Markante Mechelse lokaliteiten met vurige jazzconcerten

17de jazzathome festival Mechelen schakelde op naar 'medium edition'

Eve Beuvens Trio in Hof van Cortenbach
Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs
Serendip Quartet te gast bij Trendson

JAZZATHOME EN JAZZZOLDER
Het 17de jazzathome festival schakelde op naar een ‘medium edition’, na een covid-pauze in 2020 en een ‘limited edition’ in 2021.
Het hoogtepunt op zondag kende op de 11de september 2022 weer twaalf speellocaties en evenveel ensembles. De formule is eenvoudig, maar de organisatie altijd weer een huzarenstuk. De zonder winstoogmerk opererende Mechelse Jazzzolder staat garant voor een door vrijwilligers gerund draaiboek. Jazzconcerten met als decor de eeuwenoude stad Mechelen, vormen het speelveld van de laatste middag van een groots festival met de beleving van een intiem huiskamerconcert. Of beter gezegd: twaalf huiskamers met in totaal  zesendertig concerten!

jazzathome / jazzzolder

DRIE CONCERTEN
Hoe werkt de formule? De twaalf speelplekken zijn op loop- of fietsafstand van elkaar verwijderd in het centrum. Op elke plek zijn er drie (synchrone) concerten van 45 minuten, met steeds een pauze van 45 minuten. Elke bezoeker kan dus drie concerten kiezen en heeft voldoende tijd om zich tussen de concerten te verplaatsen. De plekken hebben voldoende variatie in muziek en sfeer om vooraf interessante keuzes te kunnen maken. Vol is vol. Wij kozen plekken uit waar we niet eerder waren, waarbij muziek mede de keuze bepaalde. Het eerste concert start om 14.15 uur en het laatste is om 18.00 uur klaar. Bij aankomst staan de vrijwillige gastvrouwen en -heren de bezoekers op te wachten met een wijntje of een Mechelse biertje en zorgen voor een zitplaats.

Smart filmen en fotograferen en dan thuis nog eens nagenieten?

PIANO
Voor ons eerste concert begeven we ons naar het hernieuwde Hof van Cortenbach, genoemd naar de vooraanstaande familie 16de eeuw woonde. Tot voor kort stond hier een serie verkrotte en leegstaande panden als stille herinnering aan die rijke tijd. De stad Mechelen heeft de afgelopen jaren volop geïnvesteerd en vanaf 2019 werd hier driftig gerestaureerd. Gevels en daken werden aangepakt en na een nieuwe invulling gingen in 2021 de deuren van het imposante 16de eeuwse stadspaleis weer open voor wonen en werken. Een van de nieuwe bewoners is Quatre Mains Piano’s en tijdens Jazz at Home tevens gastheer voor het Eve Beuvens Trio.

Eve Beuvens speelt bij jazzathome een rijke selectie mooie standards die ze best zelf had willen componeren

Toen wij eventjes voor twee uur arriveerden waren de muzikanten nog even in het souterrain onder de stenen gewelven aan het warm spelen. We schrokken wat van de akoestiek, maar toestroom van publiek had positieve effect op het geluid en dempte voor een deel de galm. Een paar gordijnen kunnen ook wonderen verrichten. Pianiste en componiste Beuvens speelt met haar trio nummers uit “the American Songbook” en uit de Europese jazz; nummers die ze best zelf had willen componeren. Ze speelden in een volkomen akoestische setting; met de niet aangekondigde Argentijnse in Brussel afgestudeerde contrabassist Fil Caporali. Vaste slagwerker Jan De Haas (ook bekend als vibrafonist), die het tempo strak hield en accenten zette waar nodig, speelde vooral bij ballads zoals Gershwin’s Embraceable You voorzichtig en/of hanteerde de brushes.

