Muzikale stedentrip met Steven Kamperman

Op 10 december 2021 verscheen het nieuwe album City Maps van de Utrechtse componist, klarinettist en sinds kort ook slagwerker Steven Kamperman bij Zennez Records. De geplande audiovisuele releasetour strandde helaas grotendeels tussen coronabeperkingen en -obstakels en daardoor werden veel optredens geschrapt.

Bart Maris tijdens “Gotteshaus”

Gelukkig vonden er ook nog mirakeltjes plaats volgens Kamperman. Dat gold in ieder geval voor het op zondag 6 februari 2022 geagendeerde concert in Baarle-Nassau, dat “gewoon” zoals aangekondigd door kon gaan. Daar kon de happy few in de stijf uitverkochte maar niet al te volle PlusEtage genieten van de 2022-première van Kampermans gezelschap.

Jorrit Westerhof en Dion Nijland / City Maps

ROUTEPLANNER
Kamperman
zelf stond garant voor alle composities, speelt klarinetten en is zo af en toe ook de gelegenheidsdrummer. De Belgische trompettist Bart Maris, contrabassist Dion Nijland en Jorrit Westerhof op electrische gitaar vervolmaken het muzikale ensemble. Aan beide zijden van het podium worden door videokunstenares Henrietta Müller smaakvolle visuals geprojecteerd die de muzikale beleving versterken of illustreren. De beelden zijn een mix van abstract en concreet materiaal. Met de avontuurlijke muziek van het album en een stedentrip in gedachten, werd het concert alleen nog maar spannender. Alle twaalf albumstukken werden vrij vertolkt door deze ras-improvisatoren. En alles lag eigenlijk open. Nou ja, bijna alles. De route door de grote stad en de daarmee samenhangende volgorde van nummers staat vast. Alsof je op de menukaart van een twaalfgangen diner kijkt en je weet al wat het dessert wordt. Alleen de smaak kan nog wat verrijkt worden met specerijen en de porties kunnen afwisselen.

KAMERORKEST
We maken een trip door een imaginaire stad waar landen, mensen en culturen samenkomen. We vertrekken vanaf de rumoerige Grand Boulevard, om daarna even tot bezinning te komen in Gotteshaus; een bedehuis waar plaats is voor alle gelovigen, vrijdenkers en humanisten. Natuurlijk moet er ook gedisciplineerd worden gewerkt (Office Park). Via Old Bridge (zagen we daar niet de Rotterdamse Hef?) komen we in Harbour. De marsroute klinkt logisch en de verbeelding van de lokaties met muziek zit knap in elkaar. De bassist en gitarist smelten samen met de twee blazers tot een klein kamerorkest, waar af en toe wat slagwerk aan wordt toegevoegd; een mooie vondst om alle stadse klankkleuren te schetsen. En het concept van City Maps is sowieso een briljant vertrekpunt voor een muziekstuk. En grappig om zittend een stadswandeling te kunnen maken.

Jorrit Westerhof

MUZIEKTENT
Veel stadsingrediënten zijn in het concert opgenomen. Vanzelfsprekend komen we onderweg ook een muziektent (Kiosque à musique) tegen en eindigen we in Dance Hall waar we met mondkapjes op een dansje kunnen maken.

VISUALS
Thuis kun je de stadswandeling met de cd in de speler nog eens lichtjes overdoen en zelf je route kiezen. De thuisroute kost je ongeveer 67 minuten.
Thuis op de bank moet je helaas de door Henrietta Müller vervaardigde en verzamelde beelden missen. De door haar gemaakte visuals, gevormd door een amalgaam van abstract en concreet beeldmateriaal, versterken het gevoel en sfeer van turbulentie en luwte tijdens deze grote-stadsexpeditie. Het levert een aantrekkelijke meerwaarde in de beleving van deze ruim 90 minuten durende live-trip!

City Maps in PlusEtage Baarle-Nassau

STEVEN KAMPERMAN | CITY MAPS
Steven Kamperman – klarinetten, drums, composities
Bart Maris – trompet, piccolo trompet
Jorrit Westerhof – electrische gitaar
Dion Nijland – contrabas
Henrietta Müller – visuals

 

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
6 februari 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
19 februari 2022 Ziv Taubenfeld – Full Su
25 februari 2022 Colin Webster & Tom Jackson
12 maart 2022 Le Grand KUHN FU feat. Sofia Salvo and Mateusz Rybick