Paradox Jazz Orchestra

De dynamiek van bigbandmuziek

Alex van Abeelen soleert bij ‘Willowcrest’, een compositie en arrangement van Bob Florence
Robin Rombouts is eveneens docent bij Fontys en trompettist bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht
Jan Menu met sopraansaxsolo bij ‘The JAMFS are Coming’

Het ‘huisorkest’ van het Tilburgse jazzpodium Paradox, het Paradox Jazz Orchestra (PJO), werd in 2019 opgericht door dirigent/saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel om jazzcomposities uit de wereld van de bigbandmuziek levend te houden. Het orkest bestaat uit top jazzmusici uit Nederland en België. Ze studeren constant verschillend werk in en elk optreden in Paradox heeft een nieuw programma. Dat kan een componist of arrangeur zijn, maar ook een muzikale stroming of periode. Er is inmiddels ook een debuutalbum uitgebracht dat is gewijd aan het legendarische Nederlandse orkest The Skymasters met bijpassende tour. Er klonk ook al muziek van Duke Ellington, Buddy Rich, Count Basie, Peter Herbolzheimer, Thad Jones / Mel Lewis en Stan Kenton. Plannen voor het komend seizoen zijn in de maak.

PJO met saxofonisten Jan Menu, Donald Simoen, Guido Nijs, Daniël Daemen en Daan Kluwer (vlnr)

ALL BLUES
De sessie-avond van woensdag 25 mei had het thema van de blues, dat voldoende ruimte bood om een divers programma neer te zetten. De bezetting van een bigband met muzikanten met een weer steeds drukker wordende agenda vraagt aanpassingsvermogen. Ondanks een vaste kern van 19 muzikanten vraagt het spelen van alle partijen organisatie en improvisatie. In principe zijn er voor elk instrument wel één of twee invallers beschikbaar, maar dirigent Jasper Staps blijft net zolang zoeken tot er goede vervanging is. Zo was voor deze avond vanuit Keulen WDR-bigbandtrompettist Wim Both naar Tilburg afgereisd, maar ook andere invallers als pianist Chris Muller en drummer Tim Hennekes waren opgetrommeld om strak op tijd in Tilburg aanwezig te zijn.

De Nijmeegse Chris Muller besloot na het behalen van zijn bachelor Technische Natuurkunde zijn passie voor muziek te volgen en begon in 2019 zijn studie Jazz Piano bij het CvA. 

CREATE & PLAY
En ofschoon het concert pas om negen uur begint is de openbare repetitie, die al om zeven uur begint, ook onderdeel van het toegangsbewijs. En het levert de bezoeker leuke inkijkjes in de dynamiek van een big band en de keuze en samenhang van de composities. Om zeven uur is dan ook het grootste gedeelte van de bezoekers – de meesten beveiligd met wat oorbescherming – binnen. De term ‘blues’ en het akkoordenschema van de 12 vierkwartsmaten met herhalende strofes bood voldoende ruimte voor een interessante playlist. Het publiek leek erg te genieten van het gekozen repertoire voor deze avond.

Bassist Jos Machtel is hoofdvakdocent aan het Leuvense Lemmens Instituut
Tim Hennekes studeerde aan het CvA en wordt gezien als groot drumtalent
Trombonesectie
Bastrombonist Martin van den Berg
Een bezoek aan de sessie-avonden van PJO is een mooie ervaring! Orkest is op stoom in Paradox.

PLAYLIST
Blues Walk (Lou Donaldson)
Billie’s Bounce (Charlie Parker/Bill Holman)
St. Louis Blues (W.C. Handy Arr Bob Brookmeyer)
Willowcrest (Bob Florence)
Royal Garden Blues (C. Williams/R. Pronk)
The JAMFS are Coming (Johnny Griffin/Francy Bolland)
A Little Minor Booze (Willie Maiden)

Na afloop is iedereen blij in Paradox

PARADOX JAZZ ORCHESTRA
(bezetting 25 mei 2022)
Jos Machtel – contrabas
Tim Hennekes – drums
Chris Muller – piano
Jan Menu, Daan Kluwer, Donald Simoen, Daniël Daemen, Guido Nijs – saxofoons
Ron Oligschläger, Alex van Abeelen, Martijn Sohier, Martin van den Berg, Bart Bergmans – trombones
Wim Both, Bram van de Glind, Dave Vreuls, Robin Rombouts, Martijn de Laat – trombones
Jasper Staps – dirigent

Paradox Tilburg (NL)
25 mei 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer