Meteoren slaan in bij PlusEtage!

Sebastian Gramss’ Meteors

Het inmiddels meer dan een halve eeuw bestaande podium PlusEtage in Baarle-Nassau wordt geroemd vanwege de eigenzinnige programmering. Je treft er maar al te vaak ensembles op het podium aan die je zelden elders treft in Nederland. Naar aanleiding van de aanvraagronde 2021 voor de subsidie kleinschalige en incidentele programmering (SKIP) bij het Fonds Podiumkunsten kregen ze nog een dikke pluim! Maar het kan verkeren. Niet dat ze bij de PlusEtage een andere insteek hebben gekozen. Maar in het overzicht van toekenningen SKIP 2024-2025 ontbreekt dit podium met haar avontuurlijke planning. Kennelijk heeft het Fonds haar bakens verzet. Dat is slecht nieuws! En moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te verteren. Op zondagmiddag 24 september 2023 werden de bezoekers in ieder geval nog getrakteerd met een staaltje van uitzonderlijke concerten op het randje van Nederland met België.

Philip Zoubek

UNIVERSUM
Ter promotie van hun recente album Message To The Outer Space staat Sebastian Gramms met zijn Meteors op de planken. Na Osnabrück, Keulen en Eupen is deze zondagmiddag Baarle-Nassau het middelpunt van het universum. De indrukwekkende bezetting en podiumopstelling doet niet direct vermoeden dat het om een ingedikte versie gaat van een ensemble met een nog imposantere line-up. Dat is het twaalf hoofden tellende States of Play! Maar dat minder ook meer kan zijn merken we bij de PlusEtage. Het sextet heeft alles in zich van een groot ensemble; blazers en een uitgebreide ritmesectie plus piano en toetsen. De zes muzikanten van Meteors toonden voorafgaand aan het concert al een podium vol met hun uitgebreide polyfone instrumentarium.

Hayden Chisholm

LIFT OFF
De aftrap van het concert is even rustig als spectaculair. Filmische muziek bracht de bezoekers bij de lancering van een ruimtecapsule die ons met duizelingwekkende vaart van de grond tilde en meezoog naar plaatsen lichtjaren ver van huis. We zweven zonder zweverig te worden, want ritme, swing en melodie en harmonie zijn nooit ver verwijderd. Een kaleidoscopische aaneenschakeling van samenspel en solo’s levert een verrassende reis op. Gelukkig voor de spanningsbalans wil het ook nog wel eens wat schuren en vraag je je af waar het naar toe gaat.

Shannon Barnet (zang en trombone)

FREE WORLD
Meteors
speelden één lange set waarin een bewerking op Ellington’s What A Wonderful World niet misstond. Bijzondere titels passeerden zoals in het door Shannon Barnet gezongen Leader of the Free World waarin ene Donald Trump wordt geciteerd die zich uitroept tot nieuwe leider van een vrije wereld. The Best Leader to Guide us into a Bright Future en No Reason for Concern my Alient Friend zijn redelijk tot de verbeelding sprekende titels met een vette knipoog.

Dominik Mahnig en Christian Lorenzen

MEREL
Voor de toegift die dit topconcert afsloot werden geen buitenaardse inspiratoren gezocht. Met alle voeten weer op de grond leverde een alledaagse vogel 190 songs of the blackbird waarbij nog eens alle registers werden opengetrokken.

Meteors

SEBASTIAN GRAMSS’ METEORS
Shannon Barnet – trombone, zang
Hayden Chisholm – saxofoon, fluit
Philip Zoubek – geprepareerde piano, moog
Sebastian Gramss – contrabas
Christian Lorenzen – toetsen, moog, synthesizer
Dominik Mahnig – drums, percussie

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
24 september 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer