Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Paul van Kemenade geeft een rondje

Paul van Kemenade zegt houdoe!

Paul van Kemenade geeft een rondje. Niets bijzonders zou je zeggen. Dat heeft hij wel vaker gedaan. Maar dit is wel zijn laatste rondje; zijn afscheidstournee!
In mei 2024 werd hij 67 jaar en aan het eind van dit jaar zet hij een punt achter zijn muzikale loopbaan. Nu bouwt hij zijn carrière af met zijn Last Call Concerts. In mei en juni gaat hij langs de vele podia om afscheid te nemen van zijn publiek. Op verzoek doet hij verderop in het jaar nog wat concerten op verzoek. Dat doet hij vooral met zijn Classic Quintet, maar ook nog met Stevko Busch en Three Horns And A Bass. Wij waren daags na zijn afscheid in ‘zijn’ Tilburgse Paradox naar Baarle-Nassau gereisd om in de drukke PlusEtage daar zijn laatste concert bij te wonen.

Paul van Kemenade Classic Quintet

AFSCHEID
We hebben de laatste tijd wel vaker afscheid genomen, maar hier was geen sprake van een grafstemming. En ook muzikaal beluisterd lijkt het nog geen tijd om te stoppen. Dus vanaf volgend 2025 zullen we zijn live-presence moeten missen. Niet alleen zijn humor, maar ook zijn muziek uiteraard. Deze avond een retrospectief op het ontwikkelde oeuvre uit de laatste decennia en puttend uit allemaal eigen composities. Het spannende en weerbarstige Ja ja ja mister M, opgedragen aan Charles Mingus opende de avond lekker stevig. Als een statement; ik stop wel, maar ben nog niet afgeschreven. Terugkijkend op Van Kemenade’s samenwerking met de Belgische zanger, componist en tekstschrijver David Linx ontstond het sfeervolle en stuwende Like A Sfinx Mister Linx met een mooie partij voor Jeroen van Vliet en ingetogen eindigend met een mooi samenspel tussen Van Kemenade en Boudesteijn.

Jeroen van Vliet en Eric van der Westen

VAAG
Het Brabants Leer Orkest ook wel BLO Band genoemd, maakte ook een onderdeel van een periode. “Dit was een beetje vage periode, waarin we ons een beetje buitenspel vonden staan”, aldus de bandleider. Dat nummer heette dus Offside. Een beetje vage muziek, maar met boeiende hak-op-de tak-impro en knappe tempowisselingen. Hard swingend en hand in hand met fijne chaos eindigend. En daarna past alleen maar Een Frisse Wind, volgens Van Kemenade een vertaling van de oorspronkelijke Engelse titel A Fresh Fart. En na die fijne scheet benadrukt de afscheidnemende musicus dat er een nieuwe tijd aan gaat breken; het relatief jonge stuk Other Times Are Coming (part 1) of zoals hij het zelf graag zegt: ‘udder times are coming’.

Paul van Kemenade Classic Quintet

GATO
En na deze beschouwende ballade was het weer even tijd voor wat vuurwerk. De Argentijnse saxofonist Gato Barbieri was ook een inspiratiebron en aan hem werd het onstuimige Gato gewijd inclusief een killing solo en een fraai harmonisch slot. Dierbare herinneringen klinken door in het prachtige en ontroerende Robbie.
En dan is het tijd voor het slotnummer en een toegift op verzoek. Dat werd het stijlvolle en een beetje weemoedige Soul’ Afrique.

Paul van Kemenade en Louk Boudesteijn

BEDANKT
Bedankt voor je talenten, de mooie muziek en je humor, Paul!

PAUL VAN KEMENADE CLASSIC QUINTET
Paul van Kemenade – altsaxofoon
Jeroen van Vliet – piano
Eric van der Westen – contrabas
Pieter Bast – drums
Louk Boudesteijn – trombone

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
1 juni 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer