Paloma verbindt muziek en kunst met rituelen

Op woensdag 1 maart 2023 kwam het album Ritual van de Spaanse vocaliste Paloma Lázaro Arteaga uit.
De in 1996 in Madrid geboren en sinds 2019 in Tilburg wonende vocaliste volgde reeds een gedegen artistiek pad. Om haar ‘vocaliste’ te noemen doe je haar artistieke expressie tekort. Haar loopbaan begon weliswaar als 3-jarige in een kinderkoor, maar daarna volgde ze een studie klassieke piano, klassieke zang en deed tegelijkertijd een theateropleiding. Bovendien ging ze experimenteren met jazz, pop en wereldmuziek en in 2023 studeert ze af in Jazz Vocals aan de Fontys Academie voor Muziek en Podiumkunsten in Tilburg. Voor deze avond waren haar ouders overgekomen uit Spanje en haar zus Alicia die in Zweden woont, schoof later aan bij de zangeressen die op een aantal nummers een muzikale bijdrage leverden.
Het concert werd aangekondigd door gastvrouw Sanne Rambags. Die toevallig ook soulmate en platenbaas is, want het album komt uit op SONNA Records.

Paloma Lázaro Arteaga opende solo met Esperanza – Introduction.

HOOP
Daarna mocht Paloma in Paradox met haar vaste band de muziek van haar debuutalbum aanbieden, maar ook haar drama en passie tonen. Het podium is donker en het publiek is muisstil wanneer Paloma gehuld in een blauwe cape in het spotlicht ingetogen met Esperanza – Introduction de eerste klanken van haar muziek introduceert.
Een aandachtig en belangstellend publiek mocht getuige zijn van een spannend spektakel. En mocht het publiek nog niet helemaal bij de les zijn, dan hielp Paloma daar wel een handje bij door de aanwezigen letterlijk te betrekken bij deze avond. Ze wilde graag dat iedereen tijdens het concert in ‘het hier en nu’ was door afstand te nemen van dingen die nu even niet belangrijk waren. Dat betekende concreet op de tel van 3 het even uitschreeuwen. Geen geluidstechnicus die deze decibelpiek kon voorkomen…

Het podiumlicht volgde rituele kleuren

VUUR
Daarna kon het vuurwerk El Lamento del Fénix – Fire pas echt beginnen. Contrabassist Johannes Fend steekt met de strijkstok het vuur flink aan, waarna Paloma een indrukwekkend deel van haar unieke vocale vocabulaire kan laten horen. Pianist Sjoerd van Eijck en slagwerker Joost Lijbaart mengen zich met veel vervoering tot een opzwepend stuk dat zijn weerga niet kende.

AARDE
Obatalá – Earth
staat voor bewustzijn waarin het publiek met beide benen op de grond moet staan en waarbij ook de drie zangeressen zich op het podium melden. Vrolijke en dansbare klanken en ik kan mijn herinneringen aan de zang van Miriam Makeba niet onderdrukken. En wat een prachtig slotakkoord!

Alicia Lázaro Arteaga, Anna Serierse en Sanne Rambags, Paloma Lázaro Arteaga en bassist Johannes Fend

LUCHT
Met You Found Me – Air werd de bezoekers gevraagd om de verbondenheid met je buren in de zaal te voelen. Met de elementen als metafoor werden oude rituelen in ere hersteld als ode aan voorouders, het primitieve en aan de natuur.

Paloma met Alicia Lázaro Arteaga, Anna Serierse en Sanne Rambags.

WATER
Sal, Espuma y Estruenda verbeeldde ‘thuis’. Of letterlijk: ‘zout, schuim en gerommel’. Een plaats waar je je vrij en veilig voelt en waar je jezelf kunt zijn. En in dit lied kon ook iedere muzikant zich groots en meeslepend overgeven aan de muziek.

Persoonlijke flessenpost als slotritueel

DANK
Bij binnenkomst kreeg iedere bezoeker een klein pakje aangereikt met het verzoek dat later tijdens de avond te openen. Dit was kennelijk het moment om kennis te nemen van de persoonlijke flessenpost (in mijn geval een haiku van de Argentijnse dichter en schrijver Jorge Luis Borges) in het doosje. Met dit fraaie ritueel opgevolgd door het opgewekte Noana – Gratitude (Columbiaans voor ‘dankjewel’) in volledige bezetting werd de avond stijlvol afgesloten. Respect voor de smaakvolle reis die we door de ruimte en ons innerlijk hebben kunnen maken.
Paloma Lázaro Arteaga legt niet alleen verbanden tussen kunst en muziek. Met haar rituelen verbindt ze ook mensen.

PALOMA LÁZARO ARTEAGA – RITUAL
Paloma Lázaro Arteaga – zang
Sjoerd van Eijck – piano
Johannes Fend – contrabas
Joost Lijbaart – drums, percussie
Sanne Rambags, Anna Serierse, Alicia Lázaro Arteaga – zang

Paradox Tilburg (NL)
1 maart 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer