Paradox even ondergronds met Roadburn Festival

TONUS met Artist in Residence Dirk Serries
Pulled by Magnets met drummer Seb Rochford
Dans Dans was waardige afsluiter

Het vierdaagse underground- en zware-muziek-evenement Roadburn Festival sloeg haar prille vleugels uit in 1999 en groeide uit van een hechte underground-gemeenschap tot een van de toonaangevende Europese festivals. Begrippen als stonerrock en doom stonden aan de wieg.

Jarenlang bleef het Tilburgse evenement onder de radar van het jazzminnende publiek. De jaren 2020 en 2021 konden we afstrepen en in 2022 deed ook het gerenommeerde jazzpodium van Zuid-Nederland en omstreken – Paradox – voor de eerste keer mee. Met hun geschiedenis van vernieuwende jazz en avontuurlijke geïmproviseerde muziek voegden zij een element toe met een gemeenschappelijke deler. Ze brachten een eigen programmakeuze in overleg met de organisatie en het hoofdpodium 013. Van de 5.500 internationale bezoekers (België, Duitsland, UK, VS en meer) pakt Paradox met drie, vier of soms vijf concerten er dagelijks tussen de achthonderd of soms meer dan duizend mee. En ook een mooie uitdaging voor het Paradoxteam om deze uitdaging aan te gaan.

John Ghost opende het zaterdagprogramma in Paradox

INITIATIE
Jazzradar proefde de sfeer van de derde festivaldag in Paradox. Er stonden vier concerten gepland. Begintijd eerste concert vier uur in de middag en eindtijd laatste concert tegen twee uur in de nacht. En zo ging het ook. Vanaf stipt vier uur klonken de openingsklanken van John Ghost, de band met de fraaie Vlaamse line-up rondom bandleider en gitarist Jo De Geest. Het sextet speelde van het laatste album Airships Are Organisms. De fraaie ritmisch stuwende en psychedelische grooves metselden tot symfonische muziekstukken. Als een kruidig muzikaal ontbijt in een denkbeeldige ruimteschip ondergingen wij onze Roadburn-initiatie.

Wim Segers bij John Ghost

ARTIST IN PARADOX
Paradox had een eigen Artist in residence met elke dag een ander programma in petto: Dirk Serries. Een uit Londen meegereisde liefhebber verklapte ons dat deze avond heel rustig maar erg de moeite waard zou zijn. Hij had volkomen gelijk! Met minimale verschuivingen in de muzikale patronen ontstond een bijkans hypnotiserende verbinding met de muziek waarvan je je moeilijk los kon maken. De vergelijking met het fameuze Australische culttrio The Necks drong zich aan je op, maar ging ook mank door een andere bezetting. Pianiste Martina Verhoeven opende en kreeg bijval van aanzwellende percussie van Tom Malmendier terwijl gitarist Dirk Serries en saxofonist Colin Webster roerloos voor zich uitkeken en hun moment van actie afwachtten. Gestreken gitaar en onophoudelijke circular breathing vormden het repititieve muzikale centrum. Eén lang filmisch muziekstuk groeide uit naar een climax, greep je naar de keel en liet weer behoedzaam los.

Dirk Serries was artist in residence
Martina Verhoeven

ONDERGRONDS
Aan het begin van de avond stond er nog een ‘ondergronds’ optreden gepland waarvan kennelijk iedereen via de digitale tamtam op de hoogte was. Dit Roadburnfenomeen bleek ingevuld door singer-songwriter Patrick Walker met muzikale gasten. Walker had met zijn 40 Watt Sun de eerste dag al op het hoofdpodium gestaan en bleek ongewoon populair.
Bijna alle ‘geheime’ bezoekers waren onwijs enthousiast bij het horen van zoveel onstuimige subtiliteit en ontploffende melancholie. De intimiteit van dit verborgen optreden leverde bovendien een ongekende verbondenheid op tussen de vreedzame festivalgangers.

TUUT TUUT
De torenhoge versterkers op het podium die oogden uit een ver pre-coronatijdperk deden minder subtiel raffinement vermoeden dan de voorgaande act.

Patrick Walker verrassingsconcert

Deze aanname bleek al na de eerste tonen van Pulled by Magnets bewaarheid. De loodzware bastonen trotseerden ternauwernood de zwaartekracht en de klankgolven trilden voelbaar op kniehoogte tussendoor het publiek. Het Engelse trio rondom drummer en creatieve geest Seb Rochford verkent alle grenzen. Neil Charles op vijfsnarige basgitaar plus een handvol pedaaltjes en tenorsaxofonist Kjetil Møsters met een overvolle pedaltrain aan electronica maken het drietal compleet. Met een orkaan van ambient geluid plus vervormers en effecten liggen voor de verfijnde luisteraar een scala van verscholen geluiden verborgen die in niets meer op het origineel van een saxofoon of gitaar lijken.

Seb Rochford
Seb Rochford

CHECK CHECK
Ver na middernacht stond weer een groep muziekliefhebbers als een brave familie te wachten om het laatste concert mee te maken. De sfeer was goed maar dat wachten werd een beetje irritant. Omdat alle bands nog een uitgebreide line- en soundcheck moesten doen was vaak alle tijd tussen de concerten nodig. Daardoor ging de concertdeur pas een enkele minuut voor aanvang open.

Bert Dockx
Steven Cassiers

DANS DANS
Stipt kwart voor één brandde de Belgische zaterdagafsluiter Dans Dans los. De naam van de band suggereert dat er gedanst kon worden en dat klopte ook. Gitarist en bandleider Bert Dockx danste over het podium terwijl hij intuïtief en ritmisch met zijn voeten verschillende knoppen en pedalen beroerde. De band kwam appetijtelijk op dreef met verfijnde en ongetemde improvisaties. Met raffinement, electronica of obscure cassettebandjes werden grenzen verlegd die verwonderden. Met een opwindend finale midden in de nacht werd dag drie van Roadburn in Paradox afgesloten.

Frederic Lyenn Jacques

JOHN GHOST
Jo De Geest – compositie, gitaar, loops
Rob Banken – altsaxofoon
Wim Segers – vibrafoon, marimba, percussie
Karel Cuelenaere – piano, Fender Rhodes, synths
Lieven Van Pee – basgitaar
Elias Devoldere – drums, percussie

TONUS
Martina Verhoeven – piano
Dirk Serries – gitaar
Colin Webster – altsaxofoon
Tom Malmendier – drums

PULLED BY MAGNETS
Seb Rochford – drums
Kjetil Møsters – tenorsaxofoon, electronica
Neil Charles – basgitaar, electronica

DANS DANS
Bert Dockx – gitaar, electronica
Frederic Jacques – basgitaar, electronica, toetsen, Moog synth bass
Steven Cassiers – drums, percussie, toetsen, electronica

Paradox Tilburg (NL)
23 april 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

EEN GREEP UIT GEPLANDE CONCERTEN
4 mei 2022 KIKA SPRANGERS QUINTET
6 mei 2022 MARKUS STOCKHAUSEN GROUP
13 mei 2022 SHAI MAESTRO QUARTET
14 mei 2022 GREG SMITH CLUSTER 001
21 mei BETTER GET HIT WARMIN’ UP