Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Parels en diamanten bij Marcin Wasilewski

Marcin Wasilewski 30 jaar op tour met zijn trio
Sławomir Kurkiewicz
Michał Miskiewicz drumt sinds 1993 bij Wasilewski

Marcin Wasilewski (1975) startte zijn loopbaan als jazzpianist al tijdens zijn studie aan de Muziekhogeschool in het Poolse Koszalin. Daar liep hij ook contrabassist Sławomir Kurkiewicz tegen het lijf en samen startten ze in 1991 hun eigen trio. Trompettist en landgenoot Tomasz Stańko (1942 – 2018) genoot een mondiale reputatie en vroeg het trio mee op wereldtournee. Twee jaar later wordt de slagwerker vervangen door Michał Miskiewicz en wordt het trio omgedoopt tot Simple Acoustic Trio. Met het trio gaan ze op tournee, maken eigen albums (vanaf 2004 voor ECM Records), maar blijven ook met Stanko werken.

Marcin Wasilewski Trio luidt nieuwe jaar in

NIEUW JAAR
Inmiddels is het trio dertig jaar onderweg. En om dat te vieren stonden ze op vrijdagavond in het goed gevulde Paradox op het podium als onderdeel van de ’30 years together tour’. Een dag later traden ze nog op in Utrecht. In Tilburg speelden ze in ieder geval twee spannende sets en grasduinden vooral in oud materiaal en improviseerden voor een zeer aandachtig publiek. Hun laatste album – En attendant – dateert van 2021. Maar hun muziek, ontstaan uit een ruime diversiteit van inspiratiebronnen leverde voldoende vuurwerk om tijdens dit ‘nieuwjaarsconcert’ de aandacht van de bezoekers vast te houden.

Marcin Wasilewski

30 JAAR
Wanneer je meer dan dertig jaar lang samen hotels, vliegtuigen, treinen, taxi’s, maar vooral veel podia deelt, ga je mekaar wel een beetje aanvoelen. Op het podium uit zich dat in een muzikale synergie die ontstaat uit een moleculaire chemische verbinding. De samenwerking tussen de drie muzikanten verloopt geheel organisch. De heren speelden eigen muziek en brachten een eerbetoon aan hun oude meester Stańko. Ook eerden ze een nog vroegere meester door het onmiskenbare thema van de Goldberg variaties te gebruiken en te laten horen hoe jazzy het werk van Johann Sebastian Bach kan klinken. Gedurende de eerste set werden opeenvolgende stijlen vloeiend en vol overgave aan elkaar gekoppeld met een enkele onderbreking voor een korte toelichting door Wasilewski.

Marcin Wasilewski Trio

DIAMANTEN
Het Marcin Wasilewski Trio staat als een huis, waarop je een vette hypotheek kan krijgen. Wervelend samenspel en subtiel verscholen schitterende solopassages op piano, contrabas en slagwerk wisselden elkaar deze avond afgewogen af. Het citeren en expressie geven aan bekende klassiekers stopt niet bij klassieke meesterwerken van Bach. Ook juweeltjes uit recentere muziekgeschiedenis werden deze avond zorgvuldig ontleed en voorzien van commentaar. De interpretatie van Herbie Hancock’s funky Actual Proof uit 1974 liet iedereen vergeten dat dit stuk inmiddels een halve eeuw oud is. Anno 2024 blijft dit een indringend muziekstuk. Het koketteren met kaskrakers van iconen uit de popmuziek zoals the Doors, the Police en Prince deed Wasilewski altijd al. Onwillekeurig werd weleens een vergelijking gemaakt met de excentrieke Amerikaanse glamourpianist Liberace (met een Poolse moeder). Maar toen het tijd werd voor een encore was er van extravagantie geen enkele sprake. Wel bleek Diamonds and Pearls de ultieme feelgood-factor te geven aan de Tilburgse jazzgeneratie. Een waardige afsluiter van een wervelend concert en een goed begin van 2024!

MARCIN WASILEWSKI TRIO
Marcin Wasilewski – piano
Sławomir Kurkiewicz – contrabas
Michał Miskiewicz – drums

Paradox Tilburg (NL)
12 januari 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer