Mixing Memory and Desire

JanWillem van der Ham en Raoul van der Weide
Mixing Memory & Desire
Felicity Provan & George Hadow

We zijn op bezoek bij podium PlusEtage in Baarle-Nassau waar deze zaterdagavond vier bekende improvisatoren te gast zijn. De leden van het jazzensemble dat zich presenteert als Mixing Memory and Desire zijn geen onbekenden in de PlusEtage. Een jaar geleden leverden ze het album Strange Destination af. Bandleider en baritonsaxofonist JanWillem van der Ham schreef de composities. Be my Guest is het lekker in het gehoor liggende openingsnummer met een aangename swing.

MIXING MEMORY AND DESIRE
Het kan geen toeval zijn dat de naam van band uit de beginregels komt van het modernistisch gedicht The Waste Land van TS Eliot uit 1922.

April is the cruellest month, breeding
Lilacs out of the dead land, mixing
Memory and desire
……..

Het is ook geen toevalligheid. Het is de oorspronkelijke titel van een stuk van het eerste album. Het was gebeaseerd op I’ll Remember April voor The Mulligan-Baker Project. Later bedacht bandleider Van der Ham dat deze groepsnaam de band tussen het mooie jazzverleden en de toekomst verwoordde.

Bandleider JanWillem van der Ham

ONSTUIMIG
Via een pad van uitgesproken dissonanten met een onstuimige baritonsax en wispelturige cornet die elkaar achterna zitten hoorden we het titelnummer Strange Destination. Het door intervallen en onverwachte onderbrekingen getypeerde The Gap werd door drummer Hadow en contrabassist Van der Weide lekker strak gehouden, maar ook ingekleurd met een kloeke solo.

Felicity Provan

SEREEN
Te vroeg om afscheid te nemen, maar op tijd voor het serene The Long Goodbye met een vette feature voor de bariton van Van der Ham. Een nieuw stuk heet Frame. Het bevatte naast veel improvisatie ook een viertal beeldende thema’s; wave, spiral, hashtag en block. De eerste set werd afgesloten met (een kort) Essay en Mist. Bij dat laatste nummer, opgedragen aan de Zweedse baritonsaxofonist Lars Gullin (1928 – 1976), voel je dat de weersomstandigheden zich over je ontfermen. Mysterieus en diffuus werden klanken gedempt, maar een beetje wind van de blazers lost de mist langzaam op en we eindigen met een wijds uitzicht.

George Hadow

PREMIÈRE
Na de pauze kregen we de primeur van de eerste publieke vertolking van een nog titelloos nummer. Met een cool swing leggen vooral de drums en ook de bas het fundament voor dit stuwende nummer. Een soort vraag en antwoord tussen bariton en cornet voegen meeslepende flarden melodie toe aan deze wereldpremière. Met Where Do You Come From And Where Do You Go? werd geopend door Provan’s intrigerende solospel, waarna bariton en ritmesectie in één klap als of er een grote deur openging, overweldigend kwamen binnenvliegen.

Raoul van der Weide

CHAOS EN ORDE
Voor het stuk Dreamstuff wordt naarstig naar een drummers-accessoire gezocht om subtiel een belletje aan te tikken. Vanuit een lichte kaleidoscopische chaos doemt een romantische melodie op. Chaos en orde gaan op een bijzondere manier hand in hand bij dit bijzondere gezelschap. Met de beginselen van vrijheid in improvisatie en discipline in swing hebben niet alleen de muzikanten, maar ook de bezoekers een hele fijne avond. Er volgen nog een aantal stukken zoals het ingetogen en sombere Bullets and Drones en het aan aan kornettist Eric Boeren opgedragen Ulicoten. Met een arrangement van Cole Porter’s Night and Day als toegift worden de bezoekers de nacht in gestuurd.

MIXING MEMORY AND DESIRE
Felicity Provan – cornet
JanWillem van der Ham – baritonsaxofoon
Raoul van der Weide – contrabas
George Hadow – drums

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
20 april 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer