Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Make It intiem jazz festival met veelzijdig programma

OAK
Make It Jazz Festival
Make It Jazz sloot zondag af met OAK en Teis Semey Trio op het hoofdpodium
Teis Semey en Jasper Høiby

In 2018 startte Make It Jazz Festival in Tilburg als nieuw festival door en voor jonge muzikanten. In het weekend van 17, 18 en 19 september 2021 vond de derde editie plaats; kleinschaliger dan in 2018 werd beoogd, maar met dezelfde intenties. Met Paradox als het warme hart van het festival, werd er ook gemusiceerd in Cinecitta en de Synagoge door overwegend jonge muzikanten. De jazzdefinities werden een beetje opgerekt. Alle locaties op kruipafstand van elkaar; dat is doelmatig en voelt bovendien ook lekker intiem.

Jesse Schilderink en Jens Meijer in de foyer
Jesse Schilderink en Jens Meijer openen in de foyer

FOYER
Wij bezochten de laatste dag met een middagprogramma op drie podia en zes acts. De plek van het oude rokershok in Paradox was omgebouwd tot een heus foyerpodium. Daar speelden al in de vroege middag de Rotterdamse reus op tenorsaxofoon Jesse Schilderink met slagwerker Jens Meijer de ballen uit hun broek tijdens een gespierde en dynamische jazzset die op het grote podium niet zou hebben misstaan. Later op de middag speelde daar Fumage. De muziek van dit trio van gitarist (en zanger en toetsenist) Yuri Rhodenborgh, de Luxemburgse multi-instrumentalist Pol Belardi en Angelo Boltini (inderdaad uit het circusgeslacht) op bas en toetsen is niet onder één stijl te categoriseren. En waarom zou je? Ongepolijst, stevig en toegankelijk werd eveneens hun kakelverse nieuwe single Attitude uitgevoerd.

Fumage
Fumage met Angelo Boltini, Yuri Rhodenborgh en Pol Belardi

BLOKKENSCHEMA
Een snelle blik op het blokkenschema leerde ons dat er overlappingen zijn in het programma. Dat is op zich logisch en het betekent dat je keuzes moet maken. Maar niet logisch dat er gelijktijdig in foyer en zaal van Paradox wordt gemusiceerd. Dat kan gewoon niet samen. Hierdoor liep het programma een paar Brabantse kwartiertjes uit.

SYNAGOGE
Tegenover de ingang van Paradox bevindt zich een besloten pleintje. Met aan de achterkant de gevel van de in 1874 ingewijde Tilburgse synagoge. Het rijksmonument is de thuishaven van de Liberaal-Joodse Gemeente Brabant “Aree Hanegev”. Tijdens Make It bood het plaats aan vijftig zittende muziekliefhebbers per concert. Er staan twee acts geboekt die elk twee sets van dertig minuten spelen. Singer-songwriter Roosmarijn en jazzgitarist Prashant Samlal vormen een niet alledaags duo. Ze staan midden in de synagoge tegenover elkaar te spelen. Roosmarijn, die garant staat voor dromerige liedjes gecombineerd met altviool en werden verrijkt met een triple stereo mega loopstation en ander elektronisch voetwerk. Dat vormde al een bandje met een boeiend resultaat op zich.

Roosmarijn en Prashant Samlal
Roosmarijn en Prashant Samlal

Samlal op zijn Fender Telecaster ging met een bescheiden arsenaal aan essentiële pedalen improviserend de verbinding aan met Roosmarijn. Een ogenschijnlijk ongewone samenwerking die verwonderlijk goed aansloot.

Bram Stadhouders' Orbit
Bram Stadhouders’ Orbit

Gitarist Bram Stadhouders zat letterlijk helemaal midden in zijn muziek. Zijn surround gitaar met 3D-beleving noemt hij Orbit.

Het is een wat technisch verhaal, maar het komt er op neer dat iedere snaar een apart element heeft en het signaal daarvan naar een computer wordt geleid. Daar wordt het vertaald en/of bewerkt en mathematisch gedistribueerd. Naast de snaargeluiden zijn er ook samples, beats en andere geluiden die met zijn gitaar worden aangestuurd. Via acht geluidsboxen in een cirkel wordt het geluid ruimtelijk en beweegt door de hele ruimte. Het resultaat bestaat uit ruimtelijke harmonieën en ritmes die voor een totaalervaring zorgen.

