Met de hemel in gedachten naar Yuri Honing

Voor het laatste concert van concertseizoen 23/24 nodigde MuziekPodium Zeeland het Yuri Honing Acoustic Quartet uit. In september 2023 bracht Honing voor Challenge Records zijn inmiddels vijfde concept-album met dit kwartet uit, waarbij de muziek is gebaseerd op één thema. Hij nam de plaat in november 2022 in de Hilversumse Wisseloord Studio’s op dus helemaal kakelvers is de muziek niet, maar op het podium van De Spot in Middelburg klonk de muziek uiteraard voor de allereerste keer.

Yuri Honing

HEMELS
Plechtstatig en bijna aarzelend werden de eerste muzieknoten vanaf het podium gelanceerd. De gevoelige gestreken bas van Gudmundsson, bedachtzame percussie van Lijbaart, subtiele en welgekozen pianoklanken van Brederode, waarna Honing zijn lange schaterende klanken door de ruimte verspreidde. Verstilde muziek die langzaam werd uitgevouwen tot een volle intensiteit en via een lange spanningsboog weer bedaard landde. Luisterend naar het introducerende nummer Temple of Trees, gingen we terug naar de natuur. Het deed ons onbewust denken aan het conceptuele De Groene Kathedraal van de Middelburgse kunstenaar Marinus Boezem waarbij de plattegrond van de Kathedraal van Reims één keer is opgetrokken met aanplant van populieren en één keer als uitsparing binnen een veld met eik en haagbeuk. Een tempel van bomen dus. Dit openingsnummer was afkomstig van de laatste plaat Heaven On My Mind, waarvan veel nummers werden gespeeld.

Wolfert Brederode

FINE ARTS
Het opzwepende en meeslepende donkere Goldbrun II is een stuk uit de gelijknamige jazzsuite waarbij Honing zich liet inspireren door Europese componisten als Richard Wagner en Richard Strauss (2017). Behalve dat de musicus een geheel eigen toon en stijl van spelen etaleert, draagt ook zijn muziek een persoonlijk en uitgesproken muzikaal idioom. Je mag het jazz noemen, maar het laat zich niet met een standaardetiket labelen. En wie kan het schelen? Je mag het ook beeldende kunst noemen, want de muziek spreekt zeer tot de verbeelding en voert de luisteraar mee. Hele verfijnde muziek uitgevoerd door muzikanten die al lang samenwerken en met hun gevoelige voelsprieten intuïtief samenspelen. Kunst met een grote K.

Gulli Gudmundsson

AVALON
En kunst speelt een belangrijke rol in het leven van Honing. Tijdens de pandemie werd hij door Museum de Fundatie gevraagd een multidisciplinair totaalkunstwerk te presenteren. Dat deed hij samen met Ronald Westerhuis en Mariecke van der Linden. Muziek (Goldbrun), schilderijen en installaties kwamen daarin samen met het thema Europa. In die coronatijd dook Honing met Brederode ook de studio in om het album Avalon Songs op te nemen. Het kwartet speelt één lange boeiende set voor een aandachtig publiek in Middelburg. Na het verstilde Saturnia volgde het mooi door Brederode op de upright-piano parelend opgebouwde Avalon.

Joost Lijbaart

BLACK
De traditional Black is the colour (of my true love’s hair), bekend geworden door Nina Simone, volgde. Het staat ook op het duoalbum en werd als duo uitgevoerd.
De onstuimige So Long Song en het verfijnde titelnummer Heaven on My Mind sloten de set af. De toegift After All rondde dit met hypnotiserende momenten gevulde spirituele concert perfect af.

YURI HONING ACOUSTIC QUARTET
Yuri Honing – tenorsaxofoon
Wolfert Brederode – piano
Gulli Gudmundsson – contrabas
Joost Lijbaart – drums en percussie

MuziekPodium Zeeland
De Spot, Middelburg (NL)
24 mei 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer