Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Mats Eilertsen Trio kleurde Black Friday

Met enkele zorgvuldig gekozen aanrakingen van het klavier gaf Harmen Fraanje het gedempte startschot van het concert van het Mats Eilertsen Trio in Goes. Net zo bedachtzaam hanteerde de Noorse slagwerker Thomas Strønen zijn brushes om een zuchtje wind in de zeilen te blazen. En terwijl Mats Eilertsen met zijn strijkstok de snaren van zijn contrabas beroerde stak het trio van wal. De medereizigers in ’t Beest in Goes lieten zich welwillend meevoeren en hadden geen notie van waar de reis naar toe zou gaan. Pas na dertig minuten mochten ze zich met applaus ontladen en hun waardering laten blijken.

Harmen Fraanje

WEERZIEN
Al in 2019 kwam het Noors/Nederlandse trio met het album And Then Comes The Night op ECM Records. Vervolgens werd een tournee gepland en uiteindelijk vond het concert op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland (MPZ) pas plaats op vrijdag 25 november 2022. Corona happens! Wij zagen bassist Mats Eilertsen vijftien jaar eerder voor het eerst te gast bij MPZ in een eet- en jazzcafé onder de Middelburgse Lange Jan. Dat was met het Wolfert Brederode International Quartet met Samuel Rohrer en Claudio Puntin. Daarna zagen en hoorden we de Noorse bassist regelmatig in of met diverse gezelschappen. Het was de eerste keer dat we dit trio, dat ook al zo’n vijftien jaar bestaat, live zagen en hoorden.

Lang uitgesteld concert van Mats Eilertsen Trio

SETLIST
Het trio speelde in Goes het officieel laatste concert van de tour. Het loont om dit trio met veelzijdige improvisatoren meerdere malen te zien en te horen. Geen concert is gelijk! En ofschoon er af en toe wat partituren op de vleugel lagen, een setlist was niet aanwezig. Hier werd vrij gefantaseerd op basis van bestaande composities van de drie muzikanten. En ter plekke werd nieuw werk geëxploreerd en verder ontwikkeld met toevoeging van mooi uitgebalanceerde klankkleuren.

Thomas Strønen tussen twinkelende belletjes en de zware basklank van de Gran Cassa

KOORDDANSERS
Voor een geboeid publiek toonden drie ontspannen koorddansers hun beschaafde inventieve muzikale capriolen. De artiesten bewogen tussen atmosferische klanklandschappen en melodieuze stukken met een aangename swing. Met subtiele interactie werd iedere volgende stap op het koord gezet. De contrabas waarmee Eilertsen reisde kende geen geheimen meer voor hem. Strønen bewoog zich oppermachtig tussen de uitersten van twinkelende belletjes en de diepe resonantie van de Gran Cassa. Samen met Fraanje die met rechtvaardige hand tonen en melodieën doseerde, werd dit een concert waar de onderhuidse spanning voelbaar was.

Mats Eilertsen Trio hoogtepunt 2022

BLACK FRIDAY
Er staan bij MPZ nog meer concerten op de lat dit jaar, maar dit was tot nu toe het mooiste van 2022. Terwijl de halve westerse beschaving zich al een hele week te buiten ging aan de door handelaren aangewakkerde kooplust werd in ’t Beest pas echt kleur gegeven aan beschaving!

MATS EILERTSEN TRIO
Harmen Fraanje – piano
Mats Eilertsen – contrabass
Thomas Strønen – drums, percussie

MuziekPodium Zeeland
’t Beest, Goes (NL)
25 november 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE MPZ CONCERTEN
Goes, Middelburg en Terneuzen

2 december 2022
Doppler Trio
’t Beest – Goes

3 december 2022
Bruut!
De Spot – Middelburg

11 december 2022
Wolfert Brederode, Joost Lijbaart & Matangi Quartet
Porgy en Bess – Terneuzen