Een matje in plaats van stoelen was nog mooier geweest! Het nodigt uit om je met gesloten ogen onder te dompelen in Stadhouders’ muzikale wereld en je te laten meenemen.

EIKENHOUT
In de zaal van Paradox zijn twee concerten bedacht van elk anderhalf uur. Pianist en bandleider Sjoerd van Eijck lanceerde zojuist zijn eerste cd. En misschien is de muziek op het album nog wat aan de voorzichtige kant. De performance van Van Eijck en zijn kwartet OAK op het podium was krachtig en enerverend. Energiek en meeslepend werd een fraaie bloemlezing uit het album Aurora afgedraaid waar de vonken af sprongen. Ook een fonkelende job voor festivalprogrammeur en trompettist Koen Smits die op het podium afgewogen wisselde tussen trompet en flugelhorn. Soms speelde hij fel en resoluut en vaak stemmig en zoekend naar de dialoog met de andere muzikanten. OAK bleek van dik eikenhout zaagt men geraffineerde plankjes.

Pianist Sjoerd van Eijck
Sjoerd van Eijck
Trompettist Koen Smits en bassisit Allessandro Fongaro
Koen Smits en Alessandro Fongaro
Willem Romers
Willem Romers

UITSMIJTER
De in Amsterdam verblijvende Deense gitarist Teis Semey sloot Make It zeer waardig af. Dat deed hij met zijn tijdens corona ontstane trio waarin landgenoot met bassist Jasper Høiby en drummer Jamie Peet, die inviel voor Sun Mi Hong. Ze hadden ‘s morgens even aan elkaar gesnuffeld en dat bleek ruim voldoende om ’s middags met hun nieuwe drummer verbluffend te excelleren. Jasper Høiby had in Paradox nog wel even wat recht te zetten; hij speelde daar de laatste keer op 6 maart 2020 met zijn Planet B en de volgende dag ging Nederland op slot en volgde een pandemie. Niet zijn schuld natuurlijk, maar toch. Semey vult de set met een rijk geschakeerde melange van pakkende en avontuurlijke composities. Niet alleen van zijn hand, maar ook van Høiby.  En drummer Jamie Peet leverde een impressieve bijdrage in de spanningsboog van de nummers. De opporrende riffs van de flamboyante Semey stoeien met de prikkelende grooves van de gelauwerde bassist. Er gebeurt veel op het podium.

Teis Semey Trio
Teis Semey Trio met een rijk geschakeerde melange….

En de muzikanten hebben het niet alleen naar de zin, maar doen ook hun uiterste best het publiek te vermaken. Een fijne uitsmijter van het Make It Jazz Festival dat niet alleen het ‘vaste’ Paradox-publiek leek aan te trekken. Uiteindelijk ging iedereen met een prima gevoel huiswaarts.

Veel toegiften....
Veel applaus na een royale toegift

Make It Jazz Festival Tilburg
PROGRAMMA ZONDAG 19 SEPTEMBER 2021

ROOSMARIJN & PRASHANT SAMLAL
Roosmarijn – zang, altviool, electronica
Prashant Samlal – electrische gitaar

JENS MEIJER & JESSE SCHILDERINK
Jens Meijer – drums
Jesse Schildering – tenorsaxofoon

SJOERD VAN EIJCK’S OAK
Sjoerd van Eijck – piano
Koen Smits – trompet en flugelhorn
Alessandro Fongaro – contrabas
Willem Romers – drums

BRAM STADHOUDERS ORBIT
Bram Stadhouders – surround gitaar, electronica

FUMAGE
Yuri Rhodenborgh – gitaar, toetsen, zang
Pol Belardi – drums, toetsen, synths
Angelo Boltini – electronica, basgitaar, synths en backing

TEIS SEMEY TRIO
Teis Semey – gitaar
Jasper Høiby – contrabas
Jamie Peet – drums

Make It Jazz Festival
Paradox en synagoge
Tilburg (NL)
19 september 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer