Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Opdrogen en gelukkig zijn met Janne Schra

Toetsenist Tony Roe maakte samen met Janne Schra de muziek
Janne Schra met Nederlandstalig repertoire 
Janne & De Vogels

Het eerste decennium van deze eeuw maakte Janne Schra furore als zangeres en songwriter van het poppy en tegen jazz aanschurkende Room Eleven. De band was razend populair en trok langs grote festivals en volle zalen in Nederland, België en vele andere delen van de wereld. Ze maakten twee albums. Daarna werd het heel even tijd voor Schradinova met eveneens twee albums. Schra vervolgde haar sololoopbaan met eigen of gezamenlijke projecten

IN DE REGEN
In 2020 nam Schra met haar Vogels het album In De Regen op. Zoals de titel suggereert is het Nederlandstalig werk en de sound van de muziekstijl is die van jazzpianist Fats Waller (1904-1943).

We mogen tijdens deze niet-apocalyptische show even geloven dat het hartstikke goed gaat met de wereld

HET GAAT BEST GOED MET DE WERELD
En nu is het tijd voor een tour met haar Vogels; een band met pianist Tony Roe waarmee ze samen muziek schreef, ex-Room Eleven bassist Lucas Dols en drummer Mark van Kersbergen. Terwijl de coronabesmettingen, gas- en olieprijzen tot grote ongemakken leiden, Poetin zijn oorlogsbommen gooit, de verstoorde woningmarkt mensen radeloos maakt, lijkt het in Paradox een klein feestje te worden. Buiten schijnt de zon en waait een schrale oostenwind. Binnen is het aangenaam warm en met Janne & De Vogels hebben de bezoekers van het Tilburgse podium het zonnetje in huis. We mogen tijdens deze niet-apocalyptische show even geloven dat het hartstikke goed gaat met de wereld. De mondhoeken omhoog en onze tranen van geluk drogen vanzelf!

Janne & De Vogels

HET ENIGE DAT ONTBREEKT
Dat vrolijk Nederlands repertoire uitsluitend bestaat uit nietszeggende niemendalletjes, kon meteen worden ontkracht. Het concert opende stormachtig met Orkaan, vervolgens (Niet) Ons Laatste Uur, Kranig (over de huidige woningmarkt) en Het Enige Dat Ontbreekt. De laatste werd genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs.
“Het enige dat ontbreekt…
Is een palletje, een moertje, een dekseltje dat past.
Het enige dat ontbreekt….
is wat zout en iets om naar te kijken in de vitrinekast.”
Volgens de jury “Is het verhiphopte jazz, is het Nederklezmer, is het Doe Maar 3.0? Nee, het is het volkomen eigenzinnige geluid van Janne Schra en haar band. Een lied over een leven waarin alles klopt, maar niets vervult.
De prijs wordt op 27 maart bekend gemaakt. De titel is niet hoopgevend.

OPDROGEN
Ook het albumtitelnummer In De Regen met tekst van Joost Oomen over twee fietsen, een luifel, appels, een grasveld en dromen over misschien ooit een kind ..in de regen imponeert en de melodie blijft hangen. Dat doet ook de regel “wij zullen opdrogen en gelukkig zijn”.

“Diep in mijn hart is er maar één, dat ben jij” 

JAPANSE LIJM
We zouden bijna de indruk wekken dat het alleen om de tekst gaat, maar dan doen we de muzikanten schromelijk te kort. Maar de teksten en de gedachtes daarachter zijn wel superleuk! Goudlijm gaat over het Japanse kintsugi, waarbij gebroken keramiek met goudlijm wordt gerepareerd en mooier wordt. Het benadrukt ook de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid; wabi sabi. Dat zou volgens Schra ook van toepassing kunnen zijn op verbroken relaties die weer gelijmd worden en daardoor maatschappelijk meer waard kunnen zijn. ”Alles kan gerepareerd; veeg ons bij elkaar zodat we het kunnen lijmen en er iets moois van kunnen maken…..

“Het Enige Dat Ontbreekt” genomineerd voor Annie M.G. Schmidt Prijs

SMARTLAP
De gouden smartlap Diep In Mijn Hart mocht deze middag niet ontbreken. Het nummer zal velen doen denken aan Tante Leen, maar het werd ook regelmatig door trombonist Nico Nijholt bij het Willem Breuker Kollektief uitgevoerd. Maar de uitvoering van Janne & De Vogels zouden we het liefst in een doosje willen doen, heel goed bewaren en verzekeren voor een anderhalf miljoen.

JANNE & DE VOGELS
Janne Schra – zang
Tony Roe – piano, toetsen
Lucas Dols – contrabas
Mark van Kersbergen – drums

Paradox Tilburg (NL)
6 maart 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer