plaatst Polen zich zelfs buiten de Europese rechtsorde. De ontwikkeling van de Poolse blik op behandeling van vluchtelingen, het klimaat, de rechtsstaat en lhbti-rechten doet ons de wenkbrauwen fronsen.

VERKLANKTE VRIJHEID
De jazzscene in Polen levert gelukkig een positiever en ook veel progressiever uitstraling. Na de val van het communisme is jazz alleen maar populairder geworden. Het genre is volgens Poolse muziekliefhebbers juist de verklanking van de vrijheid. Het Poolse jazztalent op de mondiale jazzpodia groeit in aantal en in kwaliteit.

Maciej Obara met muzikale soulmate Dominik Wania
Maciej Obara met muzikale soulmate Dominik Wania

Bandleider en saxofonist Maciej Obara (1981) past helemaal in dit beeld. In 2008 werd hij gevraagd om bij de legendarische Poolse trompettist Tomasz Stańko (1942) te komen spelen. Daar ontmoette hij ook pianist en muzikale soulmate Dominik Wania. De vriendschap kreeg een grote invloed op het verdere muzikale pad van beide artiesten.

In 2012 wordt Obara geselecteerd met 9 andere muzikanten om deel te nemen aan het project “Take Five Europe”. Het project kan om vele redenen als zijn keerpunt in de carrière worden gezien. Hij werkte hier samen met (naast Nederlandse muzikanten Bram Stadhouders en Oene van Geel) de Noorse muzikanten Ole Morten Vågan en Gard Nilssen. Na “Take Five Europe”, richtte Obara samen met de twee Noren en de eerdergenoemde Dominik Wania zijn Pools-Noorse kwartet op.

ECM
Begin 2017 kreeg Obara een uitnodiging voor een opnamesessie van Manfred Eicher. Het album Unloved, opgenomen in Rainbow Studio in Oslo, werd in november 2017 op het ECM-label uitgebracht. In 2019 volgde de geprezen opvolger, Three Crowns, met nieuwe eigen nummers plus geïmproviseerde muziek van de 20ste eeuwse componist Henryk Mikołaj Górecki.

Maciej Obara Quartet
Maciej Obara Quartet bleek zeer gretig om vuurwerk af te steken

UITGESTELD ORGASME
Obara
kondigde enigszins moeilijk verstaanbaar aan dat ze van Unloved èn hun laatste album gingen spelen, maar dat er ook premières te verwachten waren. Ondanks dat deze tour twee dagen eerder startte in Gent, voelde het in Paradox alsof het Pools-Noorse Quartet voor de eerste keer samen speelde na anderhalf jaar eenzame opsluiting. Allen bleken zeer gretig om te spelen en het nodige vuurwerk af te steken. Met een voor het publiek invoelbare spanning werd als eerste een stuk van Górecki uitgerold op het podium. Obara heeft een fysieke en beweeglijke stijl van spelen. De noten borrelen soms explosief op vanuit zijn tenen. Drummer Gard Nilssen volgt hem nauwgezet en strooit voortdurend met fijne en complexe ritmes. Het komt over als een gecontroleerd uitgesteld orgasme dat de grond doet beven. Een pandemie lijkt voordelen op te leveren.

Ole Morten Vågan
Maciej Obara
Veel dynamiek tussen muzikanten zichtbaar op het podium
Gard Nilssen

POST-PANDEMIE
Post-pandemische nieuwkomers met improvisatie vanuit de onderbuik zorgden voor een prachtig muzikaal avontuur. Pianist Dominik Wania manoeuvreert tussen klassiek en jazz en maakte het alleen maar leuker en spannender. Het nummer, Sleepwalker bracht even wat rust terug en hier kreeg contrabassist Ole Morten Vågan ruimte om fraai te soleren. Wel muziek om goed bij de les te blijven; zowel óp als vóór de speelplek. Gecompliceerd, geconcentreerd en verkennend samenspel op de planken bracht de geboeide muziekliefhebbers in Parodox op het puntje van hun stoel.

MR S
Na een enthousiast applaus komt het gezelschap nog één keer terug op het podium. Schatplichtig aan trompettist Tomasz Stańko volgt een fraaie hommage; Mr. S., wat ook het slotnummer is op Three Crowns.

Dominik Wania
Dominik Wania manoeuvreert tussen klassiek en jazz

MACIEJ OBARA QUARTET
Maciej Obara – altsaxofoon
Dominik Wania – piano
Ole Morten Vågan – contrabas
Gard Nilssen – drums

Tomasz Stańko
trompettist Tomasz Stańko (1942 – 2018)

Paradox Tilburg (NL)
8 oktober 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer