Madrid of Sevilla in het Tobacco theater

Zoals de viool en de piano het meest hoorbaar zijn in de klassieke muziek, is de gitaar wel het meest gebruikte muziekinstrument in de popmuziek. Naar een recente schatting spelen alleen al in Noord-Amerika zo’n 23 miljoen mensen gitaar, of doen pogingen daartoe. Ook in Nederland staan er zeker 2 miljoen gitaren in een hoek van de kamer of hangen aan een haakje in een slaapvertrek. De meeste ‘gitaristen’ hebben het na het aanleren van drie akkoorden wel bekeken. Zoals je een dikke pil van een boek na enkele bladzijden lezen al weer weglegt om er nooit meer in te kijken. Dat je het overigens met die drie akkoorden ver kon schoppen bewezen de eerste popbands in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

GITARISTEN
Daar is nu geen sprake meer van want een beetje gitarist is grondig geschoold op een conservatorium en is in staat, behalve talloze akkoordenschema’s, ook moeiteloos te soleren op zijn instrument. Grote voorbeelden in de jazz zijn Wess Montgomery, John Scofield, Pat Metheny of Kurt Rosenwinkel. En in de popmuziek natuurlijk Jimi Hendrix en Eric Clapton. Tot zover de jazz- en popmuziek. Want op zaterdagmiddag 26 juni waren wij toehoorders (en kijkers) van gitaarmuziek die zich noch onder pop of jazz kan rangschikken. Akoestische gitaarmuziek afkomstig uit Spanje en daar mateloos geliefd: Flamenco!

STRADIVARIUS
Hartstochtelijke muziek die gevoelens van weemoed en verlangen bewerkstelligt. Als er één niet-Spaanse gitarist in staat is die gemoedsaandoening te vertolken dan moet dat Eric Vaarzon Morel zijn. Die al op jeugdige leeftijd les kreeg van de inmiddels 79-jarige Paco Pena, en ook op een van zijn gitaren speelt. De gitaar die Vaarzon Morel bemachtigde is volgens hem de Stradivarius onder de gitaren. Eric Vaarzon Morel is beroemd en niet alleen in Nederland.

ELLE
Wil je hem zien en horen dan moet je er snel bij zijn. Op de dag dat wij weer eens – op afstand – in een theater mochten zitten, het sfeervolle Tobacco theater in Amsterdam, was het compleet uitverkocht. Eric trad niet alleen op, ook zijn lieftallige dochter ELLE toonde haar zang- en gitaarkwaliteiten. En over hartstocht gesproken, Conchita Boon, danseres gaf een staaltje van indrukwekkende danskunst weg. All in all, alsof je een middagje in Madrid of Sevilla was. Gaat dat zien en horen!

ERIC VAARZON MOREL,
ELLE Y CONCHITA BOON

Eric Vaarzon Morel – gitaar
Elle Vaarzon Morel – zang, gitaar
Conchita Boon – dans


Tobacco theater
Amsterdam (NL) 26 juni 2021
Tekst: Bram Schilperoord 
Fotografie: Ranjani Nirosha