Eve Beuvens Trio te gast bij Quatre Mains

HAVERWERF
De tweede Mechelse concertlocatie bevindt zich aan de Haverwerf aan de Dijle. Drie iconische panden op een rij. Het rode pand is het Sint-Jozef-huis; het dateert van 1669 en is in 1904 heropgebouwd met gedeeltelijk hergebruikt materiaal. Het groene meest rechtse pand heet Het Paradijs en is minstens honderd jaar ouder. De twee reliëfs boven de vensters van de onderste verdieping ‘De Boom van Goed en Kwaad’ en ‘Uitdrijving uit het Paradijs’ gaven het huis haar naam.

Het Frank Vaganée Trio met neef Dieter Vaganée als gast speelt een verhitte set

We gaan naar binnen in het middelste gebouw, Het Duivelshuis. De sculpturen van saters, duivels en andere figuren boven de deur verbeelden de deugden en ondeugden. De panden zijn intern met elkaar verbonden; Hier speelt het Frank Vaganée Trio met neef Dieter Vaganée die het kwartet volmaakt. De heren spelen een set met niet zo standaard standards. Werk van Adderley, Monk, een prachtig stuk van Lovano en ook een binnen dit vuurwerk niet dissonerend eigen nummer van Frank Vaganée. De saxofonisten stookten het vuurtje lekker op. Het publiek in het volle Sint-Jozef-huis was 45 minuten lang in de greep van dit magnifiek musicerend Belgisch viertal.

Dieter Vaganée
Frank Vaganée
Frank Vaganée Trio met Dieter Vaganée in Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs

BRANDSTAPEL
We vervolgen de historische en muzikale tour door Mechelen voor ons laatste concert; het Serendip Quartet. We zagen het kwartet van saxofonist Arnaud Guichard in 2019 hoge ogen gooien bij B Jazz Contest. Ze wonnen toen de Sabam Cultuurprijs. Op de derde concertlocatie zijn we te gast bij interieurbedrijf Trendson; een zestiende-eeuws pand in Mechelen met een grimmig verleden. Het was ooit de woning van Willem De Clerck, de toenmalige schout van Mechelen die als vurig katholiek ketterse Protestanten op de brandstapel deed belanden. Daarna veranderde de bestemming in nonnenklooster, vestigde er zich een brouwerij en vandaag speelt er een jazzkwartet.

Serendip Quartet even voor hun laatste set

We treffen de muzikanten van Serendip in de openlucht-bandroom. In de bezetting blijkt een aanpassing. Gitarist Florent Jeunieaux werd vervangen door toetsenist Martin Salemi en dat bleek achteraf niet onoverkoombaar.

Serendip Quartet met eigen werk van Queen of Fire
Serendip Quartet te gast bij Trendson
Serendip Quartet te gast bij Trendson

Bij Serendip geen standards, maar uitsluitend spannende eigen titels van hun album Queen of Fire, zoals het betrokken Fighting My Own Demons. Dat gaat over het herstelproces van Congolese vrouwen na sexueel misbruik. Geen lichtzinnige onderwerp, maar dat maakt de muziek er niet minder om. Met Born to Be Free had er eigenlijk best gedanst kunnen worden, maar de Mechelaren bleven lekker zitten. Het slotnummer (They Call Me) The Queen of Fire sloot toevallig stijlvol aan bij de brandstapel van De Clerck en daarmee was de cirkel rond.

EVE BEUVENS TRIO
Eve Beuvens – piano
Fil Caporali – contrabas
Jan de Haas – drums

FRANK VAGANÉE TRIO FT. DIETER VAGANÉE
Frank Vaganée – altsaxofoon
Dieter Vaganée – altsaxofoon
Sam Gerstmans – contrabas
Teun Verbruggen – drums

SERENDIP QUARTET
Arnaud Guichard – tenorsaxofoon
Jasper De Roeck – contrabas
Matthias De Waele – drums
Martin Salemi – toetsen

jazzathome, Mechelen (B)
Quatre Mains – Cortenbachplein 8
Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs – Haverwerf 20-22
Trendson – Schoutetstraat 4
11 september 